Samsung Galaxy S21, noul smartphone care merită investiția

Cele mai bune telefoane Samsung Galaxy, S21 și S21+, abia au debutat în România, însă eu am avut ocazia să mă familiarizez cu ele și să le încerc ceva mai devreme. Design iconic, o cameră legendară și cel mai avansat procesor. Ce ți-ai putea dori mai mult de la un smartphone de ultimă generație? Descoperă  (aproape) toate lucrurile care știu că-ți vor plăcea enorm la el!

Dar s-o luăm cu începutul. Pe la jumătatea lunii ianuarie — în cadrul unei lansări internaționale super exclusiviste, care a avut loc în prezența și cu susținerea înfocată a faimosului fotograf de modă Rankin, un personaj iconic foarte important pentru oricare dintre noi, cei care lucrăm la reviste — aflam și eu pentru prima dată de Galaxy S21 și Galaxy S21+, noile telefoane premium, revoluționare, de la Samsung. Sigur, Rankin — care folosise deja vedeta seriei, noul Galaxy S21 Ultra, pentru a realiza un shooting profesionist cu artista Stefflon Don — era de-a dreptul foarte entuziasmat și ne povestea în detaliu tot ce poate face camera unui astfel de telefon în materie de fotografii și video, și cum fiecare dintre aceste device-uri avea să fie un game changer pentru fotografii și vloggerii de pretutindeni, amatori sau profesioniști deopotrivă. Însă, deformație profesională, în mintea mea nu stăruia decât o singură întrebare pentru el, dar și pentru cei de la Samsung — poate acest telefon  să realizeze fotografii suficient de calitative încât să poată apărea pe pretențioasa copertă a unei reviste glossy?

Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Purple.
Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Violet. Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S21+. Fotografia indoors este #nofilter. Pentru outdoor, am folosit ulterior câteva filtre pentru contrast.

Vă întrebați, poate, ce ar fi atât de greu în asta. Să spunem că e nevoie de milioane de pixeli la o calitate ireporșabilă și de o prelucrare fără cusur pentru a obține o fotografie de Cover capabilă să facă față cu brio procesului de tipărire, dincolo de toate marjele de eroare umană sau tehnologică. Aici intervine geniul unui fotograf precum Rankin, dar și calitatea aparatului folosit pentru a surprinde fotografia perfectă.

Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black.
Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black. Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S21. Nu am folosit filtre, am folosit Color Point, în modul Portret, pentru imaginea din stânga jos.

Așadar, revenind la ce ziceam, n-am aflat pe loc răspunsul la întrebarea mea, însă cu câteva zile înainte de apriția oficială a telefoanelor la vânzare în România — lucru care are loc chiar astăzi, 29 ianuarie, în magazinele partenerilor, dar și pe site-ul oficial — cei de la Samsung au hotărât să-mi ofere ocazia să mă joc cu ele, să le testez puțin capacitățile așa cum găsesc eu de cuviință, iar apoi să vă las câteva impresii despre ele.

Cele mai grele, dar și mai cool situații sunt cele în care cineva îți spune „fă ce vrei tu”. Când auzi asta, ți se deschide o lume de posibilități, dar și un gol de anxietăți în stomac. Ce să fac mai întâi? Fotografia perfectă a micului dejun (văd că S21+ are un mod foto dedicat pentru așa ceva)? Un HyperLapse cu răsăritul (stau la etajul 9, ar fi o priveliște minunată, dacă aș avea un stativ pentru telefon)? Un SlowMotion sau poate chiar un Super Slow-Mo cu shake-ul meu de fructe de pădure care tocmai se învârte în blender? Să-mi imortalizez dezordinea de pe biroul de lucru de-acasă ori colecția de parfumuri, ori poate chiar pe mine, pentru un plus de credibilitate, jucându-mă BackDrop sau ColorPoint (caracteristci cool ale modului Portret care or să vă încânte)? Ori, mai bine, rog cu amic să îmi facă un  video cu Director View sau un set de foto/video cu Single Take, prin simpla apăsare a unui buton, mai târziu, la sală? Greu, foarte greu de hotărât.

Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black.
Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black. Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21. Am folosit ulterior un filtru, Light Flare – puțin dramatism nu strică.
Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Purple.
Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Violet. Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21 (și cu ajutorul unor filtre pentru contrast și dramă).

Ei bine, impresia mea despre Galaxy S21+ și S21 — după ce m-am jucat, indoor și outdoor, cu variatele lor funcții video și foto, dar și după un maraton de binging pe Netflix și o sesiune video nocturnă — este, literalmente, că viața mea actuală este mult prea plictisitoare pentru ce (și mai ales cum) sunt capabile să imortalizeze aceste două device-uri! Folosindu-le, am început să mă gândesc la toate lucrurile cool pe care le-am făcut în vacanțe și călătorii, la toate momentele irepetabile pe care le-am trăit de-a lungul vieții — mi-ar fi prins bine un astfel de gadget? O, da.

Cei de la Samsung spun că aceeste telefoane echipate cu inovații de ultimă generație sunt concepute special pentru vremurile actuale, respectiv, cu un singur scop în minte: să îți tranforme fiecare zi într-una epică, oferindu-ți ocazia să profiți la maximum de fiecare moment din viața ta și să-ți exprimi personalitatea în felul tău unic, limitat doar de propria creativitate și afinitate cu tehnologia. Aș spune că scopul a fost atins — cele două device-uri sunt suficient de complexe ca să poată pune în valoare zeci de stări și de emoții umane, și oferă atât de multe opțiuni cool (inclusiv câteva punți de învățare pentru aceia care vor să facă film și fotografie în contextul contemporan atipic, ultra dinamic și profund social), încât sunt perfect capabile să te ajute să-ți gășești o voce creativă.

Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Purple.
Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Violet. Fotografie realizată cu Samsung Galaxy S21+. #nofiltter.

Acestea fiind spuse, o să las mai jos câteva dintre specificațiile tehnice și de design ale celor două gadgeturi care m-au însoțit zilele astea. Știți voi, lucruri exprimate într-un limbaj ceva mai tern, dar pe care trebie să le ai în vedere — cum altfel o să știi dacă unul dintre aceste telefoane ți se potrivește ție și stilului tău?

Aproape tot ce trebuie să știi despre S21 și S21+

 • Galaxy S21 este pentru tine, dacă îți dorești un design ușor și un display compact (măsoară 6,2 inci). Galaxy S21+ ți se potrivește dacă îți dorești un afișaj extins —  modelul acesta are  un display de 6,7 inci, dar și o baterie mai mare, perfectă pentru adepții maratoanelor de gaming și pentru binge-watchers.
 • Seria Galaxy S21 introduce un design nou, iconic, al camerei, Contour Cut, care se încadrează perfect în cadrul metalic al dispozitivului pentru o estetică elegantă.
 •  S21 și S21+ sunt disponibile în mai multe culori, la care se adaugă o nouă nuanță reprezentativă seriei: Phantom Violet (vezi cum arată într-unele dintre cele mai reușite poze ale mele).
 • Acum, ceva mai tehnic — dar trebuie să știi: Galaxy S21 are un display AMOLED 2X Infinity-O dinamic inteligent, de tipul edge-to-edge, care reglează automat rata de cadre în funcție de conținutul pe care îl urmărești, indiferent dacă este vorba de social media sau seriale, filme, ori emisiuni TV.
 • Iar pentru a ajuta la reducerea oboselii ochilor, noua funcție Eye Comfort Shield reglează automat lumina albastră în funcție de ora din zi, de conținutul vizionat și de ora de culcare. Atenție, însă, este o funcție care trebuie activată manual, din Settings.
Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black.
Samsung Galaxy S21, fotografiat în Night Mode cu Samsung Galaxy S21+.
 • Noua serie de telefoane Samsung debutează cu o cameră epică cu tehnologie pro-grade care-i va ajuta atât pe cei începători, cât și pe profesioniștii în domeniul fotografiei, și cel mai avansat procesor existent vreodată pe un dispozitiv Galaxy.
 • Funcția Snap îmbunătățită cu rezoluție 8K permite obținerea unor imagini clare a materialului video 8K realizat, astfel încât toate acțiunile live sau fotografiile statice să fie la calitatea dorită.
 • Chiar și în condiții de mișcare rapidă sau accidentată (lucru pe care l-am testat și eu), filmările vor fi netede cu ajutorul funcției video îmbunătățite Super Steady la 60 fps (însă rezoluția videoclipului astfel obțiunt este limitată la 1080p).
 • Noua funcție Director View permite vizualizarea, comutarea și selecția celei mai bune fotografii din galerie.
 • Poți înregistra simultan videoclipuri cu camerele frontale și secundare pentru reacții în timp real cu ajutorul funcției Vlogger View și previzualiza, modifica unghiul, mări sau lărgi imaginea fără a pierde nicio acțiune cu funcția Live Thumbnails.
 • Împreună cu Galaxy Buds Pro, poți înregistra atât sunetele ambientale, cât și voci în același timp, folosind microfoanele multiple ale căștilor. Asta înseamnă că Galaxy S21 poate fi așezat pe un trepied pe modul Video Pro, în timp ce Buds Pro pot fi utilizate pe post de microfon, astfel încât înregistrarea sunetului și a imaginilor să fie la o calitate foarte clară.
 • Funcția Single Take permite surprinderea unei varietăți de formate de fotografii și videoclipuri dintr-o singură atingere. Aceasta a fost îmbunătățită cu noi setări video pro-style, precum Highlight Video și Dynamic Slow-Mo, care permit focalizarea pe cea mai convingătoare acțiune în fotografii și în reels.

Samsung Galaxy S21+, în nuanța Phantom Black.

 • Sistemul camerei pro-grade cu lentilă triplă alimentată prin tehnologia AI evaluează în mod intuitiv caracteristicile mediului și se ajustează în mod automat. De exemplu, în modul Portret, camera alimentată prin tehnologia AI utilizează o analiză 3D îmbunătățită, care separă într-un mod mult mai precis subiectul de fundal. De asemenea, aduce noi opțiuni pentru iluminarea studioului virtual și efecte de fundal pentru a se asigura evidențierea subiectului în cadru. Acest mod funcționează și pentru selfie-uri.
 • Pentru fotografii evazive îndepărtate, indiferent dacă te afli în mișcare sau nu, funcția Space Zoom îmbunătățită ajută la obținerea unor fotografii clare și constante. Noul Zoom Lock minimizează efectul de tremur și surprinde imagini mai clare cu un zoom de 30x, prin utilizarea tehnologiei AI pentru menținerea punctului focal în centrul cadrului. În plus, puterea de procesare îmbunătățită oferă imagini luminoase, chiar și pe întuneric.
 • Galaxy S21 introduce și un nou instrument pentru a-ți  proteja și monitoriza confidențialitatea. Poți elimina în siguranță metadatele locației din fotografii înainte de a le distribui. Cu noua funcție de Private Share a lui Galaxy S21, poți controla cine primește acces la conținutul pe care îl trimiți și cât timp e disponibil. Poți trimite fotografii și documente de job în condiții de siguranță, însă reține, însă că partajarea privată funcționează numai între smartphone-urile Galaxy cu Android P sau o versiune mai recentă.
 • Pe lângă Private Share, seria Galaxy S21 mai are și alte funcții și servicii foarte utile care îți poate ușura munca: continuitatea între device-uri atunci când sunt folosite simultan, posibilitatea de Screen Sharing, precum și de alegerea unui fundal potrivit într-o conferință video, posibilitatea a controla dispozitivele din casă atunci când sunt în mașină sau de a găsi un obiect pierdut cu ajutorul unui Smart Tag.
 • Vei primi în cutie un cablu USB C to USB C, însă nu și un încărcător pentru priză— acesta se poate achiziționa separat. Deși toate noile computere au acest port, e bine să verifici înainte, mi se pare un detaliu util de știut înainte de a-ți achiziționa telefonul.

După cum vezi, sunt, totuși, foarte multe lucruri de știut apriori achiziționării, lucruri care țin de compatibilitate între device-uri și sisteme de operare, de modul în care funcționează anumite features, iar gradul de performanță pe care îl pot atinge aceste telefoane diferă și în funcție de factori precum rețea, conectivitate, mediul de utilizare. Așa că, înainte de a face o investiție (prețurile recomandate încep de la 849 euro pentru S21, 1.049 euro pentru S21+ și 1.249 euro pentru S21 Ultra), îți recomand să te informezi foarte bine (pentru mai multe detalii, intră pe pagina oficială).

Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Purple.
Samsung Galaxy S21, în noua nuanță Phantom Violet, fotografiat în Night Mode cu Samsung Galaxy S21+. Cred că mi-am ales preferatul.

Și, da, era să uit… Cât despre întrebarea pe care o adresam la început — am putea oare, noi, Cosmopolitan, să tipărim pe copertă o fotografie făcută cu Samsung Galaxy S21+ sau S21? Tot ce-i posibil, dar, momentan, nu una făcută de mine!

Ca să faci o comparație în cunoștință de cauză, citește AICI mai multe lucruri utile despre telefoanele din gama Galaxy.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.