Suferi de depresie de iarna?

Să mai spună cineva că noi, femeile, nu suntem ca nişte flori… Un studiu al Mayo Clinic a arătat că iarna şi lipsa luminii afectează mai ales femeile, cele mai vulnerabile la atacul depresiei hibernale, cea mai puternică dintre tulburile afective sezoniere (TAS). 

Faţă de bărbaţi, pentru care becul este un surogat eficient al soarelui, noi trebuie să ȋnfruntăm un dezechilibru hormonal, dar şi o carenţă de vitamina D, de aceea avem ȋn permanenţă acea stare care “trage la somn”. 

“Razele soarelui intră prin ochi şi determină producţia de melatonină, hormonul care reglează ceasul biologic, dar şi care dacă are un nivel scăzut duce la depresie sezonieră şi la o senzaţie falsă de foame”, se arată ȋntr-un studiu publicat ȋn revista de specialitate American Academy of Family Physicians. 

Printre cele mai frecvente simptome ale depresiei hibernale sunt starea de letargie de care vorbeam mai devreme, nervozitatea, tulburări ale somnului, probleme de concentrare, hipersensibilitate emoţională şi tentaţia de a mânca mai mult decât ai nevoie prioritizând tot ce e mai rău, adică grăsimi, zahăr şi carbohidraţi. 

Acum vin veştile bune: cu puţin sport, o “plimbărică” şi o curăţenie ȋn dietă eşti safe şi scapi şi de “hachiţele” PMS-ului. 

Mănâncă zilnic din aceste bunătăţi şi vei vedea cum iese soarele pe strada ta ȋn fiecare dimineaţă, chiar dacă afară “dă cu minus şi zăpadă”. 

Spune adio carbohidraţilor până la primăvară

Nu numai carbohidraţii trebuie să decadă din statutul de BFF, ci şi toate bunătăţile cu făină şi zahăr alb, dar şi grăsimile saturate pentru că ele te fac şi mai letargică, dar şi mai supărată pe viaţă decât ai fi dacă ai mânca o salată cu spanac, de exemplu. 

Propriu-zis, carbohidraţii, grăsimile şi zahărul determină o producţie temporară exagerată a insulinei, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge (dar şi energia de care ai nevoie pentru a pedala la sală) şi stimulează partea creierului responsabilă cu starea de bine. 

Din păcate, ȋn scurt timp, insulina cade mai ceva ca bursa ȋn criză economică, iar creierul te imploră să-i mai dai puţin din ce i-ai servit mai devreme că tare bine s-a simţit… Şi uite aşa mai pofteşti la o prăji cu ciocolată şi caramel. 

Deci, ne-am ȋnţeles, până nu dă firul ierbii, mâncăm prăjituri şi cartofi prăjiţi doar la evenimente speciale (care nu au loc săptămânal)!

Ce nu ţi-am zis este că un studiu recent al UCLA a demonstrat că un consum constant şi ȋndelungat de zahăr rafinat ȋncetineşte procesele creierului, adică te face mai puţin deşteaptă şi nu cred că vrei asta. 

On the rainbow

Afară e zăpadă, frig, nu-ţi vine să scoţi nici un căţel afară?! Atunci trebuie să aduci vara… cu o salată (şi alte câteva chestii healthy). 

Vitamina D. Este cunoscută şi sub numele de vitamina soarelui pentru că este automat produsă de organism după ce stăm la soare 30 de minute şi este responsabilă de buna dispoziţie. Ȋn lipsa unui soare puternic, de vară, poţi compensa cu ȋncă o cană de lapte, un ou fiert sau o conservă de sardine, oasele micilor peşti conţinând colagen pentru oase şi cartilagii, dar şi vitamina D.

Acid folic din frunze şi cereale. Acidul folic nu este necesar doar dacă eşti ȋnsărcinată, această substanţă face minuni pentru corpul oricărei femei, fiind responsabil şi pentru starea ta zen. 

Decât să iei suplimente de acid folic, mai bine ȋţi ȋmbunătăţeşti dieta punând pe primul loc toate frunzele comestibile care au o nuanţă cât mai ȋnchisă de verde – cu cât este mai verde, cu atât vei avea parte de mai multă clorofilă (antioxidant esenţial nu numai pentru creşterea unei plante, dar şi pentru sănătatea ta), dar şi alte substanţe hiper-nutritive -, linte, dar şi soia şi cereale integrale (ce spui de un bol de muesli?). 

“Sfântul” complex Omega. Se vorbeşte atât de mult de somon ȋncât mai avem puţin şi-l desemnăm “Sfântul Graal” al vieţii sănătoase. Lăsând la o parte exagerările ȋnsă, atributele pentru care somonul este atât de overrated, complexul de uleiuri Omega (3, 6 şi 9), constituie un panaceu universal, reuşind alături de o dietă echilibrată să rezolve sau să prevină orice problemă de sănătate. 

Din fericire ȋnsă, nu găseşti acest complex benefic doar ȋn costisitorul somon, ci şi ȋn uleiul de rapiţă, alunele de pădure, macroul, chia sau semniţele de in (macină-le, altfel nu sunt procesate de către organism pentru că sunt prea mici). 

Proteine “slabe”. Proteinele sunt responsabile pentru forţa fizică şi mentală pe care o ai de-a lungul zilei, dar totul depinde de sursa de proteină pe care o alegi – carnea de porc, de exemplu, oricât de gustoasă ar fi, are prea multe grăsimi din cele rele. 

Mănâncă cel mai bine carne slabă de curcan (triptofanul din curcan te face să pluteşti pe norişori roz), pui, peşte, dar şi soia, quinoa, chia, hrişcă, fasole sau linte. Toate conţin tirosină, o substanţă care odată ajunsă ȋn creier ajută la producţia dopaminei, hormonul relaxării. 

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.