#CosmoStar: de vorbă cu Mihaela Buzărnescu & Irina Begu

Două dintre cele mai apreciate jucătoare de tenis autohtone, Mihaela Buzărnescu & Irina Begu, au îmbrăcat cele mai cool ținute de inspirație sporty din sezonul de primăvară-vară 2019 și ne-au acordat un interviu în exclusivitate.

Interviu de Diana Colcer

Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ați avut până acum, ca jucătoare de tenis profesioniste?

Mihaela: Există o vorbă: primul nu se uită! Este și cazul meu, și ma refer aici la primul trofeu WTA din carieră, cel de la San Jose. Știu că voi mai ține trofee în maini, dar cred că acesta va rămâne un moment cu adevărat special pentru mine.

Irina: Există o serie de satisfacții pe care le-am trăit de-a lungul carierei. Cu siguranță, prima dată am simțit o bucurie imensă când am reușit să devin campioană europeană la junioare la vârsta de 16 ani. Ulterior, devenind jucătoare profesionistă, mi-a adus o satisfacție imensă faptul că am reușit să intru în primele 100 de jucătoare din lume și să ajung în fazele finale ale turneelor WTA.

Vă cunoșteți de mult timp, v-ați antrenat și ați jucat deseori și împreună. Care este relația dintre voi în afara terenului de tenis și cum s-a sudat ea?

Mihaela: Este foarte greu să ai o relație strânsă cu oricine atunci când joci tenis. Fiecare sportiv are un calendar bătut în cuie pe întreg anul competițional, iar la turnee totul e calculat la secundă, de la accesul la terenul de antrenament, la ședințe tactice , recuperare, fizio și meciuri.  Am o relație foarte bună cu toate jucătoarele românce și cred că s-a vazut cel mai bine cât de unite suntem la partidele de FED Cup.

Irina: Într-adevăr, ne cunoaștem de foarte mulți ani, mai exact din perioada junioratului. Din anul 2009 am început să jucăm dublu împreună și am câștigat câteva turnee ITF. Ulterior, din păcate, Miki a suferit o serie de accidentări care au ținut-o departe de terenurile de tenis și mă bucur că, prin revenirea ei, am reînceput să jucăm împreună dublu. Anul trecut am și reușit câteva rezultate foarte bune. Bineînțeles că suntem prietene și în afara terenului de tenis, iar relația s-a sudat odata ce Miki a revenit pe circuit.

Care a fost “momentul zero” în viețile voastre, momentul când ați decis fiecare că tenisul este mai mult decât o pasiune, dar și o carieră pe termen lung?

Mihaela: Tenisul reprezintă totul pentru mine. Mi-a ghidat întreaga existență și orice decizie am luat a fost influențată sau raportată direct la acest sport. Când devii sportiv profesionist realizezi că rutina ta zilnică este aceeași pe durata a ani de zile – te trezești, te antrenezi, faci recuperare, joci! Hrana și somnul sunt singurele chestiuni care ne fac să părem oameni normali. Dacă ajungem într-un club sau reușim să ieșim cu prietenii o dată la câteva luni e sărbătoare.

Irina: Pentru mine momentul zero a fost în 2003, când am reușit să mă calific în finala Europenelor de Est și, ulterior, să fiu inclusă în echipa ITF. Această echipă era finanțată de ITF și ne oferea posibilitatea de a participa la patru turnee cu cei mai buni opt tenismeni din Europa. Cumva, atunci am conștientizat că pot deveni jucătoare profesionistă de tenis și că voi avea posibilitatea să-mi construiesc o carieră pe termen lung.

Ce rol joacă psihicul, autocontrolul și o dispozițe mentală de învingător atunci când evoluezi la un nivel profesionist atât de înalt? Cum se întreține un “psihic tare” pe termen lung?

Mihalea: Psihicul joacă un rol foarte important în orice sport, dar devine factor determinant în sporturile individuale. Încerc să am și antrenamente pentru întărirea psihicului, prin exerciții de  dezvolare a răbdării, prin ședinte de imaginare și vizualizare lovituri, precum și prin dezvoltarea tehnicii de ascultare, care este foarte importantă pentru a lua întreg feed back-ul distribuit de antrenor la ședințele tehnice.

Irina: Evident că psihicul are un rol foarte important în tenisul profesiont și mai ales la nivelul celor mai bune jucătoare din lume. Consider că la nivelul actual, diferența o face mentalul în momentele importante, astfel că cel care reușeste să stea concentrat  până la finalul meciului iese de cele mai multe ori învingător. Așadar, el se întreține lucrând atât pe terenul de tenis implementat în antrenamente, cât și în afara lui, alături de psihologi sportivi. De aceea, eu lucrez de ceva ani cu o doamnă psiholog de la care am învățat tehnici de respirație, vizualizări ale punctelor importante, meditație.

Cât de dificil sau challenging este să fii femeie tenismenă, în tenisul profesionist, în România, la ora actuală?

