Terapeutul meu necuvântător

De cele mai multe ori ne gândim la un animal de companie ca la un partener plăcut față de care avem o responsabilitate în plus. Doar că, fără să o poată spune pe limba noastră, multe dintre animalele din jurul nostru sunt adevărați terapeuți care pot participa la vindecarea unor afecțiuni precum autismul, depresia, sindromul Down, diferite fobii și dizabilități motorii, senzoriale, intelectuale…

Si uite așa, în timp tu ce crezi că plimbi câinele pe-afară ca să-l ajuți să se relaxeze și să își facă nevoile primare, de fapt el este cel care alimentează starea ta de bine. Poate ai auzit deja că simplul gest de a mângâia un câine sau o pisică poate avea un efect aproape miraculos asupra organismului — asta fiindcă această acțiune aparent nesemnificativă ridică nivelurile de oxitocină și serotonină (transmițătorii stării de bine) și scade nivelul de cortizol (hormonul stresului).

Apoi, un animal este întotdeauna un bun mijlocitor între oameni, stimulând interacțiunea socială. Pentru introverți, cu tendințe de însigurare sau autoizolare, un animal de companie elimină barierele sociale. Nu degeaba dacă ai un câine, de exemplu, stabilești mai ușor contacte sociale, față de o persoană care nu are un animal de companie.

Acum câteva luni am văzut întâmplător un documentar al cărui nume îmi scapă, dar știu sigur că am plâns de la început până la sfârșit privind cum câțiva câini foarte bine pregătiți de către instructori profesioniști și specializați în terapii punctuale aveau grijă de copiii cu autism. Imaginea unui labrador care dormea lângă noul lui prieten — responsabil fiind să-i anunțe pe părinți dacă urmează o criză sau să-l ajute pe micuț să se liniștească în momentele de tensiune — mi-a rămas profund întipărită în minte. Oare cum reușesc aceste ființe din lumea celor care nu cuvântă să ne înțeleagă atât de bine?

Până nu demult, clasicele scene cu animale de companie care îi ajută pe cei cu dificultăți de vedere, pe bătrânii singuri sau persoanele care suferă de stres post-traumatic erau posibile doar în țări precum America, Anglia, Austria. Însă începând din anii 2000 a crescut și în România interesul pentru terapia și activitățile asistate de către animale. Ceea ce a făcut dintr-un fel de hobby o alternativă medicală.

Citește și: 9 mituri despre îngrijirea animalelor de companie și adevărul din spatele lor

Întâi de toate, ce este TAA?

Așadar, o echipă de specialiști (handler sau conducător canin, psihoterapeut, psiholog, kinoterapeut, logoped, terapeut ocupațional) pregătește un animal ca parte integrată dintr-un proces terapeutic bine definit. Cam asta este pe scurt Terapia Asistată de Animale (TAA).

„Terapia asistatã de animale este o terapie complementarã, ale cãrei beneficii psihologice, cognitive, fizice şi sociale au fost dovedite din punctul de vedere ştiinţific. Acest tip de terapie oferã un cadru de acceptare necondiţionatã, creşte motivaţia, activeazã atenţia şi capacitatea de concentrare, creşte stima de sine, diminueazã stresul, precum şi nivelul depresiei şi al anxietãţii”, explică reprezentanții Psy Pus, prima clinică de TAA din România.

TAA se adreseazã atât copiilor, cât şi adulţilor, fiind recomandatã în intervenţia unui spectru foarte larg de tulburãri, precum depresie, anxietate, atacuri de panicã, tulburãri din spectrul autist, anxietate socialã, tulburare de stres post-traumatic, tulburare obsesiv-compulsivã, Alzheimer, diverse tipuri de dizabilităţi. Deşi în ţãri precum SUA, Austria, Italia, Elveţia sau Germania acest tip de terapie se bucurã de o mare popularitate, în România este un domeniu încã prea puţin cunoscut
sau exploatat.

terapie asistata de animale

Cum funcționează? TAA este o intervenție bine definită, cu obiective clar stabilite și proceduri de evaluare înainte/după. Pornind de la un plan de intervenție stabilit de specialiști, se introduc elemente de terapie asistată de animale, ce facilitează atingerea obiectivelor, având la bază interacțiunea pozitivă între om și animal. „Sesiunile TAA pot fi integrate în terapii individuale sau de grup, pot fi utilizate pe diverse clase de vârstă și în diverse medii.

Beneficiile psihosociale și psihofiziologice asociate de cele mai multe ori intervențiilor de tip TAA sunt: creșterea empatiei și a compasiunii, centrarea spre exterior, creșterea abilităților de îngrijire și a celor de relaționare, amuzamentul, recreerea, socializarea, stimularea mentală, beneficii fiziologice și îmbunătățirea limbajului. Terapia asistată de animale și activitățile asistate de către acestea se bazează pe interacțiunea pozitivă om-animal, promovând respectul față de animale și rolul lor în comunitate”, arată reprezentanții  Clubului Câinilor Utilitari.

Citește și: Ce faci cu animalele de companie dacă ai fost diagnosticat cu coronavirus?

Călătorie în trecutul TAA

Se spune că totul a început în 1960, când Boris Levinson, psiholog american, a observat întâmplător că unul dintre pacienții săi, un băiețel cu dificultăți de interacțiune socială, vorbea cu câinele său, în condițiile în care, în cadrul ședințelor de psihoterapie, nu scotea niciun cuvânt.

Abia peste 40 de ani de la acest moment, la începutul anului 2000, și în România diferite asociații non-guvernamentale au început să ofere servicii pentru copii sau persoane vârstnice cu nevoi de recuperare fizică și intelectuală. Apoi, în 2006, în cadrul Universității Babeş-Bolyai (Facultatea de Psihologie şi Știinţe ale Educaţiei) a fost oferit în premieră națională un curs postuniversitar de terapie și activități asistate de animale care, după o pauză de doi ani (intre 2010-2011), a fost reluat în varianta adresată persoanelor cu nevoi speciale, fiind oferit în colaborare cu Facultatea de Medicină Veterinară (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Cluj-Napoca).

Literatura de specialitate indică rezultate semnificative ale TAA atât pentru persoanele diagnosticate cu anumite tulburări la nivel psihologic şi fizic, precum autismul, depresia, dizabilităţile motorii, senzoriale sau intelectuale, cât şi pentru persoanele fără un diagnostic clinic, dar care își doresc să îşi imbunătăţească, de exemplu, stima de sine sau abilitatea de recunoaştere a emoţiilor. „În cadrul şedinţelor de terapie asistată de animale se folosesc instrumente standard din domeniul psihologiei și educației speciale, cum ar fi scale, teste şi itemi specifici.
De asemenea, dacă se doreşte măsurarea efectelor interacţiunii om-animal, se pot utiliza instrumente care să permită evaluarea tensiunii arteriale, a conductanţiei electrice a pielii, precum şi a unor zone neurologice implicate în răspunsul la prezenţa unui animal de companie”, explică specialiștii din cadrul Asociației „Copii de Cristal”.

Citește și: Animalele au nevoie de ajutorul nostru

Cum devine terapeut, un câine?

Câinii de terapie sunt evaluați de Pet Partners, lider mondial în domeniul intervențiilor asistate de animale. Un câine care a trecut evaluarea Pet Partners are toate trăsăturile unui bun câine de terapie: prezintă un temperament bine echilibrat, este soci-abil, își dorește interacțiunea cu oamenii, în niciun moment nu arată semne de agresivitate și este foarte obedient. Câinele TAA este ușor motivat prin recompense, joacă, atingere, interacțiunea cu oamenii. De asemenea, acesta are o toleranță mare la frustrare și un nivel ridicat de sociabilitate.

Nu contează dacă animalul candidat pentru o astfel de funcție este femelă sau mascul, ci ce fel de temperament are, iar apartenența la o anumită rasă nu este o condiție obligatorie. Abia după ce întrunește toate aceste trăsături, un câine poate fi considerat utilitar, iar procesul de învățare ține toată viața, deși baza antrenamentului durează doi-trei ani.

Iar ca să închei cu o veste bună, anul acesta, psihoterapeutul Andra Diaconu a fondat prima clinică de psihoterapie și terapie asistată de animale din România. 7 câini (Ruby, Norka, Szello, Tara, Eko, Dodo — pe care îi poți vedea pe www.psyplus.ro, la „Echipa Noastră”)  sunt mândri de profesia lor trecută în dreptul fiecăruia: Terapeut. Și pe bună dreptate, chiar au treburi serioase de făcut!

terapie asistată de animale

3 programe de sprijin cu ajutorul animalelor

Romanian Prison Dog Program

Un program de reabilitare a deținuților prin interacțiune pozitivă cu câinii, dezvoltat de Clubul Câinilor Utilitari în parteneriat cu Clinica Veterinară Pet Stuff și Penitenciarul Jilava.

Câini de Salvare CCU

Implică dresarea câinilor cu scopul de a identifica orice victimă umană, fie că este vorba de o clădire dărâmată, conul unei avalanșe sau un teren accidentat, cu vizibilitate reudsă.

Voluntariatul pentru toți

Asociația Dog Assit (www.dogassist.ro) oferă posibilitatea unor programe de voluntariat TAA.

Citește și: Remedii bizare pentru boli banale

FOTO: UNSPLASH/ Ryan Stone ,Patrick Hendry

FOTO: iSTOCK

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.