Lecții despre feminism de la drag queens

Ce poți învăța despre cum să fii femeie de la bărbații care au ales să se îmbrace ca una? Jennifer Savin, colaboratoarea noastră, îţi spune câteva secrete: lecții despre feminism de la drag queens.

Acum șase ani, stăteam singură, decojind eticheta de pe o sticlă de bere, când am văzut un băiat pe terasă pe care l-am recunoscut. Eram la o petrecere tematică în Brighton (toți purtam togă), înconjurată de studenți adunați într-o grădină în paragină, fiecare cu un pahar de hârtie în mână, înfășurați în cearșafuri albe. Băiatul râdea din toată inima, cu capul dat pe spate, asigurându-se că toate privirile sunt ațintite asupra lui, în vreme ce dansa cu o fată cu păr roz care chițăia în extaz. Numele lui era Ollie și am știut imediat că vreau să fiu în orbita lui.

Am început să vorbim și până la finalul serii ne făcusem planuri să ieșim cu niște prieteni de-ai lui la o petrecere cu drag queens. Știi cum se spune că un moment îți poate schimba întreaga viață? Nu mi-am dat seama atunci, dar știu că ăla a fost momentul meu.

Duminica următoare, i-am bătut la ușă. Ollie a deschis cu o mână plasată delicat pe unul din șolduri. O perucă mare, neagră, prinsă cu agrafe decorate cu cireșe îi înlocuia tunsoarea masculină iar toga era acum o fustă creion și o cămașă din dantelă, desfăcută la câțiva nasturi ca să se vadă un pic din sutienul roșu. Arăta ca Amy Winehouse, dar nu așa cum mi-o aminteam eu. ”Bine, drăguță, intră și toarnă-ți un pahar de rumka – cocktailul meu cu votcă și rom.” Pe canapea erau câțiva dintre cei mai uimitori oameni pe care i-am văzut vreodată – o combinație de homosexuali, heterosexuale și drag queens. Ca și mine, aveau în jur de douăzeci și ceva de ani — și totuși păreau că vin dintr-o altă lume. Jack (sau Crystal Waters, depinde de ziua săptămânii), cu o perucă blondă tunsă bob, bretele și o rochie cu nasturi, râdea sec în timp ce spunea că ”nihilismul este singura adevărată religie”. Era (și încă e) unul dintre cele mai perfecte specimene din punct de vedere fizic cu care am împărțit vreodată un taxi. Uitându-se pe geam și fumând țigări cumpărate de la duty free era Jesse (cunoscut sub numele de Diana Carcrash), iubitul de la vremea respectivă al lui Jack, cel mai înalt dintre toți în pantofii cu platformă și rochia mulată din piele de șarpe. S-a apropiat ca un cățeluș pe catalige și a început să mă mângâie delicat de păr: ”Aș ucide pentru culoarea asta, dragă!” Una din fete mi-a desenat o mustață cu un creion de ochi negru și așa am plecat toți la club, unde mai multe drag queens în trenciuri au ținut un tribut All Saints pe scenă. Au fost multe, multe alte nopți ca asta. Personalitățile lor străluceau, dar modul în care Ollie, Jesse și Jack se prezentau lumii m-a sedus cel mai mult.

În unele seri Ollie lipea o coroniță sau o bucată din mobila unei case pentru păpuși în peruca pe care și-o cumpăra în săptămâna respectivă. Sau Jack experimenta cu o fustă făcută complet din banane. Toate versiunile personalității mele pe care le încercasem în trecut – fan de muzică indie, rockeriță supărată sau cântăreață de rap (să nu vorbim despre asta) – au început să se topească. Toți acei ani pe care i-am petrecut încercând să-mi dau seama cine sunt, ca femeie și ca adult, au început să se lege pe acele ringuri de dans lipicioase – am încetat să mai încerc să fiu oricine altcineva și am fost pur și simplu eu. Nu după multă vreme, petreceam mai mult timp dormind pe canapeaua lui Ollie decât în propriul pat, așa că într-un final m-am mutat cu el.

Adoram să stau în dormitorul lui Jack și Jessie cu grupul nostru de rebeli, privindu-i în timp ce-și dădeau cu tot felul de pomezi pe sprâncene, pregătind terenul pentru tonele de fond de ten care aveau să urmeze. Erau machiaje peste tot. Creioanele mele de buze erau constant ciuntite, iar batoanele mele iluminatoare aveau păr de pe piept lipite de ele.

Cel mai mult ne plăcea să ne înghesuim pe canapea cu pizza și căni de votcă cu cola, uitându-ne la RuPaul’s Drag Race. Pentru cei neinițiați, 12 drag queens trec prin tot felul de provocări până ce una e încoronată ”America’s Next Drag Superstar”. La vremea respectivă nu am fi crezut niciodată că serialul nostru preferat va deveni așa de popular și mainstream cum este astăzi. Pentru noi, a fi “drag” însemna distracție, un mod de a ți se ierta mai mult desfrâu decât cei care purtau haine normale.

Fotografii de Sarah Brimley.

Traducere și adaptare: Roxana Dobriță

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.