Cum am ajuns aici: Anamaria Cotîrlea, Inginer software la Facebook, în Londra

Să fii inginer software nu e încă un job obișnuit, cu atât mai mult pentru o femeie, deși, se pare că lucrurile se vor schimba mai repede decât intuiam. Pentru Anamria Cotîrlea este deja o normalitate, ba mai mult, este un vis devenit realitate.

Și-a dorit, de când se știe, să practice job-ul pe care îl are în prezent în cadrul sediului Facebook din Londra, în primul rând pentru creativitatea și abilitățile de rezolvare a problemelor cu care trebuie să jongleze zilnic. Și încă se bucură și se miră precum un copil de impactul pe care un singur cod pe care îl scrie îl poate avea asupra miliardelor de vieți. Dar, pentru Anamaria, ingineria software înseamnă mai mult decât scrierea codurilor de programare, înseamnă capacitatea de a înțelege clienții și de a-și asuma viitorul mai multor proiecte. Vă invit să cunoașteți povestea unui inginer special: Anamaria Cotîrlea.

Cum ai ajuns sa lucrezi pentru Facebook?

Am fost atrasă de tehnologie încă de mică, tatăl meu fiind programator și insuflându-mi aceeași pasiune pentru domeniu. Mi-am dorit mereu să lucrez la un proiect mare și să văd cum sunt construite produsele care ajung în mâinile a miliarde de oameni. Am început aplicând pentru internship-uri în afară și am avut oportunitatea să lucrez ca intern pentru Microsoft în Statele Unite, dar și pentru Google în Polonia și în Londra. După terminarea facultății m-am mutat în Londra, unde am continuat să lucrez pentru Google ca programator. Ce m-a adus la Facebook a fost atât dorința de a avea experienta unei companii diferite cât și încrederea și libertatea pe care Facebook ți le oferă zi de zi.

Care au fost cele mai mari provocări prin care ai trecut?

Încrederea în propriile abilități e cu siguranță un factor cheie în realizările mele de până acum. Fiind ușor perfecționistă, uneori aveam tendința de a mă concentra mai mult pe ce nu știu decât pe ce sunt capabilă să fac. Nu as fi ajuns niciodată unde sunt astăzi dacă nu aș fi aplicat pentru slujbe pentru care nu mă simțeam pregătită sau dacă nu aș fi luat inițiativa să conduc proiecte pe care le consideram peste abilitățile mele.

Am avut șansa de a avea mentori care au identificat această problemă și m-au ajutat sa o conștientizez. În momentul de față, cea mai mare provocare cu care mă confrunt e managementul propriului timp la birou. Am foarte multă libertate când vine vorba de proiectele la care lucrez și trebuie să prioritizez foarte bine pentru a mă concentra mereu pe ce e mai important pentru clienți pe termen scurt, fără a pierde viziunea pentru demersurile pe termen lung.

Dar, care sunt cele mai mari oportunități ale job-ului tău?

Mă simt norocoasă să știu că munca mea ajunge în fața a miliarde de oameni și le face viața mai ușoară. Ca programator, am posibilitatea de a rezolva o varietate de probleme, de la a reduce costul descărcării unei aplicații la dezvoltarea unui produs care te ajută să păstrezi legatura cu cei dragi, oriunde ai fi. O altă sursă de satisfacție pentru mine e libertatea pe care meseria mi-o oferă. Îmi petrec doar o parte a zilei în fața calculatorului scriind cod. Investesc foarte mult timp în a identifica nevoile utilizatorilor și a propune soluții creative alături  de echipă. Pe lângă asta, la Facebook am oportunitatea de a-i ajuta pe alții să se dezvolte și de a deveni un mentor pentru colegii la început de drum.

Cum arată o zi pe Facebook… din „interiorul lui”?

Citește continuarea materialului în ediția de aprilie a revistei Cosmopolitan România – o găsești la toate punctele de vânzare presă sau în format digital, pe: https://www.magzter.com/ .

Foto: Arhivă personală

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.