7 cauze ciudate ale lipsei de concentrare

Ceața mentală și lipsa de concentrare pot fi foarte enervante, mai ales în zilele în care e musai să fii productivă. Iată cum poți să-ți restabilești puterea de concentrare și să-ți limpezești gândurile: 7 cauze ciudate ale lipsei de  concentrare.

Când ai nivelul de concentrare al unui cățeluș (sau al unei veverițe!), leacul nu e la fel de evident precum un shot de espresso. Lipsa de concentrare sau faptul că ești mai mereu distrată pot semnala ceva mai mult decât oboseală, avertizează Niket Sonpal, profesor în cadrul Touro College of Osteopathic Medicine, din New York.Ca să-ți poți menține creierul focusat pe o singură activitate, e necesar ca acesta să fie inundat cu un „cocktail” complex de neurotransmițători și hormoni, explică specialistul.

1. Suferi de alergii alimentare

Printre oamenii cu cele mai mari probleme de concentrare se află cei afectați de boala celiacă (produce o reacție autoimună la gluten, acea proteină care se găsește în făină, ovăz, orz și secară) sau intoleranță la lactoză sau soia, conform unui articol publicat în Frontiers in Neuroscience.

Dacă ești alergică, aceste ingrediente cauzează o inflamație în corp, una dintre consecințe fiind lipsa de concentrare. Niște analize de sânge te vor ajuta să afli dacă ai astfel de sensibilități alimentare. După ce afli cauza, poate dura până la 72 de ore (sau chiar 6 săptămâni) până ce perioada de confuzie și oboseală trece, spune Michelle Mudge-Riley, fizician și nutriționist în San Antonio, Texas.

Ca regulă generală, încearcă să bei mai multă apă, sugerează Michael Russo, medic în Fountain Valley, California. Dacă stomacul tău face eforturi pentru a digera anumite alimente, deshidratarea poate îngreuna și mai mult acest proces. În plus, lipsa apei poate afecta memoria, cauzează oboseală și dureri de cap — niciuna dintre acestea nu îți vor fi de ajutor când ai nevoie de concentrare.

2. Ești perfecționistă

Perfecționismul coincide cu ambiția, în timp ce aceasta este puternic corelată cu frica de eșec. Să spunem că ești îngrijorată din cauza unui proiect de muncă: pe măsură ce grijile se intensifică, creierul tău încearcă să te protejeze — paradoxal, scoțându-te din joc — ceea ce îți compromite evoluția profesională, explică Carly Snyder, director al departamentului de sănătate feminină în cadrul Family Health Associates, în New York.

Nu lăsa anxietatea să-ți umbrească potențialul. Practică cinci minute de „scris liber”, răspunzând la întrebări precum „De ce e această sarcină importantă pentru mine?”, „Ce mă îngrijorează cel mai mult la acest proiect?”, „Fricile mele se justifică?” etc. Sau vorbește cu cineva despre ceea ce te frământă — funcționează și mai bine dacă te plimbi în timp ce îți exprimi temerile. Apoi, întoarce-te la ce ai de făcut cu mintea limpede.

3. Sindromul premenstrual

În săptămâna dinaintea menstruației, fluctuațiile de estrogen și progesteron îți pot afecta puterea de concentrare și pot cauza confuzie. „Vei reveni la normal după câteva zile de la începerea menstruației”, spune Dr. Snyder.

Între timp, fă cât mai multă mișcare. Sportul stimulează neurotransmițătorii responsabili de concentrare, așa cum e dopamina.

4. Ai drame nerezolvate

Ești supărată din cauza certurilor pe care le-ai avut de dimineață cu colega de apartament? Creierul nostru percepe orice conflict ca pe un pericol, așa că anxietatea e un răspuns normal, de apărare.

Consecința e că nu prea te mai poți gândi la altceva sau, dacă o faci, nu vei da randament maximum. Stabilește cu ea o oră pentru a vă rezolva problemele, apoi pune aceste gânduri deoparte și focusează-te pe cei de făcut. Știind că te îndrepți către o rezolvare, corpul tău va putea neutraliza acei stimuli de apărare.

5. Carență de fier

Când nivelul de fier din sânge scade, performanțele cognitive și concentrarea se prăbușesc de asemenea. Un studiu realizat cu ajutorul unui grup de studente a arătat că cele care au mâncat un prânz bogat în fier timp de 4 luni au avut rezultate mai bune la testele de memorie și atenție.

Combină alimentele care conțin fier — carnea roșie, porcul, fructele de mare, spanacul, semințele de dovleac și ciocolata neagră — cu ingrediente bogate în vitamine C, cum ar fi citricele, pentru absorbție maximă.

6. O listă vagă a priorităților

Dacă lista ta cu sarcini zilnice este scrisă în termeni generali, precum „Să-mi termin prezentarea”, nu-i oferi creierul tău informația de care are nevoie pentru a se focusa pe ceva specific, spune Oksana Hagerty, specialist în învățare în cadrul Beacon College.

În loc de asta, notează sarcini precise, cum ar fi: „Fă un intro”, „Editează slide-urile”. și gândește-te că atunci când faci lista asta îți iei un angajament, spune Hagerty.

Prin urmare, „Dacă eșuezi să respecți toate sarcinile de pe listă, respectul de sine ar putea fi afectat”. Ca să eviți asta, fă o distincție între sarcinile urgente și cele care mai pot aștepta. Această tactică te va ajuta să prioritizezi și îți va oferi oportunitatea de a privi eșecul nu ca pe o tragedie, ci ca pe o strategie.

7. Bei cafea pe stomacul gol

Atunci când sari peste micul dejun, dar te scalzi în cofeină, îi dai organismului tău două semnale pentru a activa hormonii stresului (cortizolul și adrenalina), spune Nicole Van Groningen, internist în San Francisco.

Astfel, corpul tău intră în faza de luptă pentru supraviețuire, scăzând la minimum nivelul de concentrare. Pentru un creier sănătos și în formă maximă, păstrează cafeaua, dar combin-o cu un mic dejun bogat în proteine, grăsimi bune și carbohidrați, ca de exemplu o omletă cu legume, și adaugă și un smoothie „verde”.

Citat

4,1% dintre adulți suferă de ADHD. Așadar, e posibil să nu ai nevoie de cafeaua aia tare.

Sursă: National Institute of Mental Health

Foto: iStock. Adaptare: Teodora Tîrcă

 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.