10 mituri despre cancerul la san

Mit 1
Abstinenta sexuala este un factor de risc pentru cancerul de sin. Doar frustrarile ce tin de absenta unei vieti sexuale se asociaza cu stresul, iar stresul cu boala.

Mit 2
Traumatismele si infectiile sinului favorizeaza aparitia cancerului. „Singurele boli infectioase ale sinului care pot fi considerate «leziuni precanceroase sint mastita cu plasmocite, adenoza, boala Paget si papilomatoza ductala», afirma medicul Stefan Voiculescu.

Mit 3
Mamografia este cea mai buna metoda de depistare a cancerelor de sin. „Mamografia nu vede toate zonele glandei mamare, ca de exemplu pe cele periferice. Suprapune anumite regiuni, producind asa-numitele „imagini false” sau ascunde unele structuri care ar putea avea tumori.”

Mit 4
Intotdeauna este afectat de cancer doar un singur sin. Exista posibilitatea sa ai celule tumorale maligne bilateral.

Mit 5
Punctia-biopsie creste riscul de imprastiere a celulelor tumorale. Nu exista nici o dovada in acest sens si este singura modalitate de a stabili cu certitudine diagnosticul de cancer mamar.

Mit 6
Interventia chirurgicala este responsabila de moartea femeilor. Operatia este unicul mod prin care se poate indeparta eficient si se poate controla tumora.

Mit 7
Vindecarea poate veni prin tratamente neconventionale. Poti sa apelezi la medicina naturista sau la acupunctura doar ca metode complementare de terapie.

Mit 8
Un nodul mamar = cancer. „Exista mai multe afectiuni care pot determina prezenta unuia sau mai multor noduli, precum cicatricile care apar dupa traumatisme sau interventii chirurgicale, tuberculoza sau sifilisul mamar”, afirma medicul Stefan Voiculescu.

Mit 9
Daca nodulul este dureros, sigur este vorba despre ceva foarte grav. Doar 6% dintre cancere sint dureroase.

Mit 10
Un ganglion marit si dureros in axila = cancer. Indica existenta unei infectii, iar un
ganglion palpabil nedureros indica o tumora maligna.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.