5 motive pentru care să renunți la sticlele din plastic

Toată lumea știe că apa este cel mai sănătos lucru pe care îl poți bea, însă nu e atât de bine pentru sănătatea noastră (și nici pentru mediu) să o consumăm din sticle de plastic.

Iată de ce ar trebui să eviți să bei apă din sticle de plastic:

Sticlele de plastic pot elibera substanțe periculoase în apă

Atunci când expui sticla la căldură (dacă o ții într-o mașină încălzită sau în bătaia soarelui), straturile exterioare de plastic se pot descompune. Plasticul marcat cu codurile 3 sau 7 eliberează o substanță numită bisfenol A (BPA), iar plasticul fără BPA poate elibera bisfenol S (BPS).

Când sunt ingerate, aceste substanțe pot modifica modul în care funcționează sistemul endocrin. La om, expunerea la această substanță a fost legată de boli cronice ca diabetul, cancerul și astmul.

Citește și: Cum reduci cantitatea de mâncare pe care o arunci? 

Unele substanțe pot scădea fertilitatea

Cercetătorii au descoperit că femeile și bărbații care apelează la fertilizare in-vitro au un nivel mai crescut de BPA în sânge și urină, potrivit unui studiu din 2013.

Șansele să suferi de boli de inimă sau alte probleme circulatorii sunt mai ridicate

Oamenii expuși la niveluri mari de BPA au un risc crescut de boli de inimă, potrivit unui studiu publicat în 2012. Deși corelația nu înseamnă neapărat cauzalitate, e ceva de care trebuie să ții cont.

Reumplerea sticlelor din plastic te poate expune la bacterii potențial dăunătoare

Spre deosebire de recipientele din sticlă, cele de plastic se descompun la utilizarea regulată. Spălarea regulată cu săpun și apă fierbite le-ar putea curăța mai bine, însă acest lucru poate descompune plasticul și mai mult.

Citește și: Cum să ai un stil de viață eco

Sticlele de plastic sunt groaznice pentru mediu

Deși se pot recicla, puțini fac asta. În plus, foarte multe persoane cumpără sticle de apă mici, de 0,5 litri, ceea ce duce la acumularea de mult gunoi. Cercetătorii estimează că, până în 2050, 12 milioane de kilograme de plastic vor ajunge în mediul înconjurător.

 

*articol preluat din Harper’s Bazaar (autor: Ashley Oerman)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.