Sunt problemele de anxietate mostenite?

Problemele tale de anxietate pot fi un cadou primit de la părinți.

Dacă nu ești copilul lui Steve Jobs, Oprah sau Michael Jackson, probabil și pentru tine cuvântul ”moștenire” se referă doar la material genetic sau obișnuință comportamentală împrumutată. Studiile spun însă că ar mai fi ceva de adăugat acestei liste scurte. Când vine vorba de stres și anxietate, e posibil ca părinții tăi să te fi învățat mai mult decât abecedarul…

Totul e în gene

Se pare că există o componentă biologică în felul în care ne manageriem stresul, un studiu recent descoperind că cei care tind să vadă partea goală a paharului sunt programați genetic să producă neuropeptide Y (o substanță chimică generată de creier) în cantități reduse. Cu cât ai mai mult din această substanță, cu atât mai bun ești în a face față presiunilor. Și când vine vorba de probleme de anxietate, genetica joacă un rol important. ”Studiile sugerează că aportul genetic are o influență de 30-40% în cazurile de dereglare de anxietate”, spune Cate Howell, medic, terapeut și co-autoare a cărții Release your worries.

Suferi de anxietate sau esti stresata?

Amintiri din copilărie

Împrumutăm, de asemenea, o grămadă din grijile părinților noștri. Dacă te-au presat foarte mult să iei note bune la școală, e posibil să internalizezi atitudinea care-i dictează subconștientului tău că succesul profesional și educația sunt cele mai importante în viață. Acesta nu e neapărat un lucru rău, dar înseamnă că aceste domenii îți pot cauza anxietate chiar și în prezent. Locul pe care îl ocupăm în familie influențează și responsabilitățile pe care ni le asumăm, multe din tinerele femei adoptând în special rolul promovat de mamă, simțind că e de datoria lor să țină minte toate zilele de naștere, să consoleze pe toată lumea, să ofere sfaturi în toate situațiile etc.

Florile lui Bach – Parfumuri care te scapa de anxietate

Învață să te destresezi

Chiar dacă ai moștenit o predispoziție la a te panica și a reacționa anxios de fiecare dată când te confrunți cu o problemă cât de mică, asta nu înseamnă că vei fi pe vecie așa. Multe din tacticile de detensionare pot fi aplicate și de către cei care s-au pricopsit cu această boală… fără voia lor – în primă instanță, îți poți controla emoțiile negative conștientizând motivul pentru care au ajuns să te copleșească. ”Multe din aceste strategii pot fi învățate”, spune Howell. ”Cărțile de self-help pot fi eficiente dacă le citești cu mintea deschisă; În plus, câteva vizite la psiholog îți pot fi, de asemenea, de mare folos. Cel mai important lucru este să acționezi devreme și să încerci să previi apariția unor modele nedorite de dezvoltare comportamentală.”

Suferi de anxietate decizionala?

Partea bună!

Nu toate stările de anxietate sunt rele! Conform psihologului, un dram de presiune este benefic, pentru că duce la îmbunătățirea performanțelor. În plus, îți poate da imboldul necesar să accepți și să cucerești provocări pe care nu credeai că ești capabilă să le înfrunți. Howell te sfătuiește să privești anxietatea cu ochi pozitivi. ”Altfel, pierzi ocazia de a face lucruri care chiar ți-ar putea oferi multe satisfacții. Trebuie doar să înveți să accepți lucrurile mai puțin confortabile și să le consideri ca făcând parte din viață. Acesta este barajul de rezistență pe care trebuie să ți-l construiești.”

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.