Pot analizele de sânge să indice depresia?

Dacă vorbim despre bolile cronice diagnosticate precum diabetul, bolile de inimă sau rinichi, cancer — depresia este frecvent asociată acestora —oamenii care se confruntă cu aceste boli prezintă rate de depresie cuprinse între 20-50%, în funcție de specificul bolii, arată WebMD.com. Depresia poate fi tratată, în paralel cu boala pacientului în sine, prin alimentație, exerciții fizice sau aport medicamentos. În mod firesc, este cauzată de modul în care boala afectează viața persoanei în cauză, dar poate și și un efect secundar al medicamentelor administrate, iar izolarea poate exacerba depresia.

De tratarea corectă a depresiei depinde în mare măsură și evoluția bolii cu care se confruntă pacientul, deci este extrem de important ca depresia să fie diagnosticată și tratată în paralel cu afecțiunea cronică, aspect care contribuie de altfel masiv la evoluția acesteia.

Tristețe firească sau depresie?

Atunci când există un motiv întemeiat precum o boală cronică sau un eveniment nefericit în viața cuiva, atât persoana în cauză cât și cei din jur consideră că tristețea este firească. În plus, alte semnalmente ale depresiei precum lipsa de energie, apetit scăzut/ probleme digestive sau tulburările de somn pot fi greu de interpretat în condițiile existenței bolii sau stării provocate de un eveniment trist. De aceea, este important ca aceste schimbări să fie comunicate medicului de familie sau medicului specialist care urmărește boala cronică.

Însă aceste simptome pot apărea și fără ca o boală cronică gravă să fie implicată, sau fără a exista un motiv de o importanță majoră (despărțire/ divorț, decesul unei persoane dragi, etc.) sau chiar fără vreo explicație anume (poate doar un pic de stres la job, o ceartă sau aspecte financiare trecătoare). Cum așa? Un banal set de analize de sânge poate oferi explicația.

Cum se 
diagnostichează depresia?

În mod normal, în urma unei discuții cu medicul psihiatru, acesta va urmări cele nouă semne de depresie: tristețea, lipsa plăcerii, tulburări de bioritm, modificări de apetit, probleme de memorie, diminuarea energiei, afectarea condiției fizice, pesimism și tendința de izolare socială. Dacă acesta identifică „cel puțin cinci” dintre aceste simptome, poate decide că este vorba de depresie, arată medicul primar psihiatru Gabriella Bondoc, din cadrul Clinicii Hope, care recomandă consultarea unui specialist în cazul în care simptomele pe care noi înșine le identificăm persistă până la două săptămâni.

Depresia, detectată 
cu un test de sânge?

Testarea nivelului serotoninei poate într-adevăr oferi indicii despre depresie, însă aceasta nu face parte din setul de analize recomandate în mod uzual, în cadrul controalelor anuale. Totuși, acestea din urmă ar putea fi suficiente pentru a explica/ confirma prezența unui episod depresiv, arată verywellmind.com. Analizele complete de sânge (CBC) analizează diferitele tipuri de celule găsite în sânge ce pot indica anemia sau infecția, ceea ce ar putea explica oboseala (o cauză comună a acesteia fiind și funcționarea defectuoasă a ficatului) și dispoziția proastă.

Nivelurile scăzute de folat (vitamina B9) sau vitamina B12 pot indica o afecțiune numită anemie pernicioasă, care au adesea simptome de depresie. În unele cazuri, oboseala și letargia se pot instala chiar înainte ca testele să arate o deficiență. Testele tiroidiene evaluează nivelurile de hormoni produși de glanda tiroidă; dacă aceasta se dovedește a fi sub sau hiperactivă, pot apărea modificări de dispoziție.

Nivelul de creatinină arată cât de bine funcționează rinichii, ceea ce este important în contextul în care afecțiunile renale pot provoca simptome similare cu depresia (iar funcționarea rinichilor poate afecta modul în care anumite medicamente sunt metabolizate). De asemenea, nivelurile prea mari sau prea mici de calciu și/ sau magneziu poate chiar provoca boli psihice.

Nu în ultimul rând, când testele de sânge indică un colesterol ridicat, medicul poate recomanda unele modificări ale stilului de viață. Vei descoperi în scurt timp că modificarea dietei și exercițiile fizice regulate pot tempera simptomele depresiei. Însă toate aceste aspecte necesită o evaluare atentă din partea medicului tău, care va corela toate valorile cuprinse în buletinul de rezultate, indicând tratamentul adecvat.

Vitaminele 
tratează depresia?

Dacă setul de analize indică o anumită insuficiență, care explică și starea ta psihică, te poți aștepta ca tratamentul recomandat de medic să fie bazat pe anumite combinații de vitamine. De exemplu, vitaminele B-complex, esențiale pentru bunăstarea mentală