5 lucruri uimitoare care i se intampla corpului tau in timp ce dormi

Somnul e benefic, se ştie! Închizi ochii, respiri încet, visezi şi te relaxezi… Totul pare liniştit şi calm în exterior, dar în interiorul tău se întâmplă fel şi fel de lucruri. Aşa că, data viitoare când vrei să renunţi la o oră de somn dintr-un motiv sau altul, gândeşte-te bine de ce beneficii majore îţi privezi organismul!

Slăbeşti!

Cu condiţia să dormi 7-8 ore pe noapte, desigur. Când dormi, respiri; respirând, transpiri; transpirând, slăbeşti! Pierzi apă, mai exact, dar asta nu anulează faptul că dimineaţa te trezeşti mai uşoară şi cu abdomenul plat. Acest proces de slăbire prin respiraţie are loc şi în timpul zilei, doar că atunci bei şi mănânci, ceea ce anulează orice scădere în greutate. Însă noaptea, când dormi şi stai (aproape) nemişcată timp de 7-8 ore, îţi sculptezi puţin talia.

Te înalţi

Nu degeaba îţi spunea mama când erai mică să dormi ca să creşti mare… Desigur, nu creşti în înălţime vizibil de la o noapte la alta, dar fenomenul există. Discurile coloanei vertebrale ce acţionează ca tampoane între oase se rehidratează şi se măresc deoarece greutatea corpului nu mai apasă asupra lor, aşa cum se întâmplă când stai în picioare. Cea mai bună poziţie de somn ca să-i creezi organismului tău condiţii optime ca să se înalţe e poziţia fetală, iar salteaua să fie mai fermă; astfel, presiunea asupra spatelui tău va fi cel mai redusă.

Te exciţi

Da, nu doar bărbaţilor li se întâmplă asta! Doar că ei au erecţia care stă ca dovadă a acestui fenomen nocturn. Faptul că te exciţi în timpul somnului nu are legătură cu ceea ce visezi, ci cu faptul că atunci când dormi creierul e mai activ, aşadar are nevoie de mai mult oxigen. Ceea ce înseamnă că circulaţia sângelui se intensifică peste tot în organism, inclusiv la nivelul clitorisului. Cu alte cuvinte, există mai multe şanse să ajungi la orgasm dacă te trezeşti din somn şi faci sex? Nu e dovedit încă ştiinţific, dar merită să experimentezi!

Muşchii paralizează temporar

Oricât ar suna de înfricoşător, este o paralizie benefică şi normală. Somnul începe cu un ciclu NREM (Non-Rapid Eye Movement sau „mişcare non-rapidă a ochilor”), când corpul se relaxează total, urmat de REM (Rapid Eye Movement), perioada de somn în care ochii încep să se mişte rapid şi poţi visa. În tot acest timp, restul corpului rămâne relaxat, cu muşchii dezactivaţi, astfel încât să nu începi să te agiţi şi să te mişti conform viselor pe care le ai.

Creşte producţia de colagen

Încă una dintre minunile somnului: te întinereşte! Când dormi, organismul intră în stare de repaus alimentar, hormonii de creştere se activează şi duc inclusiv la creşterea producţiei de colagen. Colagenul este acea proteină care susţine toate ţesuturile şi organele, inclusiv pielea, oferindu-le elasticitate. Prin urmare: dormi, dormi, dormi!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.