Sindromul violului consimțit

Sexologii vorbesc despre un fenomen tot mai des întâlnit printre femeile epocii moderne, denumit de specialiştii americani ,,Self-Rape Syndrome”. 

Nu e uşor să conștientizezi situația şi cu atât mai greu să admiţi că ai o problemă serioasă, mai ales că totul se întâmplă de cele mai multe ori într-o stare de semi-inconştiență maladivă. Ştii deja că violul este un act sexual petrecut fără consimţământul tău, ce atentează (uneori iremediabil) la integritatea ta pesonală, la demnitatea şi controlul asupra propriei persoane. Violul ,,consimţit”, pe de altă parte, poate fi chiar mai dăunător, pentru că actul agresiv, atât fizic, cât şi emoţional, are loc cu permisiunea ta. În plus, psihologii sunt de părere că ,,plăcerea” de a-ţi provoca durere se poate transforma în dependenţă, iar acest lucru îţi poate pune în pericol sănătatea mentală şi fizică. Victimă a propriei persoane, te laşi condusă de pasivitate, iar sexul – deşi îţi provoacă durere, şi nu plăcere – e o formă de autopedepsire, de sub puterea căreia nu te poţi elibera ? Partenerii sunt, desigur, bărbaţi care nu numai că nu te atrag din nici un punct de vedere, ci chiar îţi provoacă repulsie ? Hai să discutăm mai amănunţit acest subiect complex şi să găsim soluţii împreună cu specialiştii.

De la ce porneşte şi când începe

În esenţă, cauza descoperită de cei mai mulţi psihanalişti e incapacitatea de a-ţi înţelege şi a convieţui cu propriile emoţii negative, cu umilinţe din trecut sau cu sentimentul copleşitor de furie faţă de ceilalţi şi faţă de tine însăţi. Specialistul nostru, Valentin Pescaru, psiholog-psihoterapeut-sexolog, e de părere că femeile ce se lasă prinse în acest gen de activităţi sexuale agresive, au fost, cel mai probabil, victime ale unor traume puternice în trecut. ,,Fie au fost expuse în mod repetat la acte de violenţă fizică, fie au fost chiar ele victimele unor abuzuri fizice, cum ar fi violul. Astfel, aceste persoane rămân blocate la acel nivel de durere emoţională şi îşi crează situaţii pentru a o retrăi, cu scopul inconştient de a o face să dispară.” E foarte posibil ca modalitatea pe care o alegi pentru a te îndepărta de rănile imprimate adânc este să-ţi provoci durerea să iasă la suprafaţă, crezând că astfel vei găsi calea spre eliberare. Numai că rezultatele pe care le obţii nu sunt nicidecum pozitive, încercările tale materializându-se prin şi mai multe ocazii de a cunoaşte noi umilinţe, noi traume.

S-a inventat oja care detecteaza drogurile violului

Deşi cauza comportamentului tău actual se află în trecut, poate chiar în copilărie, se poate să dezvolţi această ,,plăcere” de a-ţi face rău prin intermediul sexului în jurul vârstei de 20 de ani, specialiştii fiind de acord că majoritatea victimelor au în comun această vârstă-cheie, când femeia e pregătită să-şi exploreze sexualitatea şi să-şi asume responsabilitatea asupra propriilor alegeri. Din păcate, alegerile pe care le faci te pot duce cu rapiditate pe marginea prăpastiei.

Nu e vina ta

,,Pe de altă parte, o traumă poate conduce la un comportament de autopedepsire, victima rămânând cu un puternic sentiment de vinovăţie şi devalorizare personală, ajungând să se convingă că trauma s-a produs din vina ei şi merită să fie pedepsită”, adaugă sexologul. De altfel, specialiştii au remarcat faptul că majoritatea femeilor care au fost victimele unui viol, dezvoltă în timp un sentiment acut de vinovăţie, pe care încearcă să şi-l reprime punându-se în situaţii asemănătoare umilinţei suferite. Toate mecanismele noastre sunt legate şi se influenţează reciproc, ceea ce înseamnă că, atunci când ceva este în neregulă la nivel emoţional, putem recurge la acte sexuale ce ne dăunează din toate punctele de vedere. Partenerul nu mai este văzut ca amant pasional, ci devine un rău necesar, un instrument al durerii fizice şi emoţionale. Tocmai de aceea, femeile aflate în astfel de situaţii îşi aleg în mod intenţionat parteneri agresivi, care se hrănesc cu plăcerea de a provoca durere în timpul partidelor sexuale.

Controlul – prieten sau duşman?

Atâta timp cât îl deţinem, controlul ne e aliat. Acesta devine, însă, un duşman de temut abia în urma unui episod în care simţim că îl pierdem definitiv. Este extrem de traumatizant să-ţi dai seama că nu poţi avea control asupra a ceea ce ţi se întâmplă şi că o altă persoană îşi exercită puterea asupra ta şi îţi ,,parează” orice încercare de apărare. Pierderea dreptului de a decide pentru tine echivalează cu pierderea demnităţii şi a identităţii personale. Asta conduce în mod negreşit la distrugerea iubirii de sine. Iar atunci când renunţi la a te mai iubi pe tine însăţi, ţi se pare normal să atentezi la propria siguranţă. De fapt, aceasta este şi o formă de a recâştiga controlul pierdut. În cazul violului ,,consimţit”, trăieşti iluzia că tu eşti cea care deţine controlul, prin faptul că poţi decide când are loc actul sexual şi păcălindu-te că te poţi opri oricând doreşti. Astfel, noua durere o eclipsează pe cea din trecut, ceea ce-ţi induce plăcerea de a o fi eliminat, de a-ţi fi recâştigat dreptul de a alege. Din păcate, sexologii avertizează că acest gen de plăcere bolnavicioasă produce secretarea de către creier a unor substanţe asemănătoare endorfinei, care dau dependenţă și care sunt responsabile pentru o stare ciudată de bine. Totul este, însă, un cerc vicios, din care trebuie să înţelegi că singura soluţie este să spui STOP când încă te mai poţi elibera.

Care sunt drogurile violului si cum ne ferim de ele

Pedepsirea celuilalt

Dacă trauma prin care ai trecut a fost provocată de un bărbat (acestea sunt cele mai des întâlnite cazuri), s-ar putea să te foloseşti de actul sexual pentru a-l pedepsi prin intermediul partenerilor tăi. ,,Uneori, femeia care se lasă agresată îşi savurează satisfacţia puterii, a sexului ei care îl ,,înghite” pe cel al bărbatului, îl ,,consumă” prin ejaculare şi îl face astfel incapabil de a continua/performa, simţind că ea este cea care îl posedă”, precizează specialistul Valentin Pescaru. Adevărul este, însă, că, până la urmă, tu eşti singura şi adevărata victimă, iar ,,pedeapsa” lui se răsfrânge în mod violent asupra ta.

Alege calea spre vindecare

,,Acest gen de relaţii sexuale descriu situaţii complexe, iar femeia agresată duce o viaţă lipsită de satisfacţii şi împliniri din toate punctele de vedere. Înţelegerea modului de manifestare, a cauzelor comportamentului, a caracteristicilor relaţionale, precum şi reconstruirea demnităţii proprii, sunt cele mai importante aspecte urmărite în procesul psihoterapeutic de vindecare – cel mai recomandat în astfel de situaţii”, sfătuieşte specialistul. Desigur, psihologii sunt de acord că, pentru a lăsa în urmă acest gen de traume, cel mai sigur este ca victimele să apeleze la ajutor specializat. Dar există, de asemenea, câţiva paşi pe care îi poţi parcurge singurică în vederea unei schimbări în bine.

Cum recunosti un barbat violent

Începe prin a identifica răul din rădăcină şi îţi va fi mai uşor să găseşti metode mai sănătoase de a-l confrunta, reuşind totodată să te eliberezi de emoţiile negative care te împing spre relaţii distructive.

Fă-ţi un set de reguli numai şi numai pentru tine, cum ar fi prezervativul. Pentru a te vindeca, nu e nevoie să iei decizia radicală de a renunţa definitiv la sex, dar ai grijă de tine şi protejează-te de fiecare dată.

Fă tot posibilul să-ţi recuperezi iubirea pentru propria persoană, deoarece acesta este cel mai important pas în a renunţa la activităţile sexuale dăunătoare. Odată ce înveţi să te iubeşti şi să te apreciezi pentru ceea ce eşti, vei realiza că nu valorezi mai puţin doar pentru că cineva, cândva, te-a umilit şi te-a făcut să te simţi insignifiantă. Încetul cu încetul, vei începe să-ţi porţi de grijă şi ţie, şi corpului tău.

Nici un comentariu

Comentariile sunt inchise