6 obiceiuri care iti afecteaza ochii

Fără să îţi dai seama, poate faci anumite lucruri care, în timp, îţi pot afecta ochii. Doctorul Richard Shugarman, profesor de oftalmologie la Universitatea din Miami, vorbeşte despre efectele anumitor obiceiuri pe care şi tu le poţi avea.

Porţi lentilele de contact prea mult timp

Am văzut personal cicatrici permanente şi pierderea vederii la purtarea lentilelor de contact prea mult timp”, spune Shugarman. Care este problema de fapt? 

Lentila sta pe partea de sus a corneei tale, care nu are vase de sânge pentru ca oxigenul să ajungă la ea. Lacrimile au acest rol, dar nu pot ajunge la cornee dacă aceasta este acoperită de ceva. Apoi, la fel ca dinţii, lentilele de contact formează o peliculă în jurul lor dacă nu sunt curăţate în mod regulat. Astfel, corneea devine mult mai vulnerabilă la microbi.

Te freci la ochi

Acesta este probabil cel mai comun obicei prost pe care oamenii îl au. Dacă ţi-a intrat ceva în ochi şi te freci prea mult, acel ceva nu va face decât să „intre mai mult”. Astfel, te poţi trezi cu o infecţie şi vei fi nevoită să mergi la doctor.

În schimb, încearcă să clipeşti des pentru ca ceea ce ţi-a intrat în ochi să iasă. Dacă nu funcţionează, foloseşte picături de ochi.

În plus, poate că ai auzit mitul legat de ridurile din jurul ochilor provocate de frecatul la ochi. Ei bine, este adevărat!

Te ocupi de proiecte DIY fără ochelari de protecţie

Oricât de simplu poate părea un proiect, este necesar să porţi ochelari de protecţie – nu ai de unde să ştii cum îţi va sări ceva în ochi. Cu siguranţă nu vrei să ai probleme cu vederea din cauza unei brăţări pe care ai vrut să o faci singură!

Ochelarii de protecţie nu sunt scumpi şi se găsesc repede, deci nu mai sta pe gânduri şi cumpără-ţi imediat unii pe care să îi foloseşti de fiecare dacă când te ocupi de un proiect DIY.

Foloseşti rimelul prea mult

Orice produs cosmetic are o dată de expirare de care trebuie să ţii cont. „Genele, frumoase cum sunt, sunt pline de bacterii. Deci de fiecare dată când te dai cu rimel şi pui periuţa la loc în tub, nu faci decât să răspândeşti aceste bacterii care îţi pot afecta sănătatea”, spune Shugarman.

Nu porţi ochelari de soare

Ochelarii de soare au un rost, nu sunt doar un accesoriu simpatic. Chiar dacă nu te uiţi direct în soare, razele ajung în ochii tăi fiind reflectate de valuri sau nisip. Care este rezultatul? Photokeratitis, ceea ce, pe scurt, înseamnă o arsură solară a corneei.

Nu te duci la doctor când ai o problemă

Multe dintre noi nu ne ducem la doctor imediat cum apare o problemă, pentru că „va trece de la sine”. Dar chiar vrei să îţi rişti vederea? „Atât de multe lucruri sunt uşor corectabile la început, dar, cu cât trece timpul, cu atât mai greu este să le tratezi”, avertizează Shugarman. Orice problemă ai avea cu ochii, du-te imediat la doctor!

Ai şi tu aceste obiceiuri care îţi pot afecta ochii?

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.