4 motive ciudate pentru care te trezesti obosita dimineata

Ţi se întâmplă să dormi toată noaptea şi, totuşi, să te trezeşti obosită dimineaţa? Iată ce probleme secrete îţi pot sabota somnul!

Să te trezeşti obosită după o noapte de somn agitat şi întrerupt nu e o surpriză. Dar de ce se întâmplă să dormi buştean şi cu toate astea să fii obosită dimineaţa? Se pare că există afecţiuni care te lasă să dormi, dar în acelaşi timp îţi sabotează somnul pe căi mai subtile, astfel încât orele pe care le petreci dormind nu reuşesc să te odihnească aşa cum ar trebui. Iată patru cauze posibile:

Scrâşneşti din dinţi în somn (bruxism)

Bruxismul înseamnă încleştarea involuntară a maxilarului şi/ sau scrâşnitul din dinţi şi poate duce în timp la degradarea danturii, dureri de cap şi de gât. Partea proastă e că bruxismul nu se manifestă neapărat ziua, ci de cele mai multe ori în timpul somnului, astfel că multe persoane nici măcar nu ştiu că suferă de această afecţiune. Dentistul este cel care o poate identifica dacă observă că ai dinţii tociţi sau smalţul alterat, şi tot el o poate trata, prin plasarea unui mulaj al dinţilor pe una dintre arcade, astfel încât dinţii să nu se mai atingă în timpul somnului.

Dacă organismul este ocupat cu scrâşnitul dinţilor sau încleştarea maxilarului, nu se poate relaxa complet pentru a intra în starea profundă de somn. Prin urmare, dimineaţa te trezeşti obosită şi cu dureri ale muşchilor masticatori sau cu gâtul înţepenit, iar în timpul zilei ai dureri de cap şi de urechi, uneori stai cu maxilarul încleştat. Dacă observi aceste simptome, du-te la dentist! În timp, bruxismul se poate trata complet.

Ai reflux gastroesofagian

Dacă te trezeşti cu un gust neplăcut în gură înseamnă că în timp ce dormeai ceva nu a funcţionat cum trebuie la nivel digestiv. Refluxul acid trezeşte parţial organismul şi îl împiedică să se odihnească, dar până dimineaţă digestia este completă, astfel încât nu te gândeşti că refluxul gastroesofagian ar putea fi cauza oboselii tale. Studiile în domeniu arată că multe persoane care nu dorm bine suferă de fapt de reflux gastroesofagian, chiar dacă nu prezintă simptomele clasice (arsuri la stomac, greaţă, răguşeală, tuse).

Ce poţi face pentru a nu declanşa refluxul gastroesofagian noaptea? Nu mânca nimic cu minim două ore înainte de culcare şi evită să mănânci seara alimente care stimulează secreţia acidă (alimente prăjite, alcool, ciocolată, roşii, citrice, condimente). De asemenea, dormi pe partea stângă, deoarece astfel acidul eliberează mai repede esofagul. Dacă preferi să dormi pe spate, pune-ţi o pernă sub cap şi sub umeri pentru a nu favoriza declanşarea refluxului.

Sforăi

La fel ca şi bruxismul, sforăitul poate trece neobservat. Poate că nu sforăi atât de puternic încât să te trezeşti de tot, poate că dormi singură şi nu are cine să observe că sforăi… Dar dacă te trezeşti cu respiraţie urât mirositoare, gura uscată şi observi picături de salivă pe pernă, e foarte posibil să sforăi. Sforăitul îţi afectează respiraţia, iar dacă nu respiri corect, corpul tău nu primeşte suficient oxigen pentru a se odihni cum trebuie.

Ce poţi să faci? Încearcă benzile nazale antisforăit sau spray-ul nazal cu soluţie salină pentru hidratarea interiorului nasului şi a sinusurilor. Nu dormi pe spate, ci pe o parte, şi nu bea alcool înainte de culcare – este un sedativ care relaxează muşchii gâtului şi ai nasului, favorizând sforăitul. Acelaşi efect îl au sedativele sau somniferele, aşadar renunţă la ele. Dacă aceste soluţii nu te scapă de sforăit, consultă doctorul pentru a te asigura că nu suferi de apnee (întreruperea respiraţiei în timpul somnului) sau altă afecţiune a aparatului respirator.

Suferi de sindromul picioarelor neliniştite

Dacă te trezeşti înfăşurată în aşternuturi, ai o senzaţie de agitaţie în picioare atunci când adormi, te trezeşti frecvent noaptea, iar ziua eşti obosită, anxioasă, ai dureri de cap şi nu te poţi concentra, s-ar putea să suferi de sindromul picioarelor neliniştite (SPN). Nu se ştie exact ce declanşează această boală, dar s-a descoperit că deficienţa de fier şi vitamine B, diabetul, artrita, anemia şi bolile tiroidiene sau de rinichi pot contribui la apariţia SNP. Ce se ştie cu siguranţă este că sindromul picioarelor neliniştite afectează grav calitatea somnului, deoarece mişcările împiedică organismul să doarmă profund. Discută cu doctorul tău simptomele pe care le ai, pentru o diagnosticare corectă!

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise