5 moduri în care zahărul îți poate afecta organismul

Zahărul este cunoscut pentru faptul că te îngrașă și pentru că strică dinții. Însă mai există și alte moduri prin care îți poate afecta organismul pe care poate nu le cunoșteai.

Deși ne bucurăm de alimentele dulci pe care le consumăm, acestea sunt pline de zahăr, care nu este deosebit de bun pentru noi. Deseori, acesta este evitat din teama de a ne îngrășa, dar sunt și alte lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare.Îți poate afecta starea de spirit

Pentru a rămâne concentrată pe tot parcursul zilei, creierul tău are nevoie de o cantitate constantă de energie sub formă de glucoză din carbohidrați. Însă atunci când optezi pentru carbohidrații zaharoși, nivelul zahărului din sânge crește brusc, ca apoi să scadă la fel de brusc. De aceea, atunci când mănânci dulciuri te simți inițial foarte plină de energie, după care devii letargică. Iar acest lucru îți poate afecta și starea de spirit.

Poate accelera îmbătrânirea

Renunțăm la fumat, limităm consumul de alcool și folosim creme scumpe, dar știai că și zahărul poate accelera procesul de îmbătrânire? Mai exact, duce la îmbătrânirea prematură a pielii prin crearea inflamației celulare din tot corpul. Astfel, pielea își pierde din elasticitate, apar ridurile și devine mai vulnerabilă la daunele solare.

Poate afecta modul în care faci sport

Carbohidrații sunt importanți pentru a-ți oferi energie în timpul exercițiilor fizice, pentru a preveni oboseala timpurie și pentru a înlocui „combustibilul” pe care l-ai consumat. Dar este important să consumi carbohidrații potriviți, care, din păcate, nu sunt cei din zahăr. Consumul de zahăr nu îți va permite să faci exerciții mai mult timp sau mai repede, să devii mai puternică și să te recuperezi atât de repede cum ai putea.

Poate cauza acnee

Alimentele cu un indice glicemic ridicat, precum cele care conțin zahăr, sunt digerate rapid și fac ca nivelurile de glucoză din sânge să crească la fel de repede. Acest lucru poate duce la modificări hormonale care provoacă sau înrăutățește acneea.

Poate afecta negativ sistemul digestiv

Alimentele care conțin zahăr în mod natural, cum ar fi fructele, vin de obicei în mână cu fibre, vitamine, minerale și apă. Această combinație este bună pentru sănătatea noastră digestivă și va avea efecte benefice asupra echilibrului și diversității bacteriilor intestinale. Dar alimentele care sunt bogate în zahăr rafinat sunt opusul; ele tind să aibă un nivel scăzut de substanțe nutritive și fibre. De aceea, o dietă bogată în zahăr poate duce la balonare din acest motiv.

*articol preluat din Cosmopolitan UK (autor: Catriona Harvey-Jenner)

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.