Arta rebelă și arta romantică fac casă bună la Art Safari 2020

Cea de-a șaptea ediţie a Pavilionului de Artă București — Art Safari ne invită, anul acesta, la o plimbare în lumea de basm imaginată de cunoscutul pictor Sabin Bălașa, dar și prin Veneția marelui maestru Gheorghe Petrașcu. Cel mai mare eveniment dedicat artei din România ne provoacă și la o reflecție asupra unui subiect foarte actual – egalitatea de gen – printr-o expoziție-fenomen a grupului feminist Guerrilla Girls, a cărui artă a făcut înconjurul lumii. Și, nu în ultimul rând, ne poartă prin arta contemporană bucureșteană a ultimilor 30 de ani, în cadrul unei expoziții ce aduce în fața publicului prima generație de artiști formați în Capitală, după 1989.

Ediția din acest an se va desfășura în condiții de maximă siguranță: flux controlat de vizitatori, pe trasee diferite, purtarea măștii obligatorie pe toată durata vizitei, măsurarea temperaturii la punctul de acces. Art Safari are loc în perioada 11-20 septembrie 2020, în Victoria Tower din centrul Capitalei – o clădire de secol XXI, proiectată să reflecte avansul tehnologic, în perfect acord cu arhitectura zilelor noastre, aflată pe Calea Victoriei 15.

Cosmopolitan trece în revistă, mai jos, principalele expoziții și noutăți găzduite de Art Safari – ediția 2020. Fie că veți alege să le admirați ziua sau în cadrul tururilor nocturne, experiența va fi, cu siguranță, de neuitat.

Sabin Bălașa, Muzele
Sabin Bălașa, Muzele

Expoziția „Sabin Bălașa. Albastru”, curatoriată de Ioana Spiridon împreună aduce în atenția publicului opera unuia dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani. Pictorul Sabin Bălașa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală și un reprezentant al “romantismului cosmic”. Arta lui Bălașa creează o legătură puternică între om și Univers, astfel că temele creației își au resursele în legendele, istoria și prezentul poporului român, în mituri și simboluri umane generale, precum și în probleme ideatice și sociale contemporane.

Prin Pavilionul dedicat, pentru prima dată în istoria evenimentului, lui Sabin Bălașa, organizatorii Art Safari își propun să ofere publicului o altă imagine a acestuia, nu doar cea de pictor, ci și cea de artist polivalent, regizor de filme de animație, scriitor. Un artist nu de puține ori criticat, contestat, dar care a reușit să transpună plastic, la un nivel înalt, folclorul românesc, legende și mituri care stau la baza creației literare și vizuale culte.

Gheorghe Petrașcu, Lucreția în interior

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu. Despre farmecul realității”, coordonat de istoricul de artă Ruxandra Dumitru și de directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Dr. Ovidiu Cîrstina, și va găzdui cea mai mare expoziție din ultimii 50 de ani dedicată marelui maestru.  Poate insuficient cunoscut de public, Petrașcu s-a impus, încă de la începuturile sale, pe simezele celor mai relevante manifestări artistice românești, și este în continuare apreciat ca unul dintre cei mai importanți mari maeștri ai artei de început de secol XX.

Artistul a participat la trei ediții ale Bienalei de Artă de la Veneția, expoziție pe care iubitorii de artă nu o ratează nici astăzi. Îl regăsim în toate colecțiile importante de artă modernă, însă, din păcate, de la ultima retrospectivă din 1972, artistul nu a mai avut parte de o expoziție cuprinzătoare în unul din muzeele noastre. Petrașcu este fondatorul unui curent artistic caracterizat printr-un colorit grav și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor naționale, dar și internaționale, cu precădere italiene. Podurile lui venețiene sunt de neratat, la Art Safari București.

Pavilionul Central „Școala de la București. Tradiție, amor, trădare”, curatoriat de Silvia Rogozea, director de programe la Muzeul Național de Artă Contemporană, va radiografia arta liberă, creată de artiști din diverse generații, post-1990. Operele lor, expuse în cadrul Art Safari, evidențiază o libertate de exprimare și de circulație, ajungând să se integreze consistent circuitului expozițional internațional, inclusiv al marilor bienale/ trienale de pe glob. Printre celebrii artiști prezenți în expoziție se numără Vlad Nancă, Geta Brătescu, Alexandru Rădvan și Dumitru Gorzo.

Art Safari 2020
Dumitru Gorzo, Head

Expoziția „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. Grupul s-a născut la New York, în 1985, cu misiunea de a pune pe agenda publică inegalitatea de gen și rasială, cu focus pe comunitatea artistică. Simbolul lor iconic este masca de gorilă pe care o poartă în public pentru a-și menține anonimatul și pentru a atrage atenția, mai degrabă, asupra probemelor care tratează corupția din politică, artă, film, cultura pop. Subminează narațiunea mainstream prin dezvăluirea poveștilor ascunse, uitate și trecute cu vederea. În cariera lor de patru decenii și expoziții la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneția, Van Gogh Museum, Art Basel, rebelele de la Guerrilla Girls au făcut numeroase intervenții și apeluri prin arta lor – postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri și live performance-uri – care au scos la lumină sexismul ce caracterizează lumea artei, militând pentru egalitatea de rasă și sex.

Una dintre lucrările lor epice, primul poster color lansat de artiste, este intitulată „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”. Alături de acest mesaj este înfățișat „La Grande Odalisque” (Jean Auguste Dominique Ingres), unul dintre faimoasele nuduri din istoria occidentală a artei, cu o mască de gorilă plasată peste chipul original. Lucrarea a apărut în urma unei „numărători” realizate de artiste în Muzeul Metropolitan din New York a nudurilor masculine versus nudurilor feminine expuse în muzeu. „La secțiunea de artă clasică, cele mai multe nuduri erau masculine. La secțiunea de creștinism, nu existau nuduri deloc. La secțiunea dedicată Renașterii, singurul nud era cel al bebelușului Isus. Ajungând la arta din perioada secolelor XIX și XX (era modernă, în care sexul a înlocuit religia, ca preocupare majoră a artiștilor europeni), am avut în față această statistică: mai puțin de 5% dintre artiste erau femei, dar 85% dintre nudurile expuse aici erau feminine”, menționează Guerrilla Girls. Faimoasa lucrare care a făcut înconjurul lumii va fi expusă în cadrul Art Safari 2020, în perioada 11-20 septembrie. Descoper-o și tu!

Art Safari 2020

Și micuții artiști au propriul program în cadrul Art Safari! Art Safari Kids 2020 îi invită să ia parte la ateliere de artă (ilustrație în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică, bandă desenată) și tururi ghidate pe un traseu expozițional redesenat pentru ei, în condiții de siguranță și distanțare fizică.

Muzeul temporar va putea fi vizitat și noaptea, în cadrul unor Night Tours. Grupuri restrânse de vizitatori pot participa la tururile nocturne, în toate serile de vineri și sâmbătă. Participanții la Night Tours au parte de tur ghidat pe traseul expozițional, în compania unui specialist, un art performance live și muzică live. Biletele și abonamentele la Art Safari București pot fi achiziționate pe www.tickets.artsafari.ro.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.