Sfaturi și soluții ca să scapi de neliniște și anxietate în sarcină

Sarcina este o perioadă destul de încărcată din punct de vedere emoțional. Apar tot felul de întrebări, frământări, emoții, care uneori se transformă în stări de anxietate. Și tu ai momente când te simți încrezătoare la gândul că vei deveni mămică, dar și altele când acest rol te îngrijorează profund? Ei bine, trebuie să știi că anxietatea în timpul sarcinii este relativ frecventă, dar din păcate rămâne nediagnosticată și netratată. Ceea ce este o greșeală, mai ales dacă stările de neliniște sunt accentuate.

Gravidele care prezintă stări de anxietate generalizată sunt susceptibile să aibă o naștere prematură, travaliu dificil sau un copil cu greutate mică la naștere. Astfel, este esențial ca femeile cu tulburări de anxietate să discute cu medicul despre aceste probleme, să fie monitorizate și să primească îngrijiri medicale adecvate.

Opțiuni pentru gestionarea anxietății în sarcină

Iată o serie de sfaturi medicale pentru abordarea tulburărilor de anxietate în timpul sarcinii.

Tehnicile de relaxare și terapia cognitiv-comportamentală pot fi foarte utile pentru tratarea simptomelor de anxietate la gravide. Aceste terapii blânde sunt singurele permise în sarcină, medicamentele anxiolitice fiind contraindicate în această perioadă. Potrivit specialiștilor, medicația psihiatrică este rezervată strict cazurilor invalidante, iar riscurile și beneficiile trebuie atent analizate de medic. Este de preferat ca în cazul situațiilor de anxietate ușoară și medie, abordarea să fie psihoterapeutică și de susținere individuală.

Psihologii le recomandă gravidelor să-și acorde timp pentru a se adapta noului rol și să fie îngăduitoare cu ele însele. Sarcina, în afară de faptul că este o perioadă de așteptare, este și o perioadă de pregătire pentru rolul de părinte.

Vorbește cu alte viitoare mame și folosește orice ocazie pe care o ai pentru a afla cum se descurcă ele și cum își rezolvă problemele. O modalitate foarte bună de comunicare ar fi pe un forum mamici, unde majoritatea sunt dornice să împărtășească din experiențele și trăirile lor.

Cere sfatul mamei, surorii tale sau al soacrei, dacă aveți o relație bună de comunicare. Sarcina este posibil să te apropie mai mult de familia ta. Poate chiar simți nevoia de a o întreba pe mama ta despre cum te-a născut și cum erai în copilărie. Cert este că familia și partenerul tău te pot ajuta mult în timpul sarcinii atât timp cât sunt alături de tine, cu dragoste și înțelegere. Dar dacă treci prin această perioadă fără sprijinul mamei tale sau al partenerului, încearcă să găsești o mătușă sau o prietenă care este mamă și ar putea să fie alături de tine.

Mergi la cursuri, informează-te din surse de încredere

Citește cât mai multe lucruri despre sarcină, dar ai grijă să accesezi surse de încredere.

Urmează un curs prenatal cu un instructor formator despre care te-ai documentat și în care ai încredere. Adresează-i întrebările care te frământă, dar nu trebuie să te simți ca și cum ai fi obligată să știi totul. Vei învăța făcând și văzând pe măsură ce parcurgi fiecare etapă a sarcinii, iar după naștere vei învăța alături de bebeluș. A fi părinte se învață odată cu nașterea copilului.

Și nu în ultimul rând, mergi la medic. Dacă ai simptome care te îngrijorează, nu amâna vizita la medic pentru a alunga motivele de neliniște. Uneori, starea de agitație, palpitațiile, creșterea tensiunii arteriale – care pot fi puse pe seama unui atac de panică – sunt semne de preeclampsie, o complicație în sarcină care se poate solda cu naștere prematură. Așadar, solicită o consultație medicală pentru a stabili despre ce este vorba.

Însă odată ce primești un diagnostic sau o confirmare că sarcina decurge normal, fără riscuri, încearcă să te liniștești și să-ți găsești echilibrul. Este dovedit științific că echilibrul psihic matern influențează atât bebelușul în viața intrauterină, cât și după naștere. Cu cât mama este mai liniștită și mai optimistă, cu atât micuțul va avea mai multe șanse de a crește frumos și a se dezvolta pozitiv pe plan fizic, emoțional și cognitiv.

Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.