Terapia de cuplu, o vestă de salvare

O idee pe care ne-am însușit-o mai degrabă de prin seriale sau de la vedetele internaționale decât din exemplele reale din viețile noastre de zi cu zi — terapia de cuplu pare să îşi câştige astăzi popularitatea bine meritată printre millennials sau generaţia Y. Însă, indiferent că faci sau nu parte din această generaţie, s-ar putea ca una dintre cele mai recente practici psihoteraputice să fie cea mai inteligentă mişcare pe care o poţi face pentru o relaţie de lungă durată.

Ştiţi acel tip de relaţie pe cât de intensă, pe atât de bolnăvicioasă? Am trăit-o şi eu, ca la carte, acum vreo şapte ani. Spre final, când bateriile nu mai aveau suficientă energie ca să mai pot lua vreo decizie, indiferent că era bună sau proastă, m-am întrebat şi mi-am întrebat partenerul (tipul intelectual și complicat care nu îşi găseşte sensul nici cu tine, nici fără tine) dacă… ştiu și eu, ar putea fi o soluţie ca în loc să merg doar eu la psiholog, să mergem împreună?! Atunci am înţeles, pe propria piele, percepţia reală a românilor asupra acestui tip de „salvare”. Aşă că, de la prieteni la părinţi, am auzit numai neîncredere: „Dar nu aveţi nici 40 de ani, nici 2 copii, nici o casă de împărţit, de ce nu vă despărţiţi pur şi simplu dacă nu merge?”

Şi da, atunci am hotărât că blocajul nostru emoţional şi de comunicare era mort şi, decât să fie resuscitat prin terapie de cuplu, merita, mai degrabă, nişte funeralii decente, cu câteva regrete de final care se vor fi risipit prin timp. Dar, (da!) încă mă urmăreşte această întrebare, având în vedere că sunt într-o nouă relaţie serioasă şi nu am bifat de pe lista cu argumente PRO TERAPIE DE CUPLU decât „casa de împărţit”. Totuşi, de data aceasta, de câte ori ne este greu (acesta este una dintre caracteristicile tuturor relaţiilor umane), ne întrebăm, încă timid, parcă să nu ne audă cineva, dacă săptămâna viitoare ne programăm la terapie de cuplu sau mai amânăm încă o săptămână.

Foto de Dương Hữu pe Unsplash
Foto de Dương Hữu pe Unsplash

Cumva, din senin, odată cu maturizarea, nu mai apare în discuţie aşa de repede opţiunea DESPĂRŢIREA. Sau poate, odată ce am înţeles amândoi ce înseamnă în general şi în particular terapia de cuplu — ce impact a avut ea în alte ţări sau ce se întâmplă cu evoluţia ei în ţara noastră, începând cu ultimii şapte ani, am pus-o şi pe ea printre vestele noastre de salvare.

Puterea exemplului Millennials

Nici pentru cei din Statete Unite nu este totul aşa de simplu cum pare, cuplurile lor ceva mai veterane au încă prejudecăţi privind procesul terapiei de cuplu, însă supriza vine de la Generaţia Y care le oferă o deschidere „pe dos” faţă de percepţia cuplurilor din România: conform unui studiu recent realizat de către MidAmerica Nazarene University, circa 51% dintre millennials au trecut pe la un psiholog pentru a-şi rezolva problemele de cuplu, iar 23% dintre aceştia au făcut-o înainte să îşi pună verigheta pe deget. De ce? Poate pentru că aceşti tineri au mult mai multe pretenţii de la partenerii lor (de exemplu: stabilitate, prietenie, parteneriat, respect, siguranţă financiară, sex de calitate…), declară Linda Bradley, asistent social într-o clinică din New York.

Citește și: Cum să reînvii romantismul în relația de cuplu

Sau poate doar pentru că sunt pro-activi în tot ceea ce întreprind şi poate mult mai conştienţi de capcanele unei relaţii, printre care cele mai importante sunt stresul şi dorinţele sexuale nesincronizate. Iar, datorită Social Media şi sincerităţii cu care din ce în ce mai multe celebrităţi abordează subiectul relaţiilor şi al vieţii personale, foarte multe probleme mintale sau tratamente psihice nu mai sunt subiecte tabú. A merge la terapie de cuplu sună, în contextul actual, normal şi sănătos, conform declaraţiilor psihologului Megan Fleming, specializat în sexologie şi terapie de cuplu.

Între timp, în România

Cupluri ai căror parteneri au între 35 şi 39 de ani aleg divorţul ca ultim răspuns, peste 60% cu „acordul părţilor” (conform ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică), iar circa 90% dintre cuplurile care apelează la terapia de cuplu se despart într-un final. Cu toate acestea, există un trend crescător în ceea ce priveşte asumarea unei astfel de terapii pentru cupluri: „Terapia de cuplu reprezintă una dintre cele mai recente tehnici psihoterapeutice și este o șansă pentru multe persoane de a face schimbări profunde în dinamica iubirii și a intimității emoţionale.

Din fericire, și în țara noastră se fac progrese în acest sens, mai ales în orașele mari sau în comunitățile în care oamenii au înțeles că de calitatea relațiilor noastre depinde și calitatea vieții noastre”, ne-a mărturisit Gyorgy Gaspar, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional. Încrederea în această soluţie oscilează încă, iar primii ani din viaţă se pare că au, iarăşi, un cuvânt important de spus. Gyorgy Gaspar explică: „Nivelul de încredere al celor veniți la terapie variază de la o persoana la alta, adesea totul depinzând de stilul de atașament al fiecăruia și de experienţele timpurii de viață. De exemplu, dacă provenim dintr-un mediu în care oamenii sunt dispuși să învețe și să ceară ajutor la nevoie, atunci avem o mult mai mare deschidere față de psihoterapie.”

Citește și: 10 sfaturi pentru a evita problemele în cuplu după ce deveniți părinți

De luat în considerare când alegi terapia de cuplu: În primul rând, să nu uităm că a plonja în lumea terapiei de cuplu nu este nici uşor, nici pentru toată lumea. Mulţi dintre cei care merg la o astfel de întâlnire resimt o uşoară anxietate şi o interiorizare bruscă a sentimentelor, din teama general umană de expunere: frica că ai putea descoperi în sufletul sau mintea ta tot felul de „secrete” care îţi pot face rău te face să te simţi vulnerabil. Întotdeauna e mai uşor „să bagi gunoiul sub preş”, cum ar spune o vorbă veche din popor.

Cheia succesului: Disponibilitatea ambilor parteneri. Cu cât ambii parteneri sunt mai deschişi către vindecare şi nou, cu atât ei au mai multe şanse de supravieţuire împreună.

Foto de sept commercial pe Unsplash
Foto de sept commercial pe Unsplash

Uneori e prea târziu: „Experiența profesională și cercetările de specialitate îmi arată că rata de succes este crescută mai ales pentru acele cupluri care nu amână terapia până în ultimul moment. Un studiu internațional ne indică faptul că majoritatea oamenilor așteaptă chiar și până la 6 ani, înainte de a cere ajutor din partea unui psiholog specializat în terapia de cuplu – perioadă în care partenerii își pot aduce relația în moarte clinică”, ne-a declarat Gyorgy Gaspar, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional.

Cheia succesului: Rezolvă problemele imediat cum apar. Dintr-un oarecare confort negativ, multe cupluri amână rezolvarea problemelor la un nivel profund şi cu efect pe termen lung. În loc să îţi vorbeşti partenerul pe la spate sau să gândeşti despre el tot felul de nemulţumiri, alege sinceritatea şi posibilitatea terapiei încă de la primele discordanţe.

Nu există rezultate imediate: Sunt parteneri care plâng câte o oră continuu la şedinţele de terapie; cu toate acestea terapia de cuplu este un proces îndelungat, nu o repriză de aruncat pietre unul în altul sau de căutat vinovatul mai vinovat, aşa cum se întâmplă de obicei în timpul certurilor uzuale, fără participarea terapeutului. Această formă de psihoterapie implică obiective concrete, rezolvarea simultană a problemelor partenerilor (destăinuiri încă din copilărie sau despre relaţii trecute, discuţii care îi fac pe parteneri mai puternici şi mai asumaţi), deblocarea căilor de comunicare. Reuşita unei terapii de cuplu este dată nu numai prin reechilibrarea cuplului, ci şi prin conştientizarea unor soluţii noi sau chiar a separării.

Citește și: Terapia de cuplu. Cum funcționează și în ce situații ar trebui să o încerci

Cheia succesului: Fiţi voi înşivă, sinceri, deschişi, fără prejudecăţi sau frici. Şi totul se va rezolva aşa cum vă este mai prielnic.

Fii pregătită să investeşti: Dacă ai un card de sănătate activ în mediul privat, care îţi acoperă şi controalele psihologice, cel mai probabil nu vei simţi un efort financiar suplimentar. Dacă nu, a merge la terapie de cuplu costă şi nu foarte puţin. Pentru 50 de minute, fii pregătit să plăteşti undeva între 200 şi 400 de lei, în funcţie de fiecare terapeut şi metodele folosite în parte.

Încearcă să percepi investiţia puţin altfel, spune Fleming: „A cheltui o sumă de bani şi a-ţi pune la dispoziţie timpul e ca şi cum ai spune «Relaţia mea este prioritară».” Dincolo de toate dificultăţile, cert este că am început să trăim într-o ţară unde nu îţi mai este ruşine să spui unde mergi cu partenerul tău ca să vă rezolvaţi problemele, iar varietatea tratamentelor pe care le avem la dispoziţie mă face să mă uit cu tristeţe la unele destine din generaţia părinţilor noştri şi cu optimism spre viitor!

„Femeile sunt mult mai curajoase atunci când vine vorba de a cere ajutor, a face schimbări concrete în modul lor de relaţionare sau a duce iubirea la un alt nivel de intimitate.” — Gyorgy Gaspar, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional

Foto de  Toa Heftiba pe Unsplash
Foto de Toa Heftiba pe Unsplash

Citește și: Cupluri din seriale care au avut o relație în viața reală

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.