INFINITUM – spectacolul în care muzica se îmbină cu dansul și new media

INFINITUM, evenimentul ce a reunit peste 85 de artiști aclamați pe marile scene internaționale, acrobați, dansatori și artiști vizuali, pe 1 septembrie, la Romexpo.

Pianista Edit Maria Fazakas, Orchestra Simfonică București și dirijorul Tiberiu Soare au adus publicului un concept unic ce a unit mai multe arte într-un act artistic unic în România: muzică, jocuri de lumini, dans, acrobație și videografie pe ecrane gigant. Astfel, povestea Universului a fost spusă prin intermediul muzicii și luminilor. O poveste marcanta. O călătorie magică.

“Pentru mine Infinitum a reprezentat mai mult decât un concert, pentru că de data aceasta am fost și autoarea proiectului, împreună cu Alexandru Lenghel. Am dorit sa oferim o experiență complexă, să spunem o poveste pe muzică atent selecționată. Am comunicat excelent cu Orchestra Simfonica București, iar dirijorul Tiberiu Soare a fost perfect pentru Rachmaninov 3. Practic nu au existat diferențe de opinii între noi, așa că rezultatul a fost cel așteptat, fără nici o ‘competiție’ între solist și orchestră. Am făcut muzică de-adevăratelea, fără constrângeri. Tiberiu Soare și orchestra au rămas pe scenă și în cea de-a doua parte a spectacolului și au reușit să ridice și de această dată publicul în picioare. Eu m-am bucurat de o atmosferă care cu greu poate fi descrisă în cuvinte, relaxată și exaltată în același timp, atât pe scenă cât și, mai apoi, din perspectiva publicului. Ne dorim să dezvoltăm și să perfecționăm conceptul pentru a-l prezenta din nou cât mai curând. Publicul a fost fericit și are nevoie de astfel de experiențe cât mai des.” a declarat Edit Maria Fazakas, pianistă și inițiatoarea proiectului Infinitum.

”Infinitum este un proiect extrem de complex, atât din punct de vedere muzical, cât și artistic.  A avea o orchestră de peste 80 de muzicieni, proiecții pe ecrane mari, dansatori și acrobați este un lucru fabulos. Împreună spunem o poveste, creăm un spectacol cu un mesaj extrem de puternic, iar acest lucru reprezintă o provocare ce are legătură directă cu misiunea noastră, și anume formarea unui public numeros precum și atragerea acestuia către sălile de spectacol. Iar Infinitum este acel proiect de care avem cu toții nevoie pentru scena culturală românească pentru că este un spectacol dedicat tutua ror oamenilor”, a declarat Cătălin Oprițoiu – co-fondatorul Orchestrei Simfonice București.

Infinitum este un început bun. De fapt, cam așa trebuie privit. Au fost mulți oameni care au venit, care au avut încredere într-un concept nou ce își are originea în România. Și desigur ne-au motivat să continuăm acest proiect. De la bun început am spus că Infinitum este un concept care evoluează, este un spectacol care evoluează. Dorim să îl aducem mai aproape de oameni, dorim ca oamenii să se regăsească în Infinitum. Așa că la următorul, vom face unele modificări.

“Infinitum este rodul unei echipe mari și senzaționale. Orchestra Simfonică București s-a implicat foarte mult în acest proiect încă de la începutul anului, am lucrat cu ei pas cu pas, am depășit mari provocări împreună. Sunt o organizație model pentru mine, prima orchestră privată din România, oameni care știu și își doresc să investească din punct de vedere cultural în România. Desigur, în afară de ei, au fost dansatorii și acrobații care au muncit enorm pentru acest proiect. Am avut cu toții o misiune grea. Să creăm un produs nou. Și la final, a arătat a produs. Cred că marea realizare a Infinitum este faptul că s-a creat ceva, un produs cultural. Nu a fost vorba să aducem de altundeva artiști sau concepte și să le dăm o scenă și noi să stăm pe bancă. A fost o asumare enormă, un risc mare și pentru asta trebuie să le mulțumim tuturor artiștilor, au fost mulți… peste 100. Deodată și pe aceeași scenă. Dar mai ales să mulțumim publicului, pentru că au venit la ceva ce nu a mai fost. E un curaj mare și pentru public.

Ne-am dorit să facem o fuziune dintre arte, să arătăm că ce e clasic se îmbină cu ce e modern. Dar ne-am dorit să inspirăm lumea, atât publicul dar și alți artiști. Și a fost frumos când m-au sunat prieteni din străinătate și au spus că Infinitum le-a dat curaj să vină în România și să facă ceva. E unul din obiectivele pe care le-am avut cu Infinitum. Așa că, sperăm ca în viitorul apropiat să mai fie proiecte culturale frumoase în România. E important să avem și public, și parteneri și desigur și proiecte ambițioase și curajoase.

Infinitum este doar un început pentru noi. Echipa deja lucrează la următorul Infinitum. Similar, dar diferit. Pe de altă parte, Infinitum ne-a dat și curaj. Curaj să începem alte proiecte. Unele mai grandioase. Suntem în proces de a forma o asociație prin care să realizăm proiecte care să îmbunătățească peisajul cultural și educațional din România. Și avem alături parteneri care ne-au susținut și la Infinitum și care au crezut atunci în noi și încă mai cred. Povestea Infinitum de-abia acum începe.” a spus Alexandru Lenghe, producatorul evenimentului Infinitum

INFINITUM a fost un spectacol complet în care muzica s-a combinat perfect armonios cu dansul și new media. Regizoarea și coregrafa Andreea Tănăsescu și Valentin Chincișan, artist vizual, creatorul proiecțiilor și artelor vizuale au facut din acest concept o experiență de neuitat.

Foto: Mugur Cristescu

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.