Mihaela: Nu este dificil și cred că este la fel de greu și pentru un bărbat tenismen. Ceea ce am obsevat este că în sfârșit atenția românilor s-a mutat și pe alte sporturi în afară de fotbal. Un factor determinant este Simona, care prin performanțele ei i-a adus pe români aproape de tenis din nou.

Irina: Sigur că este mai dificil ca femeie să practici un sport individual cum este tenisul, însă atât timp cât iubești ceea ce faci, poți trece peste orice obstacol. Cu cât trec anii, simți că intervine rutina și mental trebuie să găsești o motivație constantă. De aceea, noi avem șansa și încercăm să avem o echipă în jurul nostru formată din antrenor de tenis, antrenor de pregătire fizică și chiar fizioterapeut.

Ce sfaturi sau mesaje de încurajare puteți oferi fetelor aflate la început de drum în tenisul profesionist?

Mihaela: Cel mai bun sfat este să nu renunți. Sloganul meu este fight for my way și exact asta am făcut. M-am luptat cu accidentările , cu faptul că temperamentul meu mai fierbinte dă uneori în clocot și lasă  o impresie nu foarte bună, dar dacă ajungi să cunoști un atlet, să-ți dai seama că uneori joacă acel meci cu dureri insuportabile, că se luptă cu accidentări, înjurături, greutăți financiare, oboseală cronică, ajungi să realizezi că uneori acea ieșire este doar un mod de a-și da restart, de a elibera energia negativă și astfel de a găsi forța să continue.

Irina: Cel mai important sfat, din punctul meu de vedere, este să se bucure cu adevărat de ceea ce fac și, dacă aleg să devină tenismene profesioniste, să lupte pentru visul lor. Prin ambiție, muncă și dorință pot reuși orice îți propun. De asemenea, aș dori să menționez că banii sunt un factor pentru care mulți părinți își îndreaptă copiii către sportul nostru și mi-aș dori să le transmit tuturor că satisfacția personală în momentul participării la un turneu de Grand Slam sau ridicarea unui trofeu deasupra capului reprezintă o trăire unică și net superioară câștigului financiar. Așa că luptați să deveniți mai buni în fiecare zi, iar munca voastră va ieși la suprafață la un moment dat.

Ce i-ați spune cuiva care… nu practică niciun sport sau nu iubește (deocamdată!) activitatea fizică?

Mihaela: L-aș sfătui să meargă măcar la competiții sportive. Uneori și privitul sportului îți poate da o stare de bine.

Irina: Sigur că nu toată lumea are inclinație spre partea sportivă, dar le-aș sugera tuturor părinților să-și îndrepte copiii către mișcare. Cumva, e necesar să împrumutăm lucrurile bune pe care le fac cei din Europa de Vest în sensul în care orice copil alege la școală două sporturi: unul de echipă și altul individual. Așadar, le formează de la o vârstă fragedă un caracter puternic și le transmit o dragoste pentru mișcare. Știm cu toții că o minte sănătoasă funcționează într-un corp sănătos.

Ce rol joacă, cât de important este echipamentul de sport în viața unui sportiv profesionist?

Mihaela: În tenis este foarte important tipul de încălțări și racheta. Încălțările diferă pentru fiecare suprafață și trebuie să suporte și să susțină efortul depus de atlet. Racheta este exact ca o prelungire a corpului unui tenismen. Devine parte din tine, ajungi să vorbești cu ea, să o cerți, să o arunci, dar să o și săruți atunci când jocul merge bine.

Irina: Bineînțeles că echipamentul pentru un sportiv este extrem de important. Îți oferă un confort de care ai nevoie atunci când te afli pe teren. Este evident că, în ultimii ani, firmele de echipament sportiv au progresat enorm și noi, ca sportivi de perfomanță, le oferim constant un feedback care să-i ajute să își îmbunătățească produsele. De asemenea, există și departamente specializate care se ocupă cu personalizarea hainelor sau încălțărilor sportivilor, în funcție de necesitățile fiecăruia.

Ca stil vestimentar în timpul liber — care sunt hainele și accesoriile care considerați că vă reprezintă cel mai bine?

Mihaela: Pentru că orice zi a mea conține cel puțin 3 ore de antrenament și încă două de fizio-terapie, masaj, recuperare, e necesar să port haine pe care le îmbrac și dezbrac foarte ușor. Iubesc moda și urmăresc totul în acest domeniu, așa că abia aștept să fie petrecerile jucătoarelor pentru a putea îmbrăca și ținute elegante.

Irina: Ca stil vestimentar, îmi place să fiu îmbrăcată destul de lejer în afara terenului. De aceea, adopt un stil casual și, în cazul accesoriilor, am o slăbiciune pentru genți și ceasuri.

Cum arată o zi din viața voastră. Ce hobby-uri aveți și cât timp reușiți să petreceți cu familia?

