5 adevaruri socante despre BTS

1. Poti contacta BTS si daca folosesti prezervativul

Regula de aur: intotdeauna trebuie sa folosesti prezervativul. El reduce riscul de a fi afectat de BTS, dar nu in totatlitate. Si sa nu te folosesti de faptul asta ca scuza sa ‘sari’ din cand in cand peste folosirea prezervativului.

BTS actioneaza in doua directii: prin piele si prin fluide. Anumite BTS-uri precum sifilis, herpes sau HPV (Human Papilloma Virus, neg genital) provoaca iritatii la nivelul coapselor, anusului, scrotului, fundului, zone care nu pot fi portejate de prezervativ.

Prin urmare, desi este important sa folosim de fiecare data prezervativul, el nu elimina riscul contaminarii cu BTS.

2. BTS-urile nu sunt totdeauna evidente

O mare parte din cei care sufera de BTS nu au simptome sau semne evidente, altii prezinta anumite simptome, dar care sunt atat de moderate, incat exista tendinta de a le trece cu vederea sau de a le confunda cu mici taieturi sau fire de par crescute in interior. De aceea, sunt importante controalele la intervale regulate de timp, asa cum mentionam si la punctul trei.

3. Poti face un control pentru orice

Cea mai buna metoda pentru a verifica daca partenerul tau este afectat de BTS este efectuarea unui control medical.

Exista teste speciale pentru detectarea sifilisului, gonoreii, chlamydiei (bacterie), insa herpesul si HPV sunt mai greu de verificat.

Nu exista un test care sa detecteze HPV-ul (in sensul in care nu pot fi clar diferentiate caracteristicile de negi de cele canceroase). In acest caz, diagnosticarea trebuie facuta si vizual, desi exista si varianta realizarii unei probe HPV prin ADN pentru a determina daca este vorb despre cancer cervical.

Pentru herpes nu exista teste de sange, ci trebuie viziualizate, ca si in cazul negilor, pentru un diagnostic cat mai precis.

Chiar si facand toate aceste teste, nimic nu este sigur. In cazul HIV, o persoana trebuie sa astepte doua luni pentru a determina daca a capatat si ea virusul.

4. Nu contractezi neaparat BTS de la primul contact sexual cu un nou partener

Toata lumea ia si decizii gresite in ceea ce priveste viata sexuala. Poti sa ai contact sexual cu o persoana care sufera de o boala cu transmitere sexuala si fara sa fi folosit un prezervativ si totusi tu sa nu fii contaminata.

Pe viitor, insa, este important sa folosesti unul. De fiecare daca cand ai un contact sexual, chiar si cu acelasi partener, exista, de fiecare data, un nou risc de contractare a unei BTS

5. O infectie de tip chlamydia, netratata, poate duce la infertilitate

Infectia cu chlamydia este una dintre cele mai des intalnite BTS-uri in Romania, dupa sifilis, hepatita C si hepatita C.

Ea poate fi vindecata, insa daca nu este tratata, infectia poate provoca distugerea organelor reproductive, incepand cu bolile inflamatorii ale pelvisului pana la infertilitate sau probleme in timpul sarcinii.

Esentiala este detectarea infectarii si aplicarea unui tratament, inainte de a ajunge la consecinte neplacute.

BTS-urile sunt inselatoare si reprezinta un risc daca nu ne asumam o viata sexuala responsabil: protectie si examinare perioadica.

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.