Solidarité, liberté, égalité! Cum a fost la Marșul Bucharest Pride 2019

Luna iunie este o perioadă specială pentru LGBT, acum având loc numeroase evenimente atât pentru persoanele care fac parte din comunitate, cât și pentru cele care susțin cauza. Evenimentul cel mai așteptat a fost, ca de obicei, Marșul Bucharest Pride, care a avut loc pe 22 iunie.

Peste 10.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în Piața Victoriei pentru a susține egalitatea și solidaritatea. Timp de o oră, oameni (și cătei!) de toate vârstele au socializat, au făcut poze și și-au pus la punct machiajul care trebuia să reziste la temperaturile foarte ridicate.©Diana Iorgulescu

La scurt timp după ora 18:00, am pornit spre Piața Universității în pași de dans, elementele centrale ale evenimentului fiind 5 platforme cu DJ. Chiar dacă traseul este destul de scurt, marșul te umple de energie pozitivă! Mărturisesc că pesimismul și cinismul de zi cu zi al românilor mă demoralizează, deci pentru mine un astfel de eveniment e ca o gură de aer curat. Momentele mele preferate sunt întotdeuna acelea în care observ la fereastra vreunei clădiri oameni care zâmbesc, aplaudă și fac poze, printre care s-au numărat și actorii teatrului Constantin Tănase.

actori ai Teatrului Constantin Tănase
© Andreea Retinschi

Nu au lipsit nici anul acesta steagul întins de zeci de oameni, pancartele cu mesaje pozitive, baloanele colorate și stegulețele curcubeu, dar și cele trans.

Marșul s-a oprit în zona statuilor din Piața Universității, unde muzica și vibe-urile pozitive au continuat. Ca de obicei, au fost ținute și câteva discursuri, iar cel mai aplaudat a fost de departe cel al Antonellei Lerca Duda, membră fondatoare SWC – prima asociație pentru drepturile lucrătoarelor și lucrătorilor sexuali din România.

Eu sunt aici pentru a aduce aminte tuturor instituțiilor publice că Organizația Mondială a Sănătății a depatologizat din punct de vedere psihiatric identitatea transgender. Deci, dragi instituții, nu suntem bolnavi și bolnave mintal!”, a strigat Antonella.

La marș au participat și Mihaela și Sue Atkinson, două femei puternice și curajoase, care au fost nevoite să își legalizeze relația în străinătate, căsătoriile între persoane de același sex fiind încă interzise în România.

Mihaela și Sue Atkinson
© Andreea Retinschi

Pentru mine a fost cel mai important și emoționant Pride”, spune Mihaela Atkinson. „Am fost la câteva în București, de-a lungul anilor, dar anul acesta am fost ca proaspăt căsătorită.

Bucharest Pride 2019 este manifestul pentru vizibilitate şi solidaritate al comunităţii LGBTQIA+”, spune Patrick Brăila, copreședinte al Asocieției Accept. „În momentul de faţă românii nu îşi dau seama că au măcar o persoană LGBTQIA+ în viaţa lor. Facem parte din familii, avem colegi de serviciu, suntem beneficiari ai serviciilor de sănătate şi educaţie din România.”

© Paul Alexandru

Mai mult de 10.000 de persoane am ales să ieșim în stradă pentru drepturile și libertățile altor câteva milioane. Vă mulțumim fiecăreia și fiecăruia în parte. Ne vedem la anul, dar până atunci e important să ne amintim în fiecare zi că există în România comunitatea LGBTQIA+!”, a postat Asociația Accept pe pagina de Facebook.

Marșul Bucharest Pride 2019 la avut loc la o săptămână de la cel din Cluj, la care au participat peste 3500 de persoane. Au mai avut loc diferite evenimente și în Timișoara, cu ocazia Pride Week.

Alina, autoarea articolului, alături de un prieten apropiat și partenerul acestuia

#loveislove

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.