10 lucruri pe care ar trebui sa le reciclezi intotdeauna

1. Bateriile

Fie ca sunt bateriile fostelor noastre telefoane mobile, fie ca sunt simple AA pe care le folosim pentru telecomanda televizorului, toate trebuie reciclate. Bateriile au compusi chimici daunatori mediului inconjurator, iar pentru a le recicla poti apela la serviciile unor companii specializate in acest domeniu. Mai mult, supermarketurile sunt prevazute cu recipiente speciale unde poti lasa bateriile vechi. O alta idee pentru a contribui la protejarea mediului este sa achizitionezi baterii reincarcabile.

2. Hainele

Incearca sa faci un bilant la sfarsitul fiecarui an si sa decizi ce haine vei purta in continuare si care sunt obiectele vestimentare pe care nu le vei mai utiliza. Dupa ce te-ai decis ce haine nu vei mai purta, in loc sa le arunci, doneaza-le sau fa-le cadou unei prietene care s-ar bucura mai mult de ele.

3. Cartile

Cartile nu ar trebui sa ajunga la gunoi. Poti sa faci schimb de carti cu prietenii sau le poti dona, cat sa nu fii nevoita sa le arunci, fie pentru ca nu iti folosesc, fie pentru ca nu iti plac.

Opteaza, spre exemplu, sa te implici in proiectul „Lecturi urbane”, o activitate de voluntariat care presupune sa mergi cu metroul si sa le oferi calatorilor o carte de care sa se bucure pe parcusul drumului.

4. Aparatele electrocasnice

Ca si bateriile, aparatele electrocasnice contin substante chimice periculoase pentru mediu, dar care sunt, totusi, usor de reciclat. Poti sa le duci la un centru de reciclare sau poate gasesti o persoana care are nevoie mai mare decat tine de un aparat electrocasnic.

5. Sticla

Sticla este usor de reciclat si de refolosit. Borcanele sau sticlele mici pot fi folosite pentru a depozita diverse obiecte, astfel, o sticla poate deveni noua vaza pentru florile tale preferate. Daca nu te-ai hotarat in ce fel sa reutilizezi obiectele din sticla, depoziteaza-le in containerul dedicat lor, pentru a fi colectate mai usor de echipele de salubrizare.

6. Sticlele de plastic

Aproape 90% din sticlele de plastic sunt aruncate, iar acest lucru inseamna un necesar de sute de ani pentru ca plasticul respectiv sa se descompuna. Asa ca inclina, mai bine, spre reciclarea lor.

7. Cartonul

Cutiile de carton de la cereale, de la noua pereche de pantofi, toate sunt la origine fabricate din copaci. Asa ca, este important sa reciclezi si hartia, dar si cartonul pentru a salva cat mai multi copaci. Incearca sa cumperi produse care au un ambalaj mai mic sau care utilizeaza hartie, carton reciclat.

8. Ochelarii

Poate ca nu te-ai gandit pana acum ca ochelarii pot fi si ei reciclati, insa daca ai o pereche pe care nu o mai folosesti, o poti dona celor care au nevoie. Astfel, vechii tai ochelari nu vor ajunge pierduti undeva intr-un sertar. Pentru reciclarea ochelarilor s-au dezvoltat programele OneSight, valabile si in Europa, cu scopul de a colecta ochelarii donati si de

a-i modifica pentru noii beneficiari. Romania a primit peste 102.000 de astfel de ajutoare.

9. Conservele

Cutiile de conserve sunt unele dintre cele mai des aruncate obiecte, in loc sa fie reciclate. Daca nu vrei sa le reciclezi, incearca sa nu le arunci, creeaza ceva din ele, transforma-le in noi obiecte de decor. Prin reciclarea cutiilor de conserve se obtin cutii de suc, forme de tarte, pioneze sau folii de aluminiu, asa ca se pot face economii din simpla transformare a conservelor in alte obiecte utile

10. Obiectele pentru imbunatatirea locuintei

Vechiul ventilator de tavan, vechile usi, ferestre din lemn sau alte obiecte de decor trebuie si ele sa fie reciclate sau macar donate. O alta idee este schimbul de obiecte. Exista site-uri dedicate colectionarilor in care acestia isi vand obiectele sau le ofera la schimb.

Este important sa stii ca produsele pe care nu le reciclam presupun un proces lent de descompunere, timp in care, compusii lor daunatori afecteaza mediul inconjurator. Contribuie la un mediu sanatos si incearca sa optezi pentru produsele reciclate, cat mai eco.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.