Cum își apără o firmă ideile creative și originale ale salariaților

O firmă care are salariați cu idei creative și originale, care duc atât la inventarea unor produse noi, dar și la eficientizarea procesului de producție, este o firmă care deține o bogăție fără egal. Cel puțin, în lumea dispozitivelor, nu este an să nu apară produse mai inteligente decât cele care au existat până atunci, având dimensiuni din ce în ce mai mici și mai compacte. Atât designul, cât funcțiile noi (și îndeplinirea la superlativ a acestora) vând bine produsele.

Pentru descoperirea unor produse noi, de regulă se investește mult începând chiar de la etapa proiectării și continuând cu cea a fabricației în ediție limitată și a testărilor. Din acest motiv, o firmă sau o persoană fizică își datorează protejarea invențiilor prin brevetul de invenție.

Înainte de a afla cum se obtine un brevet de inventii, oamenii trebuie să știe cum îi ajută acest document și care este valoarea lui:

Deținătorul brevetului de invenție are dreptul, în orice moment, să se opună producerii, vânzării sau importării produsului realizat pe baza invenției din brevet, fără acordul sau prealabil.

De asemenea, un brevet de invenție protejează 100% munca de cercetare a unei persoane, dar pentru obținerea acestuia sunt obligatorii următoarele condiții:

1. În oricare dintre domeniile tehnologice, invenția trebuie să fie nouă în totalitate;

2. Invenția să poată fi aplicată în producția industrială.

Operele literare, operele de artă și descoperirile științifice nu fac obiectul brevetului de invenție, ci al drepturilor de protecție intelectuală sau de autor.

Brevetele se clasifică, în funcție de aria de protecție pe care o asigură, după cum urmează:

1. Brevetul național;

2. Brevetul regional;

3. Brevetul internațional, care demonstrează că invenția este protejată și în Singapore.

Este recomandat ca firma care dorește obținerea unui brevet de invenție, să apeleze la o Casă de Avocatură serioasă care să se ocupe de întocmirea documentației.

Pentru a obține documentul care oferă protecție asupra invenției, se parcurg următoarele etape:

1. Verificarea tehnicii din domeniu în mod riguros, ca invenția să fie nouă. În caz contrar, cererea este respinsă.

2. Dacă s-a trecut cu brio de prima etapă, urmează înregistrarea invenției și obținerea brevetului.

3. Exercitarea protecției asupra invenției, prin instrumentele juridice specifice: opoziții la înregistrarea de către terți a unor invenții asemănătoare, formularea de acțiuni în concurență neloială, plângeri penale pentru săvârșirea infracțiunii de contrafacere.

4. Reînnoirea brevetului de invenție.

Brevetele pot fi obținute atât de firme, cât și de către persoane fizice, lista actelor necesare fiind următoarea:

– cererea tip pentru brevetul de invenție (nu se admite o cerere de mână altfel formulată);

– descrierea, rezumatul ți desenul invenției;

– chitanțe care demonstrează achitarea taxelor obținerii brevetului de invenție;

– împuternicire pentru persoana care depune cererea în locul inventatorului, în cazul în care acesta nu o poate depune personal.

Avocații cu experiență în obținerea brevetelor de invenții pun la punct dosarele clienților pe care îi reprezintă, astfel încât acestea să nu fie respinse. De la depunerea cererii, până la obținerea brevetului durează cel puțin 18 luni, fiindcă sunt așteptate potențialele reclamații sau opoziții referitoare la invenție.

Taxele aferente obținerii brevetului se regăsesc în tabelul de mai jos:

Felul taxelor Termenul de achitare a lor Valoarea taxelor în lei
Taxa de înregistrare După cel mult 3 luni de la depunerea dosarului 140 lei
Taxa de publicare a cererii După 18 luni de la depunerea cererii 233 lei
Taxa de cerere de publicare rapidă sau urgentă Înaintea celor 18 luni de la depunerea cererii, când se dorește urgentarea obținerii brevetului 466 lei
Taxa de tipărire și eliberare a brevetului 466 lei

.

Trebuie subliniat faptul că tarifele de mai sus sunt valabile pentru anul 2019, de aceea doritorii ar trebui să se grăbească să depună acum documentația, astfel încăt să nu prindă eventuale majorări ale costurilor.

Obținerea unui brevet este costisitoare, dar protecția pe care o oferă asupra invenției reprezintă o investiție ce este amortizată rapid, prin valorificarea exclusivă a produselor la nivel național, regional sau internațional.

Foto: pexels.com

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.