15 mituri despre cariile dentare. Adevărat sau fals?

Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni pentru care pacienţii se prezintă în cabinetul stomatologic, afectând circa 80-98% din populaţia României.

Manifestate prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori, informaţiile despre cauzele şi modul de tratament al cariilor dentare abundă, fără a avea toate o baza ştiinţifică. Dr. Andra Custura, medic stomatolog în cadrul clinicii Andra Smile, demontează miturile despre cariile dentare, pentru că doar pentru că “se spune în popor” nu înseamnă că este şi adevărat!

În continuare, îți prezentăm o lista cu 15 mituri despre cariile dentare:

1. Zahărul este singurul lucru care cauzează cariile dentare

Deşi a devenit un mit, în esenţă este aproape un fapt.
”Adevărul este că acidul produs de bacterii în gură ta este cauza cariilor. Orice carbohidrat mâncat poate începe acest proces. Acestea includ zahărul, orezul, cartofii, pâinea, fructele, dar şi legumele”, explică dr. Andra Custura.

2. Copii au mai multe carii decât adulţii

Acesta este doar un mit. Datorită fluorului din apă de la robinet, cariile la copii s-au înjumătăţit în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, cavitatile la persoanele în vârstă sunt în creştere, din cauza medicamentelor care usucă gură. Ele reduc salivă, care protejează dintîi şi deschid calea către carii şi alte probleme dentare.

3. Aspirina este de ajutor la o durere de dinţi

Avem de-a face cu un mit. Aspirina trebuie înghiţită pentru a uşura durerea. Deoarece aspirina este acidă, ar putea arde ţesutul gingiei şi cauza un abces dureros dacă puneţi o pastilă lângă un dinte.

4. Toate plombele trebuie înlocuite

Mit. ”Plombele nu au o termen de expirare, dar depind de lucruri cum ar fi uzură dinţilor şi igienă orală. Dacă ai o rutină dentară şi te ţii de ea eşti mai puţin susceptibil la a avea probleme, iar plombele tale pot dura mai mult”, adaugă dr. Andra Custura.

5. Veţi şti atunci când aveţi o carie

Mit. Uneori se va şti, dar în acel moment, căria s-a mărit, de obicei, la proporţii mai mari decât ar trebui. Dacă faci controale în timp util, medicul dentist poate găsi o carie înainte de a produce durere.

6. Încleştarea şi măcinarea dinţilor poate duce la carii

”Avem de-a face cu un mit, dar nu departe de realitate. Cariile provin din bacterii producătoare de acid. Dar încleştare şi măcinarea sunt printre cele mai grave lucruri pe care le puteţi face pentru a dinţilor. În timpul mestecării normale, dinţi se ating pentru puntin timp. Acest lucru provoacă puţin stres asupra suprafeţei dinţilor. Dar încleştarea şi măcinarea lor pune o presiune mare pe dinţi. Presiunea poate provoca, în cele din urmă, fisuri şi fracturi ale dinţilor, care accelerează cariile dentare”, explică dr. Custura.

7. Dinții distanţaţi sunt predispuşi la carii

Mit. Distanţele mai mari sunt mai uşor de întreţinut. Deci, atât timp cât acestea sunt libere de bacterii şi sunt mai puţin predispuse la apariţia cariilor. Atenţie cu distanţele mici, totuşi. Alimentele se pot bloca acolo, iar cariile pot apărea dacă nu sunt curăţate adecvat.

8. Sensibilitatea dinţilor înseamnă că ai carii

Mit. În timp ce unele carii pot provoca unele sensibilităţi la frig şi dulciuri, nu toate fac acest lucru. Este nevoie de un consult pentru a vedea care este cu adevărat problema.

9. Cariile dentare sunt singurul motiv pentru o obturatie de canal

”Doar un mit, ai nevoie de o obturatie, dacă nervul din interiorul unui dinte este deteriorat. O carie nerezolvată poate duce la o obturatie, dar la fel pot şi alte lucruri, cum ar fi încleştarea şi măcinarea dinţilor”, completează dr. Custura.

10. Copiii nu pot avea carii

Mit. Dintîi de lapte pot fi cariaţi, iar infecţia se poate duce şi către cei definitivi dacă nu este tratată.

11. Acidul cauzează carii

Complet adevărat. Alimentele acide pot descompune învelişul exterior al dinţilor, slabi dintele şi face dintîi mai predispuşi la degradare. Bacteriile responsabile de apariţia cariilor dentare produc acizi. Consumul de alimente acide de multe ori pe parcursul zilei (inclusiv sucuri naturale şi carbogazoase) pot intensifica acest proces.

12. Odată ce un dinte este tratat, caria se opreşte

Adevărat. Odată ce ai o cavitate umplută, căria este eliminată. Şi dacă ai grijă de dintîi tăi, căria nu va mai reveni în locul de unde a fost înlăturată.

13. Cariile sunt mult mai probabil între dinţi

Adevărat. Orice loc unde nu poţi ajunge cu periuţă de dinţi sau cu aţă dentară este un loc minunat pentru bacterii! Poţi să utilizezi, în schimb, apă de gură pentru a ajunge la locurile dificile.

14. Crăpăturile şi fisurile dinţilor duc la carii

Adevărat. Fisurile crează o casă pentru bacterii unde periuţă de dinţi nu va ajunge. Acest lucru poate grăbi apariţia cariilor. Utilizează apă de gură pentru a ajunge la locuri ascunse.

15. Trebuie să-ţi periezi dintîi, să foloseşti aţă dentară, şi te clăteşti pentru a preveni apariţia cariilor

”Abolut adevărat! Prevenirea este cheia eliminării bacteriilor de pe dinţi. Periază de două ori pe zi, cu o pastă de dinţi care simţi că îţi este bună ţie,adică îţi curată dintîi, foloseşte aţă dentară şi clăteşte zilnic. În cazul în care bacteriile sunt eliminate zilnic din fiecare zona a dintelui, nu vei avea carii”, adaugă dr. Andra Custura.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.