6 lucruri importante despre ovulație pe care trebuie să le știi

E nevoie să cunoaștem cât mai multe informații despre sistemul nostru reproductiv, iar despre ovulație nu obișnuim să vorbim suficient de des. Știm că ovulația este procesul prin care un ovul este eliberat în ovar, trecând prin trompele uterine și ajungând în final în uter, dar e important să cunoaștem și alte lucruri.

Timpul de ovulație poate varia

În timp ce ovulația se întâmplă de obicei cu 13-15 zile înainte de începerea fiecărei menstruații, calendarul exact poate fluctua de la ciclu la ciclu. De fapt, s-ar putea să ai un ciclu ocazional când nu ovulați deloc.

Procesul se întâmplă foarte mult în întreaga viață

Ovulația are loc de aproximativ 400 de ori pe toată durata vieții noastre. Numărul este influențat de contraceptive (multe dintre acestea blochează ovulația), sarcină și alăptare. Anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi tulburările de alimentație și sindromul ovarului polichistic pot afecta, de asemenea, sănătatea reproducerii și pot schimba timpul și regularitatea ovulației.

Ovulația depinde de mai mulți factori

Dezvoltarea și eliberarea unui ovul apar ca răspuns la fluctuațiile constante ale hormonilor reproducători. Ciclul ca întreg este afectat de factorii nutriționali, emoționali, energetici și socio-economici. Chiar și elemente pe termen scurt, cum ar fi jet lag-ul, schimbările sezoniere, stresul și fumatul pot afecta ovulația.

Creierul tău joacă un rol foarte important

Creierul și ovulația sunt strâns legate, deoarece ovulația nu se poate întâmpla fără semnalele necesare din creier. În timpul ciclului menstrual, creierul produce explozii ale hormonului stimulator al foliculului (FSH), care stimulează creșterea foliculilor, care la rândul lor produc estrogen. Odată ce un folicul dominant este ales, crește până la aproximativ doi centimetri în diametru (aproximativ mărimea unui strugure) și nivelul de estrogen al organismului atinge vârful. Odată ce foliculul este gata, creierul eliberează o creștere a hormonului luteinizant, care declanșează ovulația.

Ovulația afectează multe lucruri

Ovulația asigură organismului nivelurile necesare de estrogen și progesteron, care afectează lucruri precum densitatea osoasă, sănătatea inimii, sănătatea mintală, calitatea somnului și multe altele. Acesta este motivul pentru care este important să obții suficienți dintre acești hormoni și monitorizezi ciclul menstrual.

Poate provoca crampe la fel ca menstruația

În timp ce te poți gândi la crampe ca la un efect secundar incomod al menstruației, există și un alt tip de crampe care se poate întâmpla de fapt în timpul ovulației. Durerea de ovulație este o durere asemănătoare, pe care o simt în jur de 1 din 5 persoane pe partea laterală a abdomenului inferior. Poate apărea brusc și durează câteva ore sau chiar câteva zile. Recunoașterea acestei dureri poate fi un indicator util al ferestrei fertile și al ovulației.

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.