(P) 10 termeni cheie din domeniul fotografiei pe care trebuie să îi cunoști pentru a surprinde imagini reușite

Cine nu și-ar dori să surprindă imagini de poveste? Mai ales în momentul de față când fotografia a devenit un mijloc de exprimare atât de necesar, iar imaginile artistice sunt o evadare din cotidian și, totodată, o reprezentare a personalității tale creative.

Dar, dincolo de personalitatea creativă, există principii care trebuie aplicate pentru a surprinde cadre așa cum îți imaginezi, iar acest material este menit să te ajute să înțelegi mai bine și mai repede ce termeni cheie din domeniul fotografiei trebuie să cunoști.

Înainte de toate, este important să știi că fotografiile frumoase mai au un numitor comun, și anume, dispozitivele pe măsură. Iar, când vorbim despre cele mai noi smartphone-uri OPPO disponibile în curând pe piața din România,vorbim despre telefoane premium care au fost concepute având în minte potențialul creativ al fiecărui utilizator și, bineînțeles, care integrează capabilități de top, așa cum este cazul seriei Find X2.

Revenind însă la cei 10 termeni cheie din domeniul fotografiei, iată ce trebuie să știi pentru a avea un control mai bun asupra imaginilor pe care le surprinzi.

Următorii trei termeni sunt esențiali pentru a înțelege Triunghiul Expunerii – cel care, în definitiv, determină luminozitatea și balansul/echilibrul fotografiilor tale.

Apertura sau diafragma se referă la deschiderea lentilei prin care poate pătrunde lumina în cameră. Aceasta este măsurată în f-stops– un raport între distanța focală a obiectivului și diametrul diafragmei. Cu cât este mai mic acest f-stop, cu atât este mai mare deschiderea. O apertură relativ mare, cum ar fi f/1.8, înseamnă totodată o profunzime de câmp mai mică și generează efectul bokeh. În general, folosind o apertură mai mare, utilizatorul va obține o imagine mai bine focalizată. Această apertură poate fi utilă mai ales când utilizatorii doresc să surprindă imagini în mișcare, fără să aibă părți neclare.

Dacă îți dorești un smartphone cu o apertură mare, OPPO Find X2 este telefonul ideal pentru tine deoarece camera de 48 MP Wide Angle are luminozitate F/1.7, care îți va permite să surprinzi cadre incredibil de clare. Această performanță este datorată și senzorului de ultimă generație Sony IMX586 care are cea mai mare dimensiune dintre toate camerele de 48 MP din industrie.

ISO reprezintă sensibilitatea la lumină a senzorului digital al camerei tale. Numerele mai scăzute (cum ar fi ISO 100) sunt mai puțin sensibile, în timp ce numerele mai ridicate (cum ar fi ISO 12.800) sunt mai sensibile. În general se optează pentru un ISO mai ridicat deoarece acesta oferă posibilitatea de a face poze reușite și în condiții de luminozitate scăzută – fotografia pe timp de noapte este o distracție pe care ar trebui să o trăiască fiecare creator! Desigur, reușita acestei experiențe este garantată și prim modul Ultra Night care acoperă toate distanțele focale cu un zoom maxim de 60x, pentru a obține imagini clare pe timp de noapte la distanță.

Timpul de Expunere

Reprezintă timpul alocat deschiderii senzorului și acesta poate varia între viteze cum ar fi 1/2000 (0,5 milisecunde), care poate surprinde un moment anume, și viteze mai mici cum ar fi o pătrime de secundă ¼ /secundă (care blurează/estompează obiectele mișcătoare)

Triunghiul Expunerii

Expunerea reprezintă cantitatea de lumină care ajunge la senzorul digital, fiind influențată de o combinație dintre diafragmă, shutter speed/timpul de expunere și ISO – această combinație este cunoscută sub denumirea Triunghiul Expunerii.

Aceste trei elemente sunt într-o strânsă legătură și influențează substanțial calitatea imaginii. Modificarea unuia dintre aceste trei elemente determină o schimbare și a celorlalte elemente, astfel că, dacă schimbi diafragma, timpul de expuneresau ISO trebuie să ai în vedere impactul pe care îl va avea asupra echilibrului imaginii.

Un exemplu metaforic care poate ilustra conceptual triunghiului de expunere îl poate reprezenta o fereastră. Imaginează-ți că aparatul tău este un o fereastră cu obloane care se închid și deschid pentru a permite pătrunderea luminii.

Diafragma este dimensiunea geamului – cu cât este mai mare, cu atât permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, ceea ce va rezulta într-o cameră mai luminoasă.