Mihaela: Timpul liber nu există și nu regret asta. O să am timp liber după ce îmi închei cariera, deși sper că și atunci voi fi la fel de ocupată. Regretul cel mai mare este că nu apuc să petrec mai mult timp cu parinții mei. Dacă nu-i aduc cu mine la turnee, pot trece chiar și câte două luni fără să-i văd.  Hobby-urile mele sunt moda și muzica. Iubesc să urmăresc creațiile de pe cat walk și, la fel de mult, să-mi ascult trupele favorite. Aș vrea să prind timp să merg la un concert, dar chiar și acolo există riscul de a mă accidenta, așa că mai am răbdare cațiva ani.

Irina: Îmi place să petrec cât mai mult timp în casa mea, deoarece în jur de 8-9 luni pe an sunt plecată la turnee. În ultima perioadă am petrecut mai mult timp cu noul membru al familiei — nepoțelul meu. Așadar, profit de orice ocazie să fiu alături de familie. Ca  hobby-uri, îmi place să merg la cinema, să urmăresc piese de teatru și să mă plimb cu bicicleta.

Cum vă mențineți în formă în pauzele dintre competiții?

Mihaela: Când ai o rutină zilnică de peste 15 ani, nu mai vezi totul ca pe un efort. Este mod de viață pentru mine să nu consum zahăr decât atât cât cere organismul, să mențin echilibrul între carbo, proteine, minerale și vitamine specific organismului meu. Chiar nu știu ce este acela exces alimentar. V-am zis – a fi atlet este un mod de viață, iar disciplina atât alimentară cât și fizică sunt literă de lege. În plus, sportivii sunt singurii oameni pentru care somnul nu este pierdere de vreme. Somnul nu este luat în seamă de mulți, dar reprezintă foarte mult în viața unui sportiv.

Irina: O parte din activitățile fizice constau în exerciții de stabilitate și de prevenție, iar pentru a mă menține în formă din punct de vedere al rezistenței fac alergări pe bandă și, în funcție de necesitate, pregătire specifică pe terenul de tenis. În ultimii ani, nutriția a devenit o parte importantă din activitatea mea. Am ales să mănânc mult mai sănătos, eliminând dulciurile și având grijă să nu combin carnea cu lactatele.

Cât din forma unui sportiv o constituie antrenamentele și cât ține de nutriție?

Mihaela: Corpul unui sportiv de performanță este bombardat zilnic. Este supus unui efort imens și dacă alimentația nu ar fi una corespunzătoare, nu ai putea performa. Nutriția este esențială și prin prisma faptului că în corpul unui atlet inflamațiile sunt la ordinea zilei, iar asta însemană că a consuma alimente care mențin sau agravează inflamațiile, te condamni singur la o accidentare sigură. De aceea suntem supravegheați de medici nutriționiști și nu ieșim din cuvântul acestora. Totul se rezuma la disciplină.

Irina: Evident că forma unui sportiv este un cumul de factori, începând cu metodele de antrenament și terminând cu alimentația. Sigur că sunt sportivi cu moșteniri genetice excelente, care pot mânca la orice oră fără să aibă surplus de kilograme, dar la nivelul actual al tenisului este din ce în ce mai important fiecare aspect. Așa că toți încearcă să-și păstreze  o formă fizică cât mai atletică prin ore întregi petrecute pe teren, în sala de fitness și, bineînțeles, alegând cu grijă alimentele cu care se hrănesc.

Vacanța ideală este pentru voi să…

Mihaela.: Vacanța ideală pentru mine este să fiu de sărbători cu parinții mei.

Irina: Pentru mine, vacanța ideală este la mare, pentru că pot să mă odihnesc și să-mi încarc bateriile. În majoritatea cazurilor, aleg destinații la caldură, așa că prima opțiune va fi întotdeauna o destinație care să includă soarele și apa.

Ce așteptări aveți de la anul 2019, din punct de vedere profesional, dar și personal?

Mihaela: Îmi doresc să revin la forma din 2018 și simt în sfârșit că sunt foarte aproape. În plan personal, îmi doresc să fiu sănătoasă și să am liniște sufletească. Cu aceste ingrediente sunt mai mult decat fericită.

Irina: Din punct de vedere profesional, îmi doresc să revin în primele 30 de jucătoare ale lumii, să câștig un turneu WTA și să am un rezultat cât mai bun la turneele de Grand Slam. Pe plan personal, m-aș bucura să mă mențin sănătoasă și să găsesc timp pentru o vacanță la sfârșitul sezonului.

Credite foto:

Mihaela Buzărnescu și Irina Begu poartă în toate fotografiile vestimentație și încălțăminte sport, Tommy Hilfiger, colecția Tommy Sport. Colecția Tommy Sport este disponibilă în magazinele Tommy Hilfiger selecționate.

Fotografii de Tibi Clenci

Styling de Amir Doboș

Make-up: Jenny Matea

Hairstyle: Cătălin Manolache / Endorphin Lab

Junior Styling: Alexandru Cristea

Producție: Allure Production

Fotografiile au fost realizate în incinta Bazei de Natație și Atletism, CSNB Lia Manoliu. Mulțumim pentru sprijinul acordat.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.