George Buhnici – campionul autohton la sustenabilitate

George Buhnici schimbă perspective prin puterea exemplului și, dacă e să ne luăm doar după numărul de followers (728k abonați ai canalului său de YouTube), impactul acțiunilor sale sustenabile este unul extrem de important. Cum a ajuns să aibă una dintre cele mai inteligente case din lume, ce a făcut pentru a primi facturi pe minus, dar și detalii despre cum poți trăi fără risipă, descoperi din interviul pe care prezentatorul emisiunii I Like IT (PROTV) ni l-a acordat în exclusivitate.

Când ai simțit că trebuie să schimbi perspectiva și să faci mai multe lucruri pentru a trăi sustenabil?

Încerc să trăiesc sustenabil de foarte multă vreme, însă nu bat toba despre lucrul ăsta, știu că românilor nu le place să li se spună să facă economie, să nu mai polueze și așa mai departe. După atația ani de săracie, de comunism, vrem și noi să ne bucurăm de confortul și de stilul de viață occidental și confundăm, de exemplu, punga de plastic cu confortul de a nu lua o plasă la noi. Eu refuz, de foarte mulți ani, punga de plastic, evit cât se poate de mult ambalajele și încerc să cumpăr cât mai multe produse vrac, atunci când se poate, evident.

Sunt tare bucuros că în Corbeanca, unde stau eu, se colectează selectiv, am o strângere de inimă că nu știu ce se întâmplă cu sacul acela de plastic, sticlă, metal pe care eu îl strâng separat, dar trebuie să am puțină încredere. Voi și verifica. (zâmbește) Sunt conștient că nu mă pot baza pe o soluție miraculoasă sau pe altcineva, știu că trebuie neapărat să fac și eu ceva, iar scopul meu în această viață este să îmi închei socotelile lăsând în urma mea o amprentă zero de carbon, și, mai mult decât atât, să îngrop dioxidul de carbon astfel încât să îi ofer copilului meu un viitor pe o planetă care să arate măcar la fel sau mai bine.

Care au fost primele schimbări pe care le-ai realizat?

Pentru a trăi sustenabil, primele schimbări vin în primul rând din bunul simț și sunt absolut banale. Pe mine mă înfurie să arunc mâncare, de aceea am învățat să gătesc din ce în ce mai bine, astfel încât să nu irosesc nimic din frigider. Spre exemplu, dacă am niște legume puțin mai trecute prin frigider, le arunc repede în tigaie și le sotez, arunc repede niște ouă peste ele și iese o fritata excelentă. Am început să îmi fac propriile mele paste, acasă, îmi place la nebunie chestia asta și mă simt mult mai bine. Am început să fac chiar și pâine, deși poluăm mai puțin atunci când o cumpărăm gata făcută, dar nu vreau să dau în niciun fel de extremă. Lucrurile acelea simple pe care le faci, unul câte unul, ajută.

Să încerci pur și simplu să nu mai ceri de la magazin punga aia de plastic, ci să te duci cu plasa ta de acasă, că nu e rușine, este chiar foarte bine. Să încerci să mergi mai mult pe jos, să folosești transportul în comun, să mergi cu mai mulți oameni în mașină, nu singur. Acestea au fost primele mele schimbări, plus nu am mai cumpărat apă plată îmbuteliată la plastic. Una dintre primele cele mai mari realizări pe care le-am făcut a fost să pun filtre acasă. Și au urmat multe altele.

Bănuiesc că drumul de la intenție până la a pune în practică un mod de viață ca cel pe care îl ai tu este unul mai anevoios decât pare.

Exact cum ziceam, venim după atâția ani de sărăcie și comunism, încât confudăm acest stil occidental cu risipa. Este anevoios să te gândești că, după ce ai reușit să acumulezi niște resurse, nu meriți și tu să mergi făra stres la cumpărături sau să mergi cu mașina ta oriunde, în loc să folosești transportul în comun sau mersul pe jos ori cu bicicleta. Lucruri de genul acesta vin din dorința noastră de a recupera zeci de ani de sărăcie, de foame, însă nu cred că trebuie să renunțăm chiar la tot ce am pățit noi în copilărie, sunt unele lucruri bune și sustenabile în toată perioada respectivă.

