(P) Probleme digestive la pisici? Iată ce trebuie să știi!

La fel ca orice alt animal de companie, și pisicile au un sistem digestiv diferit față de cel al oamenilor. De multe ori, însă, din dorința de a diversifica hrana pisicii tale, și pentru a-i oferi gustări cât mai variate, ai tendința de a-ți răsfăța pisica cu diferite preparate care, din pacate, pot dăuna sănătății acesteia.

Cum funcționează digestia la pisici?

Sistemul digestiv al pisicilor ține seama de mai mulți factori, după cum urmează:

Gust – În comparație cu omul (care are în jur de 9000 de papile gustative) sau câinele (care are în jur de 1700), pisicile au numai 475 de papile gustative și nu pot percepe unele gusturi. Astfel, pisicile aleg hrana preponderent cu ajutorul abilităților olfactive.

Mestect – Pisicile nu petrec foarte mult timp mestecându-și hrana, mare parte din mâncare ajungând în stomac sub formă de bucăți.

Ora mesei – Având stomacul mic, pisicile iau mai multe mese mici de-a lungul zilei. Trebuie să își savureze fiecare masă într-o atmosferă calmă, într-un loc ferit de agitație.

Hrana – Proteinele, carbohidrații și lipidele sunt cele 3 grupe de macronuitrienți necesari în hrana acestor mamifere. În plus, au nevoie zilnic și de vitamine, minerale și, bineînțeles, de apă. Asigură-i pisicii tale o hrană completă pentru o viață fără probleme!

Cât durează digestia la pisici?

O întrebare frecventă în randul proprietarilor de pisici este legată de timpul de procesare al hranei. Pisicile a au nevoie de 12 până la 24 de ore ca să parcurgă tot procesul de digestie.

Cum funcționează aparatul digestiv la pisici?

La fel ca în cazul altor animale de companie, fiecare componentă a sistemului digestiv al unei pisici joacă un rol esențial în prelucrarea și utilizarea hranei oferite și, mai ales, în descompunerea și abosrbția nutrienților de care aceasta are nevoie pentru o viață fără probleme! De la un sistem complex alcătuit din mai multe organe și până la bacterii sănătoase și celule imunitare, toate acestea alcătuiesc aparatul digestiv al pisicilor.

Cei mai importanți nutrienți din hrana pisicilor

Indiferent dacă vorbim despre hrană umedă sau hrană uscată și indiferent de rase de pisici, vârsta felinei sau alți factori ce pot fi luați în calcul, cei mai importanți nutrienți pe care acestea trebuie să îi asimileze din mâncare sunt: proteinele, fibrele, grăsimile, vitaminele, mineralele și carbohidrații. Lipsa cantității perfecte din aceste tipuri de nutrienți poate duce la carențe și ulterior la diferite afecțiuni digestive.

Tulburări digestive la pisici

Așa cum am subliniat anterior, sistemul digestiv al pisicilor este unul complex și delicat, motiv pentru care pisicile sunt predispuse la diverse tulburări digestive precum: apariția paraziților ce pot provoca diaree severă; bezoarele de blană – acestea apar când pisicile ingerează o cantitate prea mare de blană pe care nu o mai pot elimina; infecții, afecțiuni inflamatorii – acestea pot provoca vărsături și diaree cronică.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele de tulburari digestive care pot apărea la pisici și, de aceea, o atenție sporită asupra acestui aspect ne ajută sa le oferim o viață mai lungă, lipsită de probleme.

Semne care apar în cazul unei tulburări digestive la pisici

În momentul în care o pisică întâmpină probleme de sănătate cum ar fi apariția tulburarilor la nivel digestiv, animalul poate prezenta o serie de semne precum: diaree, constipație, vărsături, respirație urât mirositoare, refuzul hranei sau dificultăți în a mânca, pierdere în greutate, nas uscat, semne de durere la nivel abdominal.

Acestea sunt cele mai frecvente simptome în cazul tulburarilor digestive, așa că de îndată ce observi un comportament diferit al animalului tău de companie, ia legatura cu medicul veterinar.

Alegerea hranei potrivite pentru pisica ta

Asigură-te că îi oferi complexul de nutrienți de care are nevoie și alege cel mai potrivit tip de hrană pentru aceasta. Fă-i analizele periodic astfel încât să te asiguri că nu are carențe și starea sa de sănătate este una bună. Ai grijă de sistemul digestiv al pisicii tale prin alegerea celei mai potrivite hrane pentru contextul de sănătate și nevoile sale!

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.