Viteza de expunere este perioada de timp în care obloanele sunt deschise – permițând mai mult sau mai puțin timp luminii să pătrundă.

ISO poate fi comparat cu sensibilitatea ochilor tăi la lumina din cameră. Un ISO scăzut poate fi comparat cu momentul în care porți ochelari de soare într-o cameră, ceea ce reduce sensibilitatea ochilor la lumină, iar, în schimb, atunci când privești lumina puternică cu ochiul liber este o situație asemănătoare cu un ISO ridicat ceea ce înseamnă că ochii tăi sunt mai sensibili la lumină.

Acum că știi cum funcționează Triunghiul Expunerii poți face modificări ușoare ale vitezei de expunere, ISO-ului sau diafragmei pentru a atinge echilibrul perfect!

Dynamic Range

Tehnologia Dynamic Range se referă la cantitatea de informații pe care o poate surprinde o cameră la capetele opuse ale expunerii unui singur cadru- gândește-te la un spectru care parcurge cele mai întunecate dar și cele mai deschise părți ale imaginii.

Așadar, un HDR (HighDynamic Range) permite o gamă mai largă a expunerii ceea ce oferă balans imaginii. Acest lucru este posibil prin surprinderea mai multor imagini la viteze de expunere diferite, ceea ce înseamnă că fiecare cadru a fost expus la niveluri de lumină diferite. Toate aceste cadre sunt apoi combinate și formează o imagine finală foarte frumoasă care încorporează o varietate de secțiuni, mai deschise și mai închise.

Stabilizarea optică/OIS

Stabilizarea optică este folosită pentru compensarea micilor mișcări ale camerei în timpul expunerii. Un microcontroller dispus în interiorul camerei sesizează micile mișcări ale camerei și ajustează ușor lentilele pentru a stabiliza poza. Aceasta este o tehnică complet mecanică care nu necesită niciun software, iar imaginea poate fi stabilizată fără a compromite calitatea acesteia.

Stabilizarea optică electronică/EIS

Stabilizarea optică electronică (EIS) stabilizează imaginile cu ajutorul unui software – în linii mari, acest software detectează orice mișcare sau scuturare făcute în timpul unei fotografii și aplică mici corecții. Stabilizarea optică electronică folosită de smartphone-uri s-a dezvoltat rapid pe parcursul ultimelor generații, ceea ce înseamnă că acum poate păstra cea mai bună imagine cu pierderi insesizabile sau chiar inexistente ale calității.

Zoom Optic

Zoom-ul optic este o variantă mecanică de apropiere a imaginii ceea ce poate aduce subiectul din imagine mai aproape sau mai departe, după preferință. Zoom-ul optic poate obține așadar o fotografie în care subiectul este mai aproape fără a pierde însă din calitatea imaginii.

De cealaltă parte, Zoom-ul Digital obține un efect similar fără a apela la mecanică. Zoom-ul digital dă impresia că tu ești mai aproape de subiect dar asta se realizează prin decuparea cadrului. În general însă, efectul acestui zoom nu are o rezoluție atât de ridicată ca cea pe care o oferă zoom-ul optic.

Zoom-ul Hibrid este o tehnologie nouă, în plină dezvoltare, care combină zoom-ul optic, zoom-ul digital și un software, pentru a obține o experiență de zoom care depășește cu mult capacitățile oricărui zoom optic sau zoom digital.

Multe smartphone-uri de top integrează acum un zoom hibrid, ca principală calitate a sistemului camerei, iar unul din cele mai performante modele este OPPO Find X2, care are un Zoom Hybrid 5X ce permite o comutare insesizabilă între Dynamic range-ul distanțelor de focalizare.

De asemenea, telefonul integrează tehnologia All Pixel Omnidirectional PDAF care permite, prin utilizarea inteligenței artificiale, o focalizare omnidirecțională ceea ce contribuie substanțial la calitatea pozelor.

Desigur, toate tipurile de zoom se aplică și în cazul filmărilor video unde importanța clarității este la fel de importantă, dacă nu mai importantă decât în cazul imaginilor statice. Zoom-ul maxim ce poate fi obținut în cazul filmărilor video este de 30X, care beneficiază de cel mai nou algoritm de stabilizare a imaginii ceea ce garantează o filmare cursivă și o excelentă calitate a imaginii.

Acum că știi cei mai importanți termeni din domeniul fotografiei, nu îți mai rămâne decât să începi să exersezi și să înveți să faci fotografii expresive, jucându-te cu setările explicate mai sus.

Zis și surprins! 🙂

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.