5 trucuri simple pentru imbunatatirea memoriei

Memoria deficitara este unul dintre efectele adverse ale vietii trepidante pe care o traim. Trebuie sa facem mai multe lucruri deodata sau intr-un timp foarte scurt, ceea ce epuizeaza creierul atat de mult incat nu mai are resurse pentru a procesa in liniste evenimentele petrecute intr-o zi.

Dar exista metode prin care iti poti imbunatati memoria si nu trebuie sa-ti rapesti cine stie cat din pretiosul timp liber.

Scrie intamplari din viata ta

Cumpara-ti un jurnal sau o agenda draguta si povesteste o intamplare recenta oferind cat mai multe amanunte. In primul rand, aceasta este o modalitate foarte buna de a te relaxa, de a evada intr-o lume fantastica.

In al doilea rand, iti vei imbunatati vocabularul si capacitatea creativa. Si, mai stii, poate chiar iti descoperi stofa de scriitoare! Revenind la „exercitiul de memorie”, vei observa dupa numai cateva zile ca viata nu va mai trece pe langa tine neobservata.

Vei incepe sa retii din ce in ce mai mult pentru ca orice poate fi „material de poveste” si vei invata sa pui accent pe detalii, pentru ca ele dau savoare scriiturii.

Gandeste cu voce tare

Un studiu publicat recent in „Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition” a demonstrat ca daca vrei sa retii ceva, e mai bine sa-ti spui cu voce tare ce doresti sa memorezi. Rezultatele studiului au indicat faptul ca vei tine minte 50% dintre cuvintele rostite, in timp ce creierul o sa retina numai 10% dintre cele doar gandite.

Plimbari lungi, plante in casa

Nu trebuie sa te duci la saloane sau spa-uri scumpe ca sa faci cromoterapie. Ajunge sa-ti pui adidasii in picioare si sa iesi la o plimbare lunga prin parc. Verdele natural are darul de a relaxa creierul si de a-l face sa functioneze mai eficient, pentru ca un creier odihnit face fata cu mult mai bine oricarei provocari, indiferent cat de dificila.

Aerul curat are darul de a oxigena creierul, asa ca dupa doar o saptamana de plimbari zilnice, te vei odihni mai bine, nu te vei mai enerva la fel de repede si vei avea o memorie cu mult mai buna.

Foloseste gesturi pentru a retine

Intr-o conversatie, e mai putin important ceea ce spui propriu-zis, prioritate are ce exprimi fara cuvinte, cu ajutorul gesturilor sau al mimicii. La fel stau lucrurile si cand vine vorba de memorie – vei retine mult mai repede ce ai de facut daca asociezi acel task cu un gest.

De exemplu, daca ai de terminat un proiect legat de moda, pune mana pe o rochie si priveste-o. Asa, vei asocia automat task-ul cu rochia si, cum sunt zeci de purtatoare de rochii in oras, sigur nu vei putea uita de activitatea respectiva.

Liste si prioritati

In mod ideal, ar trebui sa nu uiti nimic din ce ai de facut, dar realist vorbind, asta nu e posibil. De aceea, ca sa nu te umpli de frustrari, mai bine pui cap la cap liste cu prioritati pe care sa le „arborezi” in locurile pe unde sigur le vei vedea de mai multe ori pe zi – intr-un suport de fotografii, pe birou, pe frigider, pe oglinda de la baie, pe noptiera.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.