Poți găsi oricând părți bune. Evit să devin o portavoce a tipologiei extreme sau a sustenabilității într-o formă clasică, pentru că oamenii confundă sustenabilitatea cu un fel de auto-asuprire și nu ar trebui să fie așa. Dacă te obișnuiești să trăiești mai simplu, mai curat, cu mai puțină risipă, o să vezi că te vei obișnui cu stilul acesta și va fi pur și simplu banal, va fi ca atunci când te speli pe dinți și oprești apa ca să nu curgă de pomană, chiar dacă este ieftin metrul ăla cub. Pentru că, în fond, e vorba de cât de multe resurse se consumă pentru a purifica apa aia înainte să ajungă la tine și după ce pleacă de la tine. Și fiecare litru de apă curat are nevoie de alți litri de apă pentru a fi adusă în cele mai bune condiții la tine în casă. Când începi să faci aceste mici gesturi pentru mai multă vreme, îți intră în reflex.

Dar, ai fost susținut de către toți cei din jurul tău, membrii familiei, prieteni?

În familia mea, lucrurile au fost destul de simple, soția mea nu a mai trăit la casă și, așa, am construit o casă care să-și poarte singură de grijă, dar să fie în același timp sustenabilă. Soția mea nu știe decât că avem o casă foarte prietenoasă, unde aerul este foarte curat, apa este disponibilă oricând și nu avem facturi – pentru ea este suficient, pentru cea mică de asemnea. La primul contact, ea nu vede decât o casă primitoare în care noi intrăm fără cheie, luminile se aprind automat, la baie există apă caldă, dar apa caldă din baia ei nu se pornește decât dacă întinde mânuțele: apa curge fix cât are nevoie și după aceea se opreste.

Pe termen mediu și lung, să pui un robinet automat în baia de serviciu este o investiție, economisești foarte multă apă, foarte multe mii de litri. Am încerat să aduc spre ele acest stil de viață sustenabil și să îl ia de-a gata. Practic, să se trezească într-o astfel de casă. Dar, în paralel facem și alte lucruri, chiar și dacă e vorba doar de a atrage atenția unui membru al familiei dacă uită apa pornită atunci când se spală pe dinți.

Ai cea mai deșteaptă casă din România. Ce face ea?

Dincolo de povestea ei, casa aceasta este o casă normală, o casă unde trebuie să trăiască o familie. Este unică pentru că are capacitatea de a consuma cea mai puțină energie posibilă, pentru a oferi un nivel optim pentru calitatea vieții. Asta este secretul nostru, consum minim de energie pentru a menține temperatura și calitatea aerului la cei mai buni parametri pe care noi i-am ales. Și, atunci când consumi minimum de energie, poluezi minimum și, astfel, ești sustenabil. Nu am făcut rabat la absolut nimic din tot ce înseamnă calitatea vieții.

Se poate spune că își poartă singură de grijă?

Avem o casă care nu are nevoie de iluminat articifial, adică nu aprindem becurile de la răsărit până la apus, pentru că avem ferestrerele puse în așa fel încât soarele să ne îmbăieze practic toată ziua. La răsărit, soarele bate în băi și in dormitoare, iar în partea a doua a zilei bate în sufragerie și în bucătărie, așa am gândit casa de la bun început. Apoi, este instalația de ventilație care purifică aerul, oricum suficient de bun în afara orașului, nu mai avem polen, nu mai avem praf, recuperăm energia din aer atunci când iese. Dacă iarna am încălzit aerul 22/ 23 de grade ventilând aerul în continuu, te poți gândi că aerul nostru cald iese direct afară.

Ei bine, înainte să iasă afară, aerul care are deja dioxid de carbon trece printr-o instalație de recuperare în care își transferă căldura către aerul proaspăt care intră fără să se amestece. Însă, băgăm și aer proaspăt în casă și îl încălzim cu aerul care iese, care mai face ceva – cedează și umiditate în aerul care intră, ca să avem umiditatea corectă. Mai sunt multe alte lucruri care o fac unică, casa acesta într-adevăr nu mai are costuri, își poartă de grijă singură în cea mai mare parte a timpului.

Suntem deja în al doilea an în casă și nu am făcut reparații importante, doar activități de mentenanță. E o casă unică pentru că produce mult mai multă energie decât consumă și, mai mult, o dă înspre comunitate. Suprafețele sunt gândite ergonomic, adică nu am vrut să facem nici o casă mică, dar nici o casă mare, am vrut să facem casa potrivită. La 180 metri pătrați cu tot cu utilități, cu tot cu camera tehnică, cu absolut tot – avem exact spațiul care ne trebuie, chiar și o cameră de oaspeți pe care o putem folosi când avem musafiri. Noi ne petrecem 95% din timp la parter, exact cum mi-am dorit – o casă în care nu trebuie să urcăm neapărat scări pentru că nu vom fi tineri toată viața.

Chiar nu ai de plătit facturi lunare?

Ba da, plătesc factura la apă și canal pentru că, în loc să îmi fac o fosă și să găuresc pământul ca să iau apă pe care apoi s-o filtrez, am preferat să iau din rețeaua comunității și să mă conectez la stația de epurare a comunității, astfel încât să consum cât mai puțină apă, cu cât mai puțin consum de resurse. Deci, plătim apa, canalul și Internetul. Aș putea să scot și Internetul pentru că pe 4G/ 5G — dacă am Internet pe telefon, și avem toți Internet pe telefon — nu ar trebui să mai avem nevoie de Internet și acasă. Dar, prefer să am totuși o conexiune de Internet pentru că toată casa este conectată de la distanță și, astfel, o pot monitoriza.

Factura de energie vine deja pe minus…

Pentru că producem mai multă energie decât consumăm. De la 1 februarie 2019 sunt oficial prosumator, adică produc energie, nu doar consum, iar cei de la ENEL îmi plătesc diferența de producție. Ce produc în plus, primesc înapoi. Sunt mai mult decât mulțumit pentru că din banii în surplus pe care o să îi produc din fotovoltaice, voi achita nu doar apa și canalul, ci și Internetul și casa. Într-un  final, va ieși exact cum mi-am propus: cu facturile pe zero.

Care sunt cele mai utile aplicații prin care îți controlezi casa?

Aplicația de ventilație, aplicația prin care monitorizez producția de electricitate și alte asemenea. Am o aplicație făcută cu un om foarte deștept, un automatist, pentru a integra irigațiile, ventilația, producția de energie, cât consumăm, cât se duce la stația de încărcare auto (avem și așa ceva) – adică, monitorizez într-o aplicație tot ce se întâmplă. Casa este suficient de automatizată încât, în cea mai mare parte a timpului, eu să nu fiu nevoit să fac ceva în mod special: ventilația este automată, apa se oprește doar dacă apare o inundație și nu a fost deocamdată cazul, Doamne-ferește. Inclusiv rulourile care ne protejează vara de soarele prea puternic, pot fi și ele controlate de la distanță sau pot fi lăsate pe automat.

Nu te mai vezi trăind fără…

Nu știam cât de importantă va deveni ventilația pentru mine. Este o chestie genială să nu fii nevoit să deschizi fereastra pentru a avea aer proaspăt. Mi se pare ceva extraordinar. Noi deschidem fereastra ca un reflex când ni se termină aerul proaspăt în casă, când ne trezim dimineața sau pentru că am gătit. Gândește-te că, dacă ai o instalație de ventilație, tot timpul zilei ai aer proaspăt, pentru că aerul este ventilat în permanență, fără să deschizi ferestrele. Ceea ce înseamnă că nu intră nici praful, nici polenul, nici gălăgia. Și, nu intră nici hoții. Nu mă mai văd trăind fără o astfel de instalație.

Ce înseamnă mai exact să primești certificatul de „Casă pasivă premium“?

Este cel mai înalt nivel de certificare pe care îl poate atinge o construcție sustenabilă în momnetul acesta, în lume. Este extrem, extrem de sever acest tip de certificare. Este nevoie de foarte multe îmbunătățiri ca să ducă consumul la cel mai mic prag posibil. Ne-am dorit să fim între primele 7, 8 case din lume. Imaginează-ți că, pe parcursul șantierului, a mai apărut doar încă una în lume, iar la momentul certificării, noi am fost a 9-a sau a 10-a casă.

Sunt mândru să pot spune că am construit o casă pasivă premium împreună cu o echipă de ingineri și arhitecți români cu foarte mult know-how românesc și tehnologie europeană. Am cumpărat cât mai multă tehnologie românească dar, totuși, a trebuit să luăm de peste tot, pentru a putea atinge acest nivel premium de casă pasivă. Oricine poate visa în prezent la o casă pasivă. Resursele naturale sunt limitate, curentul, gazele, toate acestea se vor scumpi, nu se vor ieftini, iar Soarele va fi gratis întotdeauna.

Cosmo: Ce a învățat în plus fetița ta, față de un copil care trăiește într-o casă uzuală?

A învățat că noi vorbim cu lămâiul, că îl rugăm să aibă răbadre să vină primăvara ca să îl putem scoate la soare. A învățat că noi colectăm selectiv hârtia, plasticul și tot ce este reciclabil, într-un coș separat, iar atunci când vin cei de la salubrizare, le punem în saci separați. A învățat că udăm curtea, o tundem și ne îngrijim de plante, a învățat că poate merge tot timpul anului în curte pentru a lua din tufele noastre de zmeură.

A mai învățat că pe iarbă se poate călca, ne jucăm în iarbă – toată curtea este la dispoziția ei iar, de fiecare dată când iese afară, se distrează atât de tare că nu îi mai vine să intre în casă. Știe că avem o casă confortabilă și deșteaptă, dar asta este mai puțin important pentru că ea deja trăiește în ea. Să zicem așa: dacă generația ei este „digital native”, ea este „pasive native” sau, mai bine spus „eco native„.

Cosmo: Ai avut un cip implantat în mână. Ce s-a întâmplat cu el? Te ajută la ceva?

Il am în continuare, am o carte de vizită pe el, dar nu l-am implementat la casă pentru că am găsit soluții mult mai simple decât să tot scanez cu mâna. Am automatizat casa și deschid biometric, iar sistemele de supraveghere mă recunosc dacă e nevoie. Sistemele mele de descuiat și încuiat sunt mai simple de atât, nu mai am nevoie de cip. Este acolo, pot programa orice fel de informție, dar nu îmi este atât de util pe cât mă așteptam.

Cosmo: Ceea ce faci prin Cavaleria.ro ajută oamenii să trăiască mai conștient?

Da și nu. Cavaleria.ro este o revistă digitală pentru bărbați care îi ajută pe oameni să fie conectați la tot ce este nou, intersant, modern și util și, mai mult, prin intermediul căreia încercăm să îi ajutăm pe oameni să ia decizii mai bine informate. Este în plin proces de evolutie, am planuri mari pentru acest site care a ajuns deja cel mai urmărit site pentru bărbați din România, de un public urban. Dar, cred, munca noastră este abia la început.

Sustenabil, pentru toată lumea

În timpul cât lipsim de acasă…

…casele noastre pot munci pentru noi.

Resursele naturale…

…sunt limitate, curentul, gazele, toate acestea se vor scumpi, nu se vor ieftini, iar Soarele va fi gratis întotdeauna. Soarele nu-ți va trimite facturi. Cel mai sustenabil este să folosești soare, vânt, apă… pe care să le refolosești la nesfârșit.

Ar trebui să ne gândim că…

…avem la dispoziție o fereastră limitată de timp pentru a întoarce încălzirea globală. Mai avem la dispoziție circa 30 de ani pentru a întoarce planeta înapoi la ceea ce știam noi că era.

Deschid casa…

…biometric, iar sistemele de supraveghere mă recunosc dacă e nevoie. Am și un cip implantat în mână, pot programa orice fel de informație, dar nu îmi este atât de util pe cât mă așteptam.

Am colaborat cu…

… peste 120 de specialiști pentru a construi casa Buhnici. Am avut mai multă nevoie de ingineri și arhitecți decât de muncitori calificați.

Atunci când o casă are propriile ei panouri fotovoltaice…

… și generează toată energia, e clar că nu am cum să irosesc energie – pentru că o iau de la soare. Luminile noastre se aprind automat, dar sunt și cu led. Doar dacă pui într-o casă numai led economisești foarte multă energie. Nici măcar nu este un efort sustenabil sau ceva excentric.

Putem face case…

…deștepte, sănătoase, ecologice, la care nu mai trebuie să muncești pentru a le întreține în stare de funcționare.

Trebuie să…

…fim cu toții responsabaili de urma pe care o lăsăm în spatele nostru. Un obiect pe care îl aruncăm nu dispare, el trebuie reciclat, trebuie să se reîntoarcă în circuit. Faptul că nu vedem hala de gunoi, asta nu înseamnă că ea nu există. 

Cred foarte mult…

…în menținerea umidității în casă, în jurul a 50 de procente. O să vedeți că răcim cel mai ușor în casele care sunt prea uscate, care au umiditatea sub 30% și avem probleme respiratorii sau alte probleme de sănătate în case mult prea umede, unde se face mucegai.

Putem să trăim…

…vieți mai sănătoase, mai pline, mai vesele, cu facturi zero, cu construcții ridicate mai ieftin decât vecinii tăi – acesta este principala idee pe care vreau s-o las celor care citesc acest articol. Casa pe care eu am construit-o la cel mai înalt nivel de eficiență din lume m-a costat mai puțin decât prețul pe care l-a obținut vecinul meu pentru o casă finalizată acum 10 ani.

Viitorul lui Buhnici sună bine!

  1. Am transmis un semnal public chiar de ziua mea, când am anunțat că nu voi mai cumpăra niciodată o mașină pe benzină sau motorină. Deci, o să achiziționez o mașină electrică.
  2. Împreună cu asociația „Activ Corbeanca„ încercăm să recuperăm păduri de vânzare pe care să le transformăm în zone de promenadă.
  3. O victorie a mea, împreună cu asociația “Activ Corbeanca” este faptul că, prin lobby și cu ajutorul Consiliului Județean, am reintrodus transportul public. Visul meu este să vin cu transportul public din Corbeanca până în București, iar mașina să fie necesară doar în zonele unde chiar nu putem avea transport public.
  4. Îmi doresc să pot planta păduri la schimb pentru dioxidul de carbon care se emite în urma zborurilor mele cu avionul. Pentru un zbor cu avionul se ridică în atmosferă sute de kilograme de CO2, iar tu te-ai bucurat că ai plătit un bilet ieftin.
  5. În martie, am demarat un proiect pe care îl pregătesc de luni de zile – casebune.ro – unde o să aducem laolaltă toate inovațiile din domeniul construcțiilor și al sustenabilității, la îndemâna oricui, astfel încât oamenii sa aibă un loc de referință unde pot afla informații utile despre fotovoltaice, pompe de căldură, sisteme de ventilație, sisteme de construcție pasivă.
  6. Voi comunica cât mai mult despre a trăi sustenabil și îmi voi încuraja comunitatea prin puterea exemplului.

Foto: Arhiva personală.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.