(P) Ce este stilul usonian și cum îl putem recrea acasă

Frank Lloyd Wright a rămas poate cel mai celebru arhitect american. Pe de-o parte, pentru că și-a pus semnătura pe câteva proiecte grandioase, cum ar fi Muzeul Guggenheim din New York. Pe de altă parte, pentru că a creat case simple, utile și frumoase pentru oameni obișnuiți, nu doar vile somptuoase pentru o mână de înstăriți. Iar acest stil simplu și funcțional a fost botezat „usonian”. Deși nu mai putem să ne bucurăm pe viu de măreția arhitectului, principiile usoniene sunt vii și pot fi puse-n practică de către oricine. Iată o parte dintre ele.

Sari peste briz-brizuri

Frank Lloyd Wright a fost un adept fervent al funcționalității. Dacă nu îndeplinea un scop clar, obiectul nu ajungea în casă. Iar în spațiile mici din apartamente, această dogmă pare și mai înțeleaptă. Dacă ai de mobilat o locuință, gândește-te la imaginea de ansamblu. E util să cumperi totul odată, poate să iei mobila în rate. Iar apoi, să spui stop. Și să reziști cât mai mult impulsului de a decora. Vei ajunge să apreciezi atmosfera aerisită obținută.Linii curate, orizontale

Arhitectura lui FLW funcționa pe straturi, pe felii de materiale diferite. Credința lui era că o casă ar trebui să fie companionul orizontului, să nu pară o nucă în peretele naturii. Această iubire pentru linii simple avea tot sensul într-o casă fără etaj. Era un mod de a crea spațiu și stil curat. Acum, formele geometrice sunt mult mai căutate decât cele florale. Dar capcana ar fi să adaugi forme peste forme, într-un zgomot deranjant. În schimb, încearcă să obții paralelisme între parchet, tavan, mobilă, ferestre și corpuri de iluminat.

Invită natura în casă

Natura era foarte importantă pentru FLW. De acolo își găsea inspirația și considera că intervenția omului asupra mediului trebuia să pară o continuare a naturii. În acest sens, se juca foarte mult cu ferestrele. Fie că se întindeau din tavan până în podea sau erau mici și așezate în serie, ferestrele erau tot timpul puncte de interes în casele usoniene.

Lasă camerele să respire

Orice casă usoniană se baza pe un plan deschis. Era esențial să regăsești o fluiditate firească între camere. Aceste case erau create pentru a putea fi locuite de oameni. Iar oamenii tânjesc după libertate în spațiile lor personale. Dacă oscilezi între a doborî un zid și a păstra fiecare cămăruță, mergi întotdeauna pe instinct. Pentru că instinctul îți spune să ai o casă care respiră, cu spațiu suficient pentru mișcare.

Indiferent ce stil adopți în locuința ta, cu un ajutor din partea lui CardAvantaj, îți pui planurile în aplicare mult mai ușor. Pentru că poți plăti în rate fără dobândă* materialele, mobila sau electrocasnicele.

*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.