Sindromul Superwoman – ce este și cum te afectează?

Din ce în ce mai multe femei suferă de sindromul Superwoman. Află ce anume este acesta și cum îți afectează sănătatea fizică și psihică.

O femeie care suferă de sindromul Superwoman vrea să facă totul singură: are, de obicei, o carieră de succes și este independentă financiar, face tot posibilul să aibă grijă de copii, partener sau alți membri ai familiei, petrece mult timp în bucătărie, face cumpărături și curățenie, reușește să își facă timp și pentru mers la sală sau la diferite cursuri. Sună destul de bine, nu-i așa? Nu chiar, pentru că aceste femei sunt în cele mai multe cazuri extenuate constant și stresate. Rezolvarea pare simplă – ar trebui să nu mai facă totul de unele singure – însă de cele mai multe ori se simt vinovate sau inutile dacă fac asta.

O astfel de femeie încearcă tot timpul să fie perfectă, însă știm că perfecțiunea nu există. Totuși, societatea ne-a învățat că femeia trebuie să fie bună la toate, însă, de cele mai multe ori, pur și simplu nu avem timp să ne ocupăm de tot. Și asta nu e o problemă, este absolut normal!

„Superfemeile” au impresia că valoarea lor stă în realizări. Dacă în anumite situații acest lucru poate fi adevărat, în altele nu. Nu ești o soție perfectă dacă gătești în fiecare zi, în timp ce bărbatul se relaxează, nu ești o mamă perfectă dacă ajuți zilnic copiii la teme, nu ești un angajat perfect dacă preiei toate sarcinile propuse de șefi, nu ești o femei perfectă dacă ai cât mai multe activități.

Sindromul Superwoman îți poate afecta atât sănătatea fizică, cât și pe cea psihică. Multe femei ajung să fie depresive și anxioase, epuizate în fiecare zi, iar unele ajung chiar la alcoolism.

Cum scăpăm de sindromul Superwoman?

Pe scurt, nu te mai ocupa de tot! Acasă, lasă-ți și partenerul să gătească, să facă cumpărături, să facă curățenie, să aibă grijă de copii. Roagă-ți și copiii să te ajute prin casă! La birou, rezolvă doar sarcinile tale și nu te mai oferi mereu să îți ajuți colegii, iar dacă șeful îți propune să preiei și alte sarcini, spune-i că pur și simplu nu ai timp.

De asemenea, fă tot posibilul să îți păstrezi puțin timp și pentru tine, în fiecare zi. Citește, fă o baie cu spumă, du-te la cosmetică, meditează, desenează etc. Nu lăsa să treacă nici măcar o zi fără să te relaxezi o oră!

Dacă problema este mai gravă, îți recomandăm să mergi la psiholog – acesta te va ajuta să îți dai seama de unde provine această nevoie de a fi perfectă.

Tu ești o „superfemeie” sau cunoști vreuna?

Etichete: hot
Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.