(P) Cum să gătiți la o plită electrică

Atât aragazurile și plitele cu gaz, cât și aragazurile electrice au avantajele și dezavantajele lor. În cele din urmă, tipul pe care îl preferați este o chestiune de opinie personală. Dacă vă gândiți să treceți la o plită electrică sau dacă vă mutați într-un loc care are una, ar putea fi util să examinați cum să o utilizați cel mai eficient.

Aragazurile electrice sunt o opțiune mai ieftină de cumpărat și instalat decât modelele cu gaz echivalente, deși sunt de obicei mai scump de operat. Plitele electrice sunt, de asemenea, mai sigure decât cele cu gaz, dacă vă îngrijorează scurgerile de gaz sau flăcările deschise.

Utilizarea unei plite electrice este foarte simplă – rotiți discul la temperatura dorită și începeți să gătiți. Odată setată, plita va oferi o căldură constantă și uniformă, până când rotiți discul în poziția oprit. Blaturile electrice sunt de obicei mai ușor de curățat decât cele cu gaz, deoarece nu au ieșiri de gaz ce se pot înfunda accidental.

Un lucru de reținut, totuși, este că elementele electrice durează destul de mult să se încălzească și să se răcească, în comparație cu cele cu gaz. Chiar dacă aragazul pare să fie oprit, poate fi totuși destul de cald. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că nu puteți opri arzătorul și părăsi oala fără a continua să gătiți mâncarea pentru o perioadă de timp. Dacă doriți să opriți gătitul, trebuie să mutați oala pe un alt arzător sau într-un loc care să reziste căldurii unei oale.

Cum funcționează o plită electrică?

O plită electrică funcționează prin trecerea electricității printr-un circuit, încălzirea unei bobine sau a unei plăci. Cu cât rotiți mai mult cadranul, cu atât trece mai multă energie electrică și cu atât este mai fierbinte blatul aragazului. Bobina iese pe cuptoarele mai vechi și arde portocaliu când este fierbinte. Plitele mai noi, plate, din sticlă ceramică, au în schimb un element intern care se aprinde roșu peste zona încălzită.

Cum să înțelegeți setările de temperatură

Setările plitei sunt mai semnificative decât credeți. Temperatura potrivită de gătit vă poate ajuta să vă perfecționați rețeta. Iată o descriere rapidă, dar rețineți că setările variază de la un model la altul.

Unele plite au cadran cu patru setări: simmer, low, medium și high. Alte plite au în schimb un cadran cu un cerc aproape complet în jurul butonului care crește în grosime pentru a indica temperaturi mai mari de gătit.

Simmer – Nu e ideală pentru gătit. Cel mai bine folosită pentru a menține alimentele calde.

Scăzut – Ideală pentru ouă, prăjit și fructe de mare.

Mediu – Setarea medie poate fi utilizată pentru a găti majoritatea alimentelor, inclusiv legume și carne.

Înalt – Aceasta este cea mai bună opțiune pentru carnea roșie sau carnea tocată. Desigur, însă, prezintă cel mai mare risc de arsură, așa că țineți cont de acest aspect.

Reguli de siguranță ale unei plite electrice

Elementele de pe plitele electrice pot atinge temperaturi extrem de ridicate. Acest lucru creează potențial pentru arsuri și incendii în bucătărie, așa că aveți grijă la următoarele aspecte, atunci când gătiți:

Nu lăsați prosoape sau cârpe lângă cuptor și asigurați-vă că perdelele nu sunt prea apropiate.

Asigurați-vă că mânerele oalelor și tigăilor nu atârnă peste partea laterală a plitei, deoarece acest lucru facilitează răsturnarea vaselor.

Încercați să nu vă aplecați deasupra elementelor încălzite.

Asigurați-vă că plita este oprită atunci când nu este utilizată.

Dacă vă ardeți, ar trebui să treceți imediat zona afectată sub apă rece. Consultați medicul dacă arsura este mai mare.

De ce să alegeți o plită electrică?

Plitele electrice devin din ce în ce mai frecvente în bucătării, din motive întemeiate. Sunt o alternativă convenabilă și fiabilă la omologul său pe gaze. Acestea fiind spuse, plitele electrice nu sunt lipsite de dezavantaje. Pentru a simplifica lucrurile, iată o comparație între avantajele și dezavantajele plitelor electrice.

Avantaje

Aparat și instalare mai ieftin decât plitele pe gaz

Mai ușor de curățat decât aragazele cu gaz

Dezavantaje

Tarifele de energie electrică sunt de obicei mai mari decât tarifele pe gaz.

Posibil să coste mai mult pe termen lung.

 

Sursă foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.