(P) Libresse susține femeile să vorbească despre trăirile, emoțiile și experiențele lor

Viața femeii în secolul XXI este cu siguranță mult mai liberă. Femeile au libertatea de a-și alege partenerul, stilul de viață sau cariera, dar sunt în continuare supuse presiunii standardelor care le-au fost inoculate încă din copilărie.

Alături de standardele de frumusețe ori de etichetă care impun femeilor un anumit comportament pentru a fi acceptate, majoritatea fetelor sunt „pregătite” de mici pentru lupta cu ceilalți în care feminitatea și sensibilitatea sunt înlocuite cu o atitudine defensivă și rece. Prin urmare, încă din copilărie multe femei învață că emoțiile și sentimentele nu își au locul în viața lor. Acest embargo pus pe sentimente nu face decât să inhibe feminitatea de la o vârstă fragedă și să întărească și mai mult ideea de a te încadra într-un standard pentru a avea o viață normală sau fericită.

Sensibilitatea, empatia și eleganța – atribute definitorii pentru orice femeie, sunt considerate trăsături pozitive de doar 15 % dintre femeile care au participat în cadrul celui mai recent studiu* realizat de Libresse în luna mai 2020. În mod paradoxal, pentru o majoritate covârșitoare de 83% dintre femei, principalele caracteristici asociate cu feminitatea sunt, în general, cele atribuite bărbaților – independența, perseverența, ambiția și puterea.

Consecința acestei stări este faptul că multe femei își pierd curajul de a discuta cu adevărat despre trăirile, emoțiile și experiențele lor. Stigmatul pus pe sentimente coroborat cu acela pus pe zona intimă a femeilor determină numeroase femei să aleagă calea tăcerii. Mai mult decât atât, tăcerea se transformă în timp în frustrări sau probleme care rămân la rândul lor ascunse din teama femeilor de a nu fi judecate pentru sensibilitatea lor.

Libresse face un prim pas către schimbarea acestei stări prin inițierea manifestului de empowerment „Să lăsăm #PoveștiledinNoi să fie auzite!”. Prin acest demers Libresse celebrează femeia și aduce în prim plan poveștile și trăirile complexe prin care aceasta trece zi de zi prin normalizarea discuțiilor despre feminitate, sentimente și zona intimă și prin încurajarea unui număr cât mai mare de femei să-și facă auzite poveștile.

Feminitatea nu este un concept care poate fi standardizat. Fiecare femeie este diferită, trăiește, iubește și suferă în mod diferit. Diversitatea emoțiilor și manifestărilor pe care o femeie le trăiește impactează viața acesteia pe toate palierele – de la spiritualitate, la sănătate sau viața de familie. Doar acceptând propriile emoții și sentimente și împărtășindu-le se pot face pași spre eliminarea stereotipurilor din jurul femeii.

Când vine vorba despre o ființă atât de complexă precum femeia, standardizarea emoțiilor și stigmatizarea problemelor asociate cu zona intimă pot avea repercursiuni extrem de serioase. Inhibarea emoțiilor, evitarea discuțiilor despre propriile probleme și stigmatul venit din exterior pot cauza nemulțumiri, frustrări și depresie. Dacă adăugăm și teama sau rușinea de a merge la medicul ginecolog, este lesne de înțeles că tot acest cerc vicios poate impacta sănătatea în mod negativ. Frica de a merge la medic înseamnă de multe ori depistarea tardivă a afecțiunilor care uneori pot amenința viața unei femei.

Prin inițiativa „Să lăsăm #PoveștileDinNoi să fie auzite!”, Libresse își propune să dea o voce emoțiilor, trăirilor și poveștilor cu care se confruntă femeile, în speranța de a sparge tiparele și stereotipurile legate de femeie și zona intimă. Doar prin dialog și împărtășire a poveștilor, dar și cunoscându-și propriul corp și acordând o atenție sporită zonei intime femeile pot ajunge să fie împlinite, mândre de feminitatea lor și sănătoase.

* Studiul Libresse, care prezintă o analiză în profunzime a preocupărilor și temerilor cu care se confruntă femeile, a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 505 de femei, din mediul urban, în luna mai 2020.

Află mai multe detalii pe pagina de Facebook Libresse România și folosește hashtagurile #PovestileDinNoi #IndraznesteOrice pentru a-ți împărtăși emoțiile și experiențele.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.