8 lucruri pe care trebuie să le știi despre labii

Avem vagine din ziua în care ne-am născut, însă multe dintre noi știm surprinzător de puține lucruri despre părțile noastre intime. COSMO consideră că ar trebui să ne cunoaștem mai bine corpul, iar astăzi vom vorbi puțin despre labii.

Există două tipuri de labii: labia majora (cea mai vizibilă parte, cea care este acoperită de păr pubian) și labia minora (mai mici și mai subțiri, care acoperă clitorisul).

Citește și: Care-i treaba cu scurgerile vaginale?

Dacă embrionul se dezvoltă în bărbat, labia majora devine scrotul (învelișul testiculelor), iar labia minora devine axul penisului.

Nu există două femei cu labiile la fel. Unele femei au labii mai mari, altele mai mici, unele sunt mai deschise la culoare, altele mai închise.

Îți poți face o operație estetică numită labioplastie, care a devenit din ce în ce mai populară. Multe femei vor să facă acest lucru pentru a reduce dimensiunea labiilor mici, din motive estetice sau pentru că provoacă disconfort.

În timp ce unele femei optează pentru operații estetice, în unele locuri din lume femeile nu au o alegere în acest sens. Mutilarea genitală are ca scop evitarea relațiilor sexuale înainte de căsătorie, iar labiile sunt îndepărtate sau cusute împreună.

Citește și: „Am un vagin larg, pot remedia situatia?”

Poți face cancer la labii. Din fericire, se poate trata dacă este identificat la timp.

Pe măsură ce îmbătrânești, e normal să observi schimbări „acolo jos”. Cea mai frecventă este micșorarea labiei după menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen.

Când te exciti, labia se poate umple de sânge și poate părea mai mare decât de obicei. De asemenea, va avea o nuanță mai închisă de roșu.

În cazul în care ai mâncărimi în această zonă sau observi pete sau leziuni pe labii, ar trebui să faci o vizită medicului ginecolog!
*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.