Ce tip de inteligență te caracterizează?

Agerime, istețime, deșteptăciune, inteligență – toți aceștia pot fi termeni care definesc, în cazul oricăreia dintre noi, capacitatea proprie de a percepe și înțelege lucruri și fenomene care se petrec în jurul nostru.

Și, deși geniul Albert Einstein spunea că inteligența înseamnă nu atât un bagaj sănătos de cunoștințe, cât imaginație, n-ar fi greșit să gândim că o combinație între cele două ar fi o rețetă cu atât mai convingătoare pentru a reuși orice ne propunem.

Află ce tip de inteligență e predominant în cazul tău și cum îl poți stimula.

Ce înseamnă exact „inteligență”?

Conceptul de „inteligență” este foarte strâns legat de cel de aptitudine, inteligența fiind considerată în psihologie o aptitudine generală. Ce sunt aptitudinile? „Însușiri fizice și psihice, care constituie condiții necesare pentru ca tu să efectuezi cu succes un anumit gen de activitate”, explică psihologul Ioana Stancu.

„Aptitudinile rezultă atât din moștenirea genetică, cât și din formarea de mediu și cea educativă, iar cele care asigură posibilitatea realizării la un nivel superior a unei activități poartă numele de talent”, adaugă psihologul.

Astfel, inteligența este acea aptitudine generală care contribuie la adaptarea ta cognitivă la situații noi – cât de rapidă și cât de performantă te arăți într-o situație ivită. „Ea își pune amprenta pe tot ceea ce realizezi ca persoană: cum înveți, cum te adaptezi la situații, cum rezolvi probleme de matematică, cum îți exprimi opiniile, cum relaționezi cu oamenii etc.”

Inteligență emoțională

Sigur ai auzit până acum și de inteligența emoțională – de fapt, această noțiune este deja foarte răspândită și introdusă în training-urile de management drept metodă de dezvoltare personală și profesională. Psihologul american David Goleman este cel care a vorbit prima oară de termenul de inteligență emoțională, iar prin studiul pe care l-a prezentat în cartea sa, „Inteligența emoțională” (editura Curtea Veche), ne explică de ce situația în care ne aflăm devine mult mai simplu de manageriat, atunci când reușim să ne înțelegem sentimentele.

Concret, datorită inteligenței emoționale te poți adapta emoțional situațiilor și eșți capabilă să-ți conștientizezi și să-ți controlezi trăirile, să înțelegi stările afective ale celui de lângă ține (empatia) etc.

„Inteligența emoțională explică de ce oameni cu același nivel al inteligenței cognitive se diferențiază foarte tare în privința succesului social și chiar profesional. Cei cu inteligență emoțională ridicată se integrează mai bine în societate, au relații interpersonale mai armonioase, sunt mai plăcuți de ceilalți oameni”, explică psihologul Stancu.

Știai că inteligența emoțională își are rădăcinile în legătura primară mama-copil? „Un copil «bine racordat» este acela care a avut o bună relație emoțională cu mama lui, adică mama a reușit să intre în rezonanță cu stările copilului, astfel încât acesta s-a simțit înțeles și a devenit, la rândul său, disponibil emoțional pentru alții”, explică specialistul.

tipuri de inteligenta

Alte feluri de inteligență

Alături de inteligența cognitivă și cea emoțională, în psihologie mai apar și alte tipuri de inteligență. Dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard, e de părere că inteligența umană nu este omogenă. El critică noțiunea tradițională de inteligență bazată pe IQ, elaborand nouă tipuri noi de inteligență.

Deși vorbește despre diverse tipuri de inteligență, această teorie se referă la aptitudini specifice. Apoi, ca orice clasificare, și aceasta e relativă”, detaliază Ioana Stancu. Cu alte cuvinte: matematica include geometria, iar geometria are legătură cu spațialitatea; vorbirea are și ea muzicalitate, iar muzica este un limbaj; kinestezia, adică mișcarea, are și ea legătură cu geometria și spațiul, iar la instrumentele muzicale se cânta mișcându-te.

Relațiile interpersonale nu se pot desfășura fără o relație intrapersonală și viceversa, dar clasificarea lui Howard Gardner este utilă pentru identificarea diverselor tipuri de aptitudini și a nivelului lor de dezvoltare”, explică psihologul Ioana Stancu.

În plus, clasificarea lui Gardner are multiple aplicații în educație, oferind instrumentele necesare pentru un învățământ aptitudinal diferențiat.

  • Inteligența verbală: Este formată din abilitatea de a scrie, de a citi, de a învăța limbi noi, de a nara și de a stăpâni gramatica. Dezvoltă-ți acest tip de inteligență prin citit la foc continuu și studiul unei noi limbi străine. Ba chiar fă-ți un blog în care să-ți postezi (dacă poți, zilnic) opinia despre… orice – ideea e să-ți exersezi scrisul și talentul de scriitor.
  • Dacă te pricepi la cifre și erai preferata profei de mate în liceu, înseamnă că te poți mândri cu inteligență logică. Sudoku, cuvintele încrucișate, manualele care te învață să croșetezi sunt metodele perfecte prin care îți dezvolți logica.
  • Ai ureche muzicală și descifrezi ușor partitura după primele lecții de pian? Mândrește-te cu inteligența muzicală. E timpul să-ți faci curaj și să participi la concursuri de karaoke și să îți dezvolți cultura muzicală, ascultând orice tip de muzică… în heavy rotation!
  • Dacă te bucuri de un simț al direcției dezvoltat și uimeșți cu memoria ta vizuală „de elefant”, atunci sigur ai o inteligență spațială dezvoltată. De aceea, activitățile care țin de logistică, organizare, elaborarea unui traseu spațio-geografic sunt exact ce ai nevoie pentru a-ți cultiva această capacitate.
  • Dacă ai o capacitate extraordinară de a-ți controla și coordona mișcările corpului, e foarte posibil să ai inteligența cinetică foarte ridicată. Fă mult sport, yoga, ia cursuri de dans și suie-te pe bicicletă ori de câte ori poți.
  • Eșți lider în echipa de la birou? Toți prietenii apelează la ține atunci când se află într-un impas, de orice natură? Atunci laudă-te cu inteligența interpersonală – comunicarea este punctul tău forțe. Ascultă discursuri și încearcă să le repeți după aceea și fii atentă la felul în care se exprimă cei din jurul tău, apoi vezi dacă le-ai reținut expresiile.
  • Dacă dai dovadă de talent scriitoricesc sau citeșți cu plăcere cărți psihologice, poate că ar trebui să pui accentul mai mult pe inteligența intrapersonală. Meditația sau scrisul într-un jurnal sunt metode prin care îți poți îmbunătăți capacitatea de a-ți explora emoțiile într-un mod obiectiv.
  • Iubești animalele (și ele pe ține!) și adori să plantezi flori în grădină? Ai probabil o inteligență naturistă, pe care o poți cultiva oferindu-te voluntar în orice acțiune socială sau citește mai multe cărți despre natura înconjurătoare.
  • Ultimul tip de inteligență – inteligența spirituală – este și cel mai controversat, deoarece nu se asociază cu o specializare anume a creierului. Dezvoltă acest tip de inteligență culturalizandu-te pe subiecte de religie și nu te feri să citeșți filosofie.

Trucuri simple pentru a-ți stimula inteligența

Încearcă să-ți dai tu răspunsuri la orice întrebări, chiar și la cele banale (așa-numitele „întrebări de copil”) – este o modalitate interesantă de a-ți antrena inteligența.

Pune-ți întrebări despre motivațiile oamenilor, încearcă să înțelegi de ce oamenii se comportă în feluri diferite – te va ajuta să îți dezvolți comunicarea cu ceilalți, empatia.

Găsește-ți timp și disponibilitate pentru propria persoană – este cheia pentru o autocunoaștere realistă, deci pentru o inteligență emoțională superioară.

Bucură-te de orice ți se pare frumos. Un proverb indian spune: „Să nu lași nicio zi fără să auzi, să vezi sau să citeșți ceva frumos”. Tu ai citit ceva frumos azi?

Foto: Unsplash

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.