Ce poți face tu pentru a încetini schimbările climatice?

De la impactul pe care încălzirea globală îl poate avea asupra prețurilor grâului sau porumbului (perturbând grav aprovizionarea cu alimente în întreaga lume), la cele 3 miliarde de oameni afectați direct de faptul că o treime din marile lacuri și râuri din lume se usucă (distrugând puțurile de apă subterană) — totul ne arată cât se poate de clar: schimbarea climatică este REALĂ și ar trebui să ne întrebăm mai puțin dacă există sau cine o influențează, și mai mult ce putem face fiecare dintre noi, în fiecare zi.

Incă ni se pare că „schimbările climatice” reprezintă un subiect dintr-un manual futurist. Încă avem impresia că efectele „reale” ale dezastrelor naturale (care, bineînțeles, există în locuri îndepărtate și nu ne afectează în mod direct) vor apărea peste atât de mulți ani, încât noi, cei de astăzi, nu vom mai suferi din pricina lor. Auzim tot mai des, de la oameni de știință, previziuni pe termen lung privind shimbările la scară largă, dar refuzăm să vedem că, de fapt, schimbările climatice sunt deja aici și ne afectează viața de zi cu zi. Iar fiecare dintre noi este dator să acționeze în micro-universul său, oricât de nesemnificativ ni se pare impactul pe care gesturile unui singur om îl pot avea asupra întregii planete.

Citește și: De ce ar trebui să îți pese de Ziua Pământului

De la marco la micro sau viceversa

Am auzit, într-o discuție relaxantă, dar totuși aprinsă, de pub, ceva de genul: „Păi și ce putere am eu asupra incendiilor din Australia? Să se ocupe autoritățile!” Ceea ce nu este neapărat greșit, în Australia, ca în toate țările lumii, guvernele nu fac suficient pentru mediul înconjurător. Doar că este, totuși, eronat să privim lucrurile doar unidirecțional. Cel puțin teoretic avem, la nivel mondial, european și național, o strategie clară privind schimbările climatice până în 2020 și după această dată. Iată câteva dintre obiective: reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, adoptarea unor măsuri energetice, negocierea unui acord internațional etc. În 2005, Comisia Europeană a pus bazele strategiei Uniunii Europene de combatere a schimbărilor climatice.

Creşterea mortalităţii şi a morbidităţii (bolilor) legate de variaţiile de temperatură, daunele provocate de inundaţiile mai frecvente şi creşterea nivelului mărilor, creşterea deşertificării în ţările sudice şi scădera rezervelor de apă dulce demonstrează varietatea consecinţelor nefaste ale schimbărilor climatice asupra populaţiilor, a ecosistemelor şi a resurselor, precum şi asupra infrastructurilor şi a calităţii vieţii. Studiul PESETA se referă mai ales la impactul în Europa asupra agriculturii, a sănătăţii umane, a turismului, a bazinelor hidrografice şi a zonelor de coastă. (SURSĂ — publications.europa.eu)

„Avem nevoie de schimbări fără precedent în toate aspectele specifice unei societăți pentru a putea face față schimbărilor climatice. Fiecare dintre noi trebuie să se implice”, a declarat Debra Robert, co-președinte al Intergo-vernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Cu speranța că toate obiectivele la nivel macro vor fi urmate cu rigurozitate și ne vor îmbunătăți viața la nivel global (oferindu-le autorităților din nou premisa unui bun simț comun), trecem în revistă ce putem face fiecare dintre noi, în lumea noastră mică, dar cu efecte în lumea noastră mare. În primul rând, pentru că obiceiul unui singur om poate influența stilul de viață al unei familii, al vecinilor, al cartierului…

schimbari climatice
Schimbari climatice

Decizii zilnice

În 2017, un studiu organizat de Lund University din Suedia a demonstrat că a merge fără mașină a fost cea mai eficientă acțiune întreprinsă — autoturismele personale poluaează mai mult decât oricare alt mijloc de transport în comun. În țările industrializate precum Națiunile Europene, a renunța la mașini poate reduce 2,5 tone de CO2 — aproape o pătrime din emisiile anuale (circa 9,2 tone) — cu care contribuie fiecare persoană.

Citește și: Schimbarile climatice pot afecta sanatatea mintala

Schimbă modul cum călătorești

A opta pentru metodele publice de transport (autobuz, tramvai, metrou) sau a alege bicicleta sau mersul pe jos este o schimbare majoră în beneficiul mediului înconjurător. Dacă mijloacele de transport în comun nu pot fi o opțiune viabilă, o variantă propice pentru a reduce emisiile de gaze este aceea de a lucra în sistem remote (de acasă). A explora mai mult zonele apropiate și a călători cu avionul cât mai rar, ar reduce drastic amprenta anuală de carbon. Pentru fiecare călătorie peste ocean pe care nu o mai faci, poți reduce cu 1,6 tone emisiile de CO2, de exemplu.

Schimbă dieta

Nu trebuie să ai o problemă de sănătate sau să te afli într-o continuă luptă cu kilogramele în plus ca să alegi o dietă bazată mai mult pe plante și mai puțin pe carne. Creșterea animalelor, și mai ales a bovinelor, reprezintă o sursă uriașă de emisii de gaze cu efect de seră. Astfel, mâncând mai puțină carne și consumând mai puține lactate poți contribui major la încetinirea schimbărilor climatice. O alternativă la fel de eficientă poate fi suținerea afacerilor locale, bio, responsabile din punctul de vedere al mediului înconjurător. Și, mai ales, în loc să ajungi să arunci multe resturi alimentare, mai bine învață-te să cumperi mai responsabil, doar strictul necesar.

Redu sursele de energie  Neregenerabile

Cel mai bun mod de o face este prin a-ți instala panouri solare sau alte sisteme care te ajută să refolosești energia. Oricât de dureros ar suna, a renunța la aerul condiționat este un aport semnificativ la prevenirea încălzirii globale. Tot la fel de important: izolează-ți casa cu materiale pentru captarea căldurii, chiar și numai folosind tapet termic. O temperatură între 21 și 23 de grade pe timpul iernii ajută nu numai natura, dar contribuie și la un somn mai bun. Studiile au arătat că pentru un somn sănătos, 18 grade în dormitor sunt mai mult decât suficiente. Un singur grad mai puțin poate salva de la 5 la 10% energie, 200 kilograme gaze de carbon și economii substanțiale la factura de gaze.

schimbari climatice
Schimbari climatice

Cei trei R

O altă soluție aparent nesemnificativă, dar foarte importantă este să nu uiți cei 3 R: Reduci, Refolosești, Reciclezi. Indiferent că vine vorba despre haine sau tehnologie, a reduce cantitatea de lucruri pe care le cumperi reduce de la sine o cantitate extrem de mare de energie implicată în procesul de producție. Să te gândești de două ori înainte să îți înoiești garderoba poate fi tot un mod de a fi în trend cu realitățile cotidiene. În plus, nu e nicio rușine să alegi, din când în când, haine vintage sau să cumperi tehnologie second-hand.

Conform unui studiu Apple din 2017, Un iPhone X, de exemplu, produce în medie 79 kg de CO2 în perioada lui de funcționare, 80% din această cantitate este eliberată doar în timpul producției. Iar pentru fabricarea unui simplu tricou din bumbac se consumă aproximativ 2.700 litri de apă, doar în procedul de producere a materiei prime. Echivalentul a 17
căzi pline…

Gesturi și mai mici, impact și mai mare

  • Când îți scoți telefonul de la încărcat, scoate și încărcătorul din priză. (Cu toții uităm cu zilele încărcătorul în priză, să recunoaștem!)
  • Închizi televizorul cu ajutorul butonului de pe telecomandă, dar de câte ori oprești și lumina de așteptare de la televizor? Eu, recunosc, niciodată… Când „doarme”, televizorul folosește energie.
  • În loc să pui orice dispozitiv electronic în regim de așteparte, oprește-l complet. Tips: optează pentru un sistem electronic prin care poți opri fiecare dispozitiv din casă cu un singur click.
  • Când pleci mai multe zile de acasă, închide centrala termică.
  • Când gătești, acoperă oala sau tigaia cu un capac. Salvezi energie și este și mai sănătos pentru legume pentru că se gătesc mai ușor, la aburi.
  • Nu deschide frigiderul decât pentru perioade scurte de timp și nu îl lăsa deschis inutil.
  • Alege becuri LED. Bonus: Când arunci becurile LED nu afectezi mediul înconjurător deoarece nu conțin mercur precum alte tipuri de iluminatoare. Mai mult, becurile LED durează mai mult decât cele normale și consumă mult mai puțini KW.
  • Spală rufele cu apă rece —pentru a spăla cu apă caldă, mașina de spălat consumă de 5 ori mai multă energie și hainele tale nu se curăță neapărat mai bine.

Donează pentrtu o cauză nobilă: schimbările climatice!

Acestea sunt organizațiile cu un impact major asupra mediului, despre care poate nu ai auzit încă, dar pe care te poți baza sigur pentru protejarea Planetei:

•Coalition for Rainforest Nations (www.rainforestcoalition.org)

•Clean Air Task Force (www.catf.us)

•Information Technology&Innovation foundation (www.tif.org)

•350.org (act.350.org)

•Environmental Defense Fund (EDF— www.df.org)

•Friends of the Earth (FOE — secure.actblue.com)

•Natural Resources Defense Council (NRDC — act.nrdc.org)

•Agent Green (www.agentgreen.ro)

•Let’s Do It Romania (www.letsdoitromania.ro)

•Greenpeace Romania (www.greenpace.org)

Citește și: Tema momentului: sustenabilitatea în modă

FOTO: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.