Sărbători în izolare – cum faci față?

Cu această ultimă duminică înainte de Paște (când sărbătorim intrarea lui Iisus în Ierusalim, chiar înainte de săptămâna patimilor) intrăm și noi, cu mic, cu mare, cumva în starea specific sărbătorilor. Iar dacă oricum sărbătorile au în general, pe lângă frumusețea și bucuria lor, și un strop de anxietate, anul acesta pare că lucrurile sunt un pic și mai complicate din cauza acestui nou virus COVID-19, pe care se pare nu știm încă de unde să îl luăm și cum să îl eliminăm.

Pentru prima oară, cel puțin la nivel colectiv, suntem nevoiți să trăim sărbătorile pascale în izolare, în funcție de cum ne-au surprins restricțiile, unii departe de familie, alții de prieteni, unii dintre noi chiar departe de iubiți sau iubite. Nu mai putem ieși la picnicul tradițional de Paște, nu mai putem merge la biserică în Noaptea de Înviere, nu mai putem să participăm la competiția fără de sfârșit „care ou este mai puternic?”, atât de haioasă pentru bunici mai ales. Practic suntem forțați destul de tranșant să ne schimbăm obiceiurile de zeci de ani, moștenite de-a lungul timpului. Și mai rău, să nu mai fim toți, laolaltă.

Starea de urgență este instituită pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii COVID-19 de pe 17 martie și se pare că va mai continua până cel puțin la jumătatea lunii mai.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre CORONAVIRUS/COVID-19

Este serios și extrem de trist, dar despre asta ne tot plângem de o lună și ceva continuu, cum putem fiecare mai bine, mai dramatic sau mai haios. Important este, de fapt, așa cum îmi spunea cineva de curând, cum ne găsim resursele să ne adaptăm acestei noi realități. Pentru că, dincolo de toate teoriile, învingătorii sau cei care sunt cei mai fericiți dintre noi, sunt de fapt oamenii cel mai ușor adaptabili. Deloc întâmplător, dacă stăm să ne gândim că viața în sine este o “machina mundi” în continuă mișcare, cu un grad ridicat de imprevizibilitate.

Mă întreba cineva, acum câteva zile: “Eu pentru cine gătesc de sărbători?” Pentru cei care nu sunt atât de singuratici sufletește precum sunt eu, poate fi devastator, însă eu am învățat acum ceva vreme să mă bucur singură de sărbători: am petrecut o noapte de Crăciun singură, izolată, voluntar ce-i drept, în apartamentul meu de la Piața Sudului (nu mă întrebați, eram certată cu toți membrii familiei și tocmai mă despărțisem), gătind unele dintre cele mai bune sarmale în vin pe care le-am mâncat, da și ce masă mi-am organizat în acea seară. Cred că m-am amețit de-a binelea, dar nu a fost rău. Apoi, în timp, mi-am gătit de multe ori dulciurile preferate pentru a desăvârși maratoane de filme premiate în ultimii zece ani la Oscar.

Annie Spratt

Așa am început eu să iubesc actorii și filmele, în singurătate, pentru că îmi ofereau, fără să știu, șansa să trăiesc, prin intermediul privirii lor, tot felul de vieți, unele mai dramatice decât altele. În prezent, am o viață complet opusă față de cum trăiam în acei ani, dar știți că îmi amintesc câteodată nu cu dor, dar cu bucurie, despre timpul acela petrecut cu mine? Și dacă era tristețe, am trăit-o fără să mă agăț de nimeni și numai așa am reușit să o vindec cu adevărat.

Tristețea de sărbători

Bun, deci oricum eram puțin triști de sărbători, și știu veți spune “triști, dar nu singuri.” Psiholog Andreea Orheanu explică “Perioada sărbătorilor de iarnă este una destul de dificilă și poate aduce suferință în viețile multora. Motivele pot fi multiple – de la o pierdere destul de recentă (divorț, separare, moartea cuiva drag), stres, așteptări nerealiste, presiune socială, probleme materiale, zile cu puțin soare.” Ceea ce se aplică la indigo și pentru sărbătorile pascale, și pentru oricare alte sărbători. Iar în situația actuală, faptul că e cald și soare, ne poate frustra și mai tare pentru că nu ne putem bucura (cei mai mulți dintre noi) decât de la fereastra apartamentului. Toate se accentuează în preajma sărbătorilor pentru că sărbătorile au acest efect de a crea un vid în timp și pauza aceasta îți permite să analizezi, să îți amintești, să compari.

Partea bună este că noi suntem deja în acest vid de o lună și ceva, ba chiar unii dintre noi deja ne-am reimaginat viața noastră de zi cu zi aproape complet.

Evie S

Apoi, nu putem face nimic ca să schimbăm situația, așa cum atunci când vine o furtună dezastruoasă, nu avem nicio putere să o oprim, oricât de departe în spațiu am ajuns. Eu mă gândesc des, când mi se întâmplă un eveniment nefericit, la cei cărora, de exemplu, un dezastru natural îi obligă să își ia viața de la zero, să își reconstruiască de la zero o casă pentru care au muncit ani de zile, să uite de oboseală, de pierderi, de neputință. Am fi cu toții surprinși să descoperim câtă energie și forță există în corpul uman, dacă ne-am dat voie, bineînțeles.

Iată câteva lucruri/ exerciții mintale pe care le puteți face ca să trăiți cu bucurie aceste sărbători:

Toți căutăm fericirea, dar nimeni nu este ferit în această viață de suferință, fie că e sau nu sărbătoare

“Există trei tipuri de suferințe umane: fizică, psihologică și spirituală. Suferința fizică poate fi cauzată de durere și boli somatice, suferința psihologică poate fi provocată prin pierderi și tulburări mintale și suferința spirituală prin dileme morale și lipsa scopului în viață.

Psihologia face distincție între suferința reală și cea imaginară. Ambele constau într-o greutate emoțională negativă, care interferează direct cu calitatea vieții și echilibrul emoțional. Suferința imaginară este o interpretare negativă a propriei tale realități. Este atunci când creezi adevărate bătălii interne, furtuni incredibile pline de obsesie nefondată și angoasă pentru evenimente externe. În suferința reală, durerea, confuzia, pierderea și dezamăgirea sunt concentrate pe o cauză rezonabilă. Ceva concret a declanșat această stare. De obicei, suferința reală este cea petrecută în tăcere. Suferința imaginară este cea manipulatoare.

Cu toții avem în noi cele mai bune strategii pentru a face față suferinței. Creierul este pregătit biologic pentru a face față adversității prin mecanisme foarte specifice. Toată suferința reală are o mulțime de suferințe imaginare atașate de ea: „aceasta nu se va schimba niciodată”, „Nu voi mai fi niciodată fericită”, „nu există a doua șansă… Într-o lume perfectă, am vindeca toată suferința; dar în această lume imperfectă, ar trebui să fim suficient de smeriți pentru a recunoaște că nu putem.” (SURSĂ  ̶ www.paginadepsihologie.ro, psiholog Simona Ioniță)

Fericirea e în tine

Oricât de clișeic ar suna, fericirea reală nu stă ascunsă nici în mall-uri, nici în supermarket, nici la picnic, nici dependentă de cei din jurul tău. Toate acestea pot aduce un plus de valoare vieții tale, dar nu îți pot aduce fericirea. “Sărbătorile, ca orice altă perioada din an, nu trebuie să presupună căutarea fericirii cu orice preț. Totuși, pot fi un prilej bun de a ne conecta cu cei din jur și de a fi recunoscători. Acestea ar putea fi, pentru unii dintre noi, primele sărbători în care să dăm dovadă de cumpătare, deschidere și determinare în a fi mai buni cu noi și cu cei din jur.” (SURSĂ  ̶  psiholog Iulia Filip, www.paginadepsihologie.ro)

Citește și: L’Oréal România se alătură luptei pentru stoparea pandemiei COVID-19 și minimizarea impactului acesteia

Iar de data aceasta ne rămâne, poate deloc întâmplător, să facem acest exercițiu cu noi, să îl interiorizăm complet, și cu ceilalți să îl facem de la distanță. Perioada aceasta, când suntem nevoiți să aprindem o lumânare la noi în casă, și nu să ne îmbulzim în curțile bisericilor ca să prindem și noi lumina de la altcineva, poate fi o metaforă pe care Natura ne-a creat-o ca să ne rezolvăm cea mai importantă relație dintre toate: relația cu noi.

Tim Gouw

„Îmi îmbrățișez singurătatea (aș adăuga eu izolarea) ca pe o mamă bună sau ca pe cel mai bun prieten, mă predau singurătății și ascult ce îmi spune. S-ar putea să-mi vorbească despre copilărie sau despre adolescență… s-ar putea să mă plimbe prin toată lumea… s-ar putea să-mi cânte ori să mă alinte, s-ar putea să se joace cu mine ori să mă mângâie… s-ar putea să-mi vorbească despre iubire, familie și copii, despre despărțire și curajul de a o lua de la capăt… s-ar putea să-mi spună lucruri pe care eu nu le știam despre mine, pentru că singurătatea asta e doar mea (deci, mă cunoaște foarte bine și, dacă o ascult cu atenție, poate să-mi devină o bună prietenă, cu care să mă întâlnesc din când în când). Atunci când sunt la o răscruce de alegeri și nu știu încotro s-o apuc, ea poate fi un sfetnic bun. (SURSĂ  ̶  psiholog Cornelia Hancsiki, www.paginadepsihologie.ro).

Important, până la urmă, este că suntem sănătoși, și sper, dacă întâmpinați vreo problemă de sănătate, să se rezolve rapid și să vă bucurați de viața din voi și din jurul vostru. Și, să nu uităm, suntem totuși conectați chiar dacă nu pe plan fizic sau doar în mediu virtual, suntem mai conectați decât în orice altă perioadă din istoria umană. Să ne bucurăm!

Sărbători fericite! #staysafe

Citește și: Noul program al lansărilor cinematografice din acest an

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.