5 simptome aparent inofensive care semnaleaza boli grave

Pentru că – oricât de clişeu ar suna – e mai bine să previi decât să tratezi, iată 5 simptome aparent inofensive care ar trebui să te trimită asap la doctor, deoarece pot semnala apariţia unor boli grave!

Somnolentă în timpul zilei

Când eşti stresată, suferi de insomnie sau te culci târziu, e inevitabil să nu te simţi epuizată în timpul zilei. Dar privarea de somn din aceste motive e diferită de oboseala şi somnolenţa continuă pe care le poţi resimţi ziua, deşi ai avut parte de un somn decent pe timpul nopţii. Dacă aceste simptome continuă de la o zi la alta, ar trebui să fii cu atât mai îngrijorată.Poate semnala: apnee de somn. Mai pe româneşte: întreruperea respiraţiei în timpul somnului. Este o afecţiune gravă, care îţi poate pune în pericol viaţa deoarece în scurtele, dar repetatele perioade în care nu mai respiri, creierul şi întregul organism rămân fără oxigen. Oricine poate suferi de apnee, dar cel mai expuse sunt persoanele supraponderale şi cele care sforăie. Faptul că te trezeşti cu gâtul inflamat sau cu dureri de cap poate de asemenea semnala apneea de somn. Fuga la doctor!

Scădere în greutate

Dacă nu ţii o dietă anume şi nu ai făcut modificări în alimentaţie, dar te trezeşti că ai slăbit vizibil – în jur de 4.5 kg pe lună – e cazul să-ţi pui nişte semne de întrebare şi să te programezi la un consult medical.

Poate semnala: cancer sau o problemă cu glanda tiroidă. Dacă e vorba de cancer, pot exista şi alte simptome care trebuie să-ţi dea de gândit, precum balonare, indigestie, durere persistentă sau orice senzaţie cât de mică prin care organismul încearcă să-ţi „spună” că ceva nu este în regulă. Dacă e vorba de o afecţiune a tiroidei, oboseala şi insomnia pot acompania scăderea drastică în greutate.

Tuse persistentă

Cu toţii tuşim din când în când, uneori chiar săptămâni întregi. Dar dacă tusea apare fără ca tu să fi fost răcită sau gripată şi pare că nu mai vrea să dispară, cel mai probabil suferi de o problemă respiratorie.

Poate semnala: boală pulmonară obstructivă cronică (bronhopneumopatia obstructivă cronică). Debutează ca o tuse cronică aparent obişnuită, dar înseamnă că deja plămânii sunt afectaţi. Dacă pe lângă tuse, mai ai şi dificultăţi în a respira atunci când urci scările ori depui orice fel de efort fizic, sau mai grav, tuşeşti sânge (posibil simptom de cancer pulmonar), e musai să mergi la doctor!

Urinare frecventă

Mergi la baie mai des decât de obicei şi fără să fi băut prea multe lichide? Nu pune asta pe seama vezicii „slabe”, cel mai probabil organismul tău încearcă să-ţi transmită că ceva nu e în regulă cu el.

Poate semnala: diabet. Prea multă glucoză în sânge declanşează nevoia de a urina des, deoarece rinichii se chinuie să extragă apă din organism pentru a filtra excesul de glucoză. Alte simptome care vin la pachet cu urinarea frecventă cauzată de diabet sunt sete excesivă, oboseală, slăbiciune fizică, vedere înceţoşată şi senzaţii de furnicături în degetele de la mâini şi de la picioare. Urinarea frecventă poate de asemenea indica o infecţie urinară.

Constipatie repetată

Episoadele izolate de constipaţie sunt mai degrabă stresante decât îngrijorătoare. Nu toată lumea trebuie să aibă scaun zilnic, unele persoane sunt perfect sănătoase cu trei sau chiar un singur scaun pe săptămână – depinde de dietă. Dar dacă eşti constipată de prea multă vreme, e cazul să consulţi un specialist.

Poate semnala: obstrucţie intestinală sau cancer de colon. Subţierea sau blocarea colonului duce la constipaţie, iar problemele intestinale trebuie investigate deoarece pot indica apariţia unor polipi canceroşi sau precanceroşi. Dacă nu scapi de constipaţie în ciuda faptului că mănânci mai multe fibre şi bei mai multe lichide, observi sânge în scaun, slăbeşti, ai dureri de stomac, suferi de balonare sau greaţă, nu mai aştepta şi du-te la un consult medical pentru a te asigura că totul este în regulă!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.