3 boli grave care se pot ascunde în spatele problemelor de ten aparent banale

Tenul iritat și inflamat este o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor cel puțin o dată în viață.

În adolescență apar, de obicei, cele mai multe probleme de ten. Cauzate mai ales de schimbările hormonale prin care trecem, acestea ar trebui să se diminueze odată cu înaintarea în vârstă. Dacă acest lucru nu se întâmplă însă, iar pielea începe să se vindece greu, să fie din ce în ce mai iritată și mai roșie, este timpul să te gândești și la alte afecțiuni, care nu sunt neapărat legate de ten sau probleme hormonale. Mai ales dacă toate acestea vin la pachet și cu pruritul.Iată trei dintre cele mai comune afecțiuni care se ascund în spatele unor banale probleme cu tenul:

Diabetul

Vorbim despre diabetul de tip 2, care apare mai ales în urma unei diete nesănătoase și a unui stil de viață contraindicat. Celulele nu mai recunosc insulina și apare fenomenul de rezistență la insulină. Într-o primă fază, pancreasul va suplimenta producția de insulină. În curând nu va mai face față, iar nivelul de glucoză din sânge va crește.

Una dintre principalele simptome ale acestei boli tăcute este pielea care se vindecă foarte greu. La această problemă se adaugă setea accentuată, urinările frecvente, apetitul crescut, scăderea în greutate, oboseala, problemele de vedere sau porțiuni pigmentate de piele.

Dacă observi aceste simptome, prezintă-te de urgență la medic, pentru că acest diabet de tip 2 este extrem de periculos.

Sindromul ovarelor polichistice

O tulburare hormonală, frecventă la femei, ce se manifestă prin apariția acneei, creșterea în greutate, apariția chisturilor ovariene sau pilozitate excesivă. Poate cauza dereglarea ciclului menstrual sau, în cazuri grave, poate duce chiar la infertilitate.

Poate fi o tulburare hormonală moștenită genetic. Însă, potrivit studiilor,  această boală poate să apară și din cauza stilului haotic de viață sau a unei diete nesănătoase. Astfel, la această afecțiune sunt predispuse mai ales femeile care au consumat zaharuri rafinate o perioadă lungă din viață.

Artrita și alte probleme ale articulațiilor

De multe ori, artrita, dar și alte probleme ale articulațiilor se pot ascunde în spatele psoriazisului – o afecțiune autoimună, care se manifestă prin multiplicarea prea rapidă a celulelor de la nivelul pielii. Se formează astfel un fel de solzi lucioși. Medicii îți dau însă și o veste bună. Această problema a pielii, dar și afecțiunile asociate ei, cum ar fi artrita, pot fi tratate acum cu medicamente de ultimă generație, care dau rezultate remarcabile.

Studii recente asociază psoriazisul și cu boli cardiace, atac de cord sau afecțiunile circulatorii. Medicii nu știu însă să explice asocierea, studii suplimentare fiind necesare.

Așadar, dacă observi schimbări neobișnuite la tenul tău, cel mai bine ar fi să apelezi la ajutorul unui medic. Numai el poate determina sursa problemei și stabili dacă este nevoie de un tratament medicamentos sau de alt tip.

 

 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Articol realizat împreună cu Doc

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.