3 crame unde poți degusta vinuri românești

România produce unele dintre cele mai bune vinuri din lume, pe care mulți străini călătoresc mii de kilometri pentru a le degusta. Turismul de vin intern este și el în dezvoltare, iar multe crame, care se întind pe sute de hectare, au amenajat spații de degustare și de cazare.

Scopul este de a alinia podgoriile locale la standardele și performanțele unor țări precum SUA, Africa de Sud sau Australia, care s-au remarcat în ultimele decenii printre marii producători: Franța, Spania, Portugalia și Italia.Cramele din România sunt o destinație perfectă de weekend, acceptând vizite programate în prealabil. Unele dintre ele fac tururi doar pentru grupuri de minim 4 persoane, altele au spații de cazare extinse, cu multe alte activități disponibile, pe lângă degustare.

Dacă sunteți pasionați de vin și vă doriți o escapadă în care să vă puteți bucura de un vin bun, un peisaj superb și o atmosferă specială, iată câteva idei.

Crama Jidvei – Cetatea de Baltă

Cel mai mare producător din Transvilvania, Jidvei este un nume fără de care nu se poate vorbi de vinul din România. Cu unul dintre cele mai diversificate portofolii de produse de pe piața, Jidvei produce vinuri care sunt grupate în 2 categorii: vinuri cu Indicație Geografică – Dealurile Transilvaniei și vinuri cu Denumirea de Origine Controlată.

Grupul Jidvei dispune de 4 crame cu o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri, dotate cu cele mai performante echipamente, situate la Jidvei, Blaj, Bălcaciu și Tăuni.

Crama din Cetatea de Baltă se află în mijlocul Podgoriei Târnave, unde zona păstrează vechile tradiții din zona Transilvaniei, legate de cultivarea viței-de-vie și de producerea vinului. Castelul
Bethlen-Haller, simbolul de preț al Jidvei, stă alături de cramă în mijlocul dealurilor liniate cu vie. Acesta se regăsește atât în emblema companiei, cât și pe eticheta vinurilor din gama Owner’s Choice.

Castelul cu o arhitectură renascentistă are o istorie tumultuoasă. A fost ridicat în secolul 16 de către Miklos Bethlen, Cancelarul Transilvaniei. Astăzi este proprietatea familiei Necșulescu, cea care deține și cramele Jidvei. Castelul a trecut printr-un amplu proces de restaurare, fiind refăcute pivnița, parterul și unul dintre etaje, precum și fostele grajduri, care au fost transformate în camere. Destinația este cu circuit închis, destinată doar turismului viticol.

Crama Lacerta

Aflată în județul Buzău, crama Lacerta se situează în Fințești, la doar 100 km de București și dispune de un peisaj de vis de care vizitatorii de pot bucura în timpul degustărilor.

Designul arhitectural a fost realizat de V. Miklautz și M. Gaertner, crama întindându-se pe 82 de hectare în podgoria Dealu Mare, una dintre cele mai importante regiuni viticole din ţară și cea mai bună podgorie pentru obținerea de vinuri roșii.

Crama în sine poate fi și închiriată pentru evenimente private, având un salon de degustare, 2 terase, o pivniță de vinuri și o curte cu capacitatea de 200 de persoane.

Crama Știrbey

Aflată în podgoria Drăgășani, crama Știrbey continuă să țină în viață soiurile nobile de vinuri locale precum Negru de Drăgășani și Crâmpoșie.

Stăpânită de familia princiară Știrbey de peste 300 de ani, crama pune accent pe fiecare element al vinului: solul, climatul, flora și fauna, dar și tradițiile oamenilor care lucrează în vie influențează în mod esențial evoluția strugurilor. Astăzi, crama este administrată baroana Ileana Kripp-Costinescu și soțul său, Jakob Kripp, avându-l alături pe Oliver Bauer, specialist în oenologie.

Vizitatorii se pot bucura de o lecție de istorie a acestei crame cu tradiții: a fost înființată la începutul secolului 20 de către Prințul Barbu Alexandru Stirbey, având expuse vinuri inclusiv de acum 100 de ani, date despre arborele genealogic și fotografii de epocă. Vizitele la crama din podgoria Drăgășani includ și degustarea vinurilor Stirbey alături de specialități oltenești.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.