12 alimente pentru intarirea sistemului imunitar la inceput de primavara

By  | 

La inceput de primavara, nu trebuie sa uitam ca sistemul nostru imunitar iese destul de slabit din iarna. Si acum avem mare nevoie de el, deoarece este cel mai important mecanism cu ajutorul caruia ne aparam de agentii patogeni si luptam impotriva bolilor in mod natural.

Medicul Luigi Gratton, vicepresedintele diviziei Nutrition Education in cadrul companiei Herbalife, ne recomanda cateva alimente cu ajutorul carora ne putem intari sistemul imunitar in zilele de inceput de primavara.

Ceai verde

Ceaiul verde contine antioxidantul EGCG, care reduce riscul declansarii multor tipuri de cancer. “Fitonutrientii din ceaiul verde favorizeaza dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhiba dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium si Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se gaseste in tractul gastrointestinal”, explica medicul Luigi Gratton.

Chili

Acest condiment stimuleaza metabolismul, subtiaza sangele si contribuie la eliberarea endorfinelor in organism. De asemenea, este bogat in betacaroten, principala “arma” impotriva infectiilor, si inhiba neuropeptidele, care declanseaza inflamatiile sistemului imunitar.

Ghimbir

Contine gingerol, un compus cu proprietati anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, ghimbirul ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ne reda pofta de viata si ne scoate din letargie, facandu-ne sa ne regasim tonusul, energia si optimismul.

Afine

Afinele sunt unele din cele mai sanatoase fructe. Ele contin un “pachet” de antioxidanti numiti antocianidine, care previn actiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocand lezarea tesuturilor, care poate cauza cataracta, glaucom, varice, hemoroizi, afectiuni cardiovasculare si cancer. Potrivit medicului Luigi Gratton, antocianina – pigmentul rosu-albastru din afine – imbunatateste structura venelor, dar si intregul sistem vascular.

Scortisoara

Scortisoara este bogata in antioxidanti care inhiba coagularea sangelui si proliferarea bacteriilor. “Scortisoara stabilizeaza nivelul de zahar din sange si reduce colesterolul rau“, explica Luigi Gratton. “Trateaza extremitatile reci, crampele musculare, durerile cauzate de raceala sau gripa, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mancare. Condimentul nu are contraindicatii si poate fi adaugat in orice fel de ceai, avand proprietatea de a raspandi in tot corpul o puternica senzatie de caldura”.

Rosii

Aceste legume sunt un adevarat izvor de sanatate, fiind “echipate” cu o multime de nutrienti care protejeaza chiar si impotriva cancerului. Rosiile contin cantitati mari de vitamina C, 100 de grame de rosii asigurand 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceeasi cantitate de rosii asigura 15% din doza zilnica recomandata de vitamina A, 8% din cantitatea zilnica de potasiu si 10% din cantitatea recomandata de fier. “Pigmentul rosu care da culoarea tomatelor este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului, inclusiv neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi”, subliniaza medicul Luigi Gratton.

Castraveti

Castravetii contin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. “Datorita acestui continut atat de variat in vitamine si nutrienti, castravetii ajuta la o buna circulatie sangvina, sunt indicati impotriva imbatranirii celulelor, curata organismul si scad tensiunea”, completeaza medicul Luigi Gratton.

Cartofi dulci

Cartofii dulci contin glutation, un antioxidant cu rol de coenzima care intareste sistemul imunitar, lupta impotriva bolilor Alzheimer si Parkinson, precum si impotriva afectiunilor cardiace, a fibrozei chistice si a virusului HIV. “Fiind bogati in betacaroten, dar si in vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea”, completeaza Luigi Gratton.

Smochine

Smochinele sunt o sursa naturala de minerale, cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul si sulful. “Doza de potasiu – element de baza pentru sanatatea inimii si pentru controlul hipertensiunii arteriale -depaseste 400 de miligrame in smochinele uscate”, mentioneaza Luigi Gratton.

Ciuperci

Ciupercile sunt niste super-alimente: nu contin grasimi, zahar si sare, dar sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic). “Ciupercile contin si minerale esentiale, dintre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume”, subliniaza Luigi Gratton.

Rodii

Aceste fructe nu au un continut foarte bogat in vitamina C, dar suficient cat sa asigure cel putin jumatate din necesarul zilnic pentru un adult. “Consumul regulat de rodii asigura o rezistenta sporita a organismului la infectii. Sucul de rodii, avand un continut crescut in polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arteriala, are un efect antiinflamator si scade riscul aparitiei aterosclerozei”, explica Luigi Gratton.

Mere

Merele sunt cea mai importanta sursa de pectina, o fibra naturala cu multe efecte benefice asupra sanatatii. Aceste fructe scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar si afectiunile cardiace, protejeaza organismul de virusul gripei. In plus, regleaza glicemia (fiind recomandate persoanelor care sufera de diabet), au proprietati antiinflamatorii, antibacteriene si contin multi antioxidanti, care ajuta la detoxifierea organismului si la intarirea imunitatii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *