Lecții pentru a avea succes la locul de muncă

Se spune că pentru a progresa trebuie să înveți mereu câte ceva nou. Cu cât înveți mai multe lucruri, din domenii nu neapărat legate de cel de activitate, cu atât va fi mai ușor să faci analogii câștigătoare și să folosești cunoștințele dobândite în folosul tău.

În piața muncii însă, învățarea, nu se rezumă numai la științe și subiecte concrete, în ultimii ani câștigând din ce în ce mai mult teren și recunoaștere învățarea și aplicarea abilităților de soft skills. Cu alte cuvinte, abilitățile sociale și de relaționare sunt foarte importante la locul de muncă atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Vestea bună este că acest tip de abilități se educă și se pot dobândi în mod natural făcând lucruri plăcute, ca de exemplu, jucând diverse jocuri.Jocurile și ce abilități ne învață ele

Jocurile te pot învăța abilități precum autodisciplina, perseverența, strategia, flexibilitatea sau… șiretenia. Jocuri de poker, în special, îți pot oferi avantaje pe care nu le înveți la școală, dar care te pot ajuta în viața profesională, indiferent ce carieră alegi. Iată, în continuare, 5 sfaturi care îți pot oferi un avantaj la locul tău de muncă.

Cunoaște-ți adversarul sau cum să-ți evaluezi corect partenerii de afaceri

Ai de-a face cu un client care ridică tonul sau pare agresiv? Sau poate cu un coleg cu o atitudine pasivă și tăcută? E clar, a sosit momentul să analizezi strategia adversarului. Ca într-un joc, atunci când te confrunți cu un partener de afaceri impertinent și arogant, cea mai bună variantă este să îți păstrezi calmul. Lucrul acesta este derutant pentru un adversar agitat. Bazează-te pe competențele tale, pe expertiză și taie-i elanul folosindu-te de sânge rece și date cât mai exacte. Pe de altă parte, însă, când ai de-a face cu o persoană foarte prudentă, strategia trebuie schimbată. Aceste persoane ar trebui implicate în cât mai multe aspecte, cere-le cât mai des părerea, laudă-i pentru calitățile lor și încearcă, astfel, să-i scoți din carapace.

Pune-ți fața de poker, sau cum să-ți păstrezi calmul în situații tensionate

Uneori, când lucrurile nu îți ies cum plănuiai la muncă, se poate întâmpla să explodezi de furie. Dar înainte de a te apuca să faci o criză de nervi sau să jelești pentru că ai greșit, oprește-te puțin. Respiră adânc și adună-te. Uită-te atent în jurul tău și identifică factorii de stres. Odată ce i-ai identificat, îți va fi mult mai ușor să îi neutralizezi și să te protejezi de propriile reacții exagerate. Poți face acest lucru fie luând o gustare sau făcând câteva exerciții de relaxare. Iar dacă vezi negru în fața ochilor, ieși o clipă până afară, respiră și vino înapoi cu o față neutră de poker.

Bluffează cu tact, sau cum să te prezinți în cea mai bună lumină

Scopul bluffingului într-un joc este înfrângerea adversarului, făcându-l pe acesta să creadă că ai o mână mai puternică decât el. Însă, cu toate că la o masă de joc poți blufa fără rezerve, lucrurile nu sunt atât de categorice atunci când vorbim despre locul de muncă. Prezentarea unor abilități, cursuri sau succese inexistente în propriul CV pot avea consecințe negative serioase. În schimb, un „semi-bluff” este de multe ori indicat, astfel că își poți cosmetiza puțin CV-ul, prezentând fapte și succese astfel încât să te poți pune într-o lumină favorabilă în fața angajatorului. Bineînțeles, e important să existe o bază reală.

Joacă o „mână bună” sau cum să implementezi proiecte prudent și cu succes

Uneori se poate întâmpla să ai o mână excelentă și să fii încrezător în victorie și, totuși să pierzi, căci succesul înseamnă mult mai mult decât planuri și proiecte bune. Pentru a avea succes, este esențial să te concentrezi. Pentru a profita la maximum de situațiile favorabile din viața ta profesională, te poți folosi de principiul slow play. Arta de a „juca încet” presupune să dai senzația că ești slab și să profiți ulterior de acest aspect. Dacă „joci încet” ai mai multe șanse de a-ți atinge scopurile.

Pierde inteligent sau cum să recunoști o înfrângere și să o accepți

Chiar și cei mai buni jucători din lume pierd uneori, căci curbele de câștig nu sunt liniare. Este crucial să poți lua ce e mai bun din fiecare experiență și să nu te lași doborât de înfrângeri, oricât de dificil ar părea. Cu cât accepți mai repede acest lucru, cu atât mai ușor îți va fi la locul de muncă. Aceste lovituri îți pot întări caracterul și, în final, depinde numai de tine cum vei reacționa la ele. Precum în viață, în urma unei înfrângeri există cei care se plâng că au avut ghinion și cei care se luptă pentru a-și îmbunătăți soarta.

Data viitoare când lucrurile nu funcționează cum ai sperat la locul de muncă, amintește-ți aceste sfaturi din sfera pokerului și alege-le pe cele care ți se potrivesc.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.