6 riscuri la care femeile pot fi expuse pe timpul iernii

Nu toată lumea iubește sezonul rece. Iarna poate fi plăcută pentru o săptămână pe pârtie, pentru câteva nopți într-o cabană călduroasă la munte sau pentru serile de sărbători petrecute alături de familie și prieteni. Iarna poate veni însă cu o gamă variată de afecțiuni atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Potrivit publicației americane Huffington Post, femeile sunt mai expuse anumitor riscuri decât bărbații. Vorbim aici despre posibile stări de depresie, probleme cardiovasculare, schimbări hormonale și chiar de fertilitate.

6 riscuri la care femeile pot fi expuse pe timpul iernii:  1. Depresia de iarnă

Nopțile mai lungi și temperaturile scăzute au fost asociate de către specialiștii citați de Huffington Post cu depresia de iarnă sau, cum mai este cunoscută, sindromul SAD. Această afecțiune se manifestă prin stări de somnolență, tristețe, nivel scăzut de energie și o dorință scăzută de interacțiune socială. Sursă citată notează că femeile sunt de patru ori mai expuse acestei afecțiuni decât bărbații.

  1. Radiațiile UV

Poate părea surprinzător, dar radiațiile UV pot fi la fel de nocive iarna așa cum sunt și vara. Chiar dacă soarele nu are aceeași putere, specialiștii atenționează că expunerea prelungită poate fi la fel de nocivă și pe timpul iernii, scriu americanii de la Chicago Tribune. Tocmai din acest motiv, crema de soare nu trebuie să îți lipsească și obișnuiește-te să ai mereu la tine o pereche de ochelari de soare de calitate, care să te protejeze în fiecare moment. Așa cum pielea poate fi afectată de radiațiile UV, la fel și ochii ar putea avea de suferit.

  1. Fertilitate scăzută

Odată cu venirea iernii, din cauza schimbărilor climatice și de fus orar, pentru unele femei ar putea interveni și mici schimbări hormonale și de fertilitate, arată un studiu realizat de Asociația Psihiatrică Americană.

  1. Piele deshidratată

Pielea uscată este des întâlnită la femei pe perioada iernii. Alcoolul, lipsa somnului și un nivel ridicat al stresului, care crește cortizolul din organism stau la baza acestei afecțiuni. Caută mereu să ai la îndemână creme hidratante pentru pielea ta.

  1. Probleme cardiace

În Statele Unite ale Americii, problemele cardiace reprezintă principala cauză de deces pentru femei, iar statisticile arată un vârf în perioada rece a anului. Pe timpul iernii, proteina C-reactivă sau, pe scurt, CRP, crește considerabil la femei, fiind un semnal asociat cu probleme ale inimii. Desigur, nici hrana și nici băutura în cantități prea mari nu sunt de ajutor în această perioadă recunoscută pentru excesele sale. Treci cu măsură peste poftele acestei perioade și îți vei mulțumi singură mai încolo.

  1. Nivel scăzut de vitamina D

Pe perioada iernii, femeile pierd într-o rată mult mai mare un volum important de vitamina D din organism, spre deosebire de bărbați. Deficiența de vitamina D este la rândul său un factor care poate duce la probleme cu inima, dar și la diabet și tensiune ridicată.

Nu credem că cineva trebuie să îți ofere motive să ai o grijă mai mare de tine. Ar trebui să faci acest lucru indiferent dacă există riscuri sau nu. Credem însă că unele avertismente trebuie tratate cu seriozitate. Așa că asigură-te că ești pregătită pentru această iarnă din toate punctele de vedere.

 

Sursă foto: Shutterstock / Copyright Look Studio

(P) Articol realizat împreună cu Leonardo Optics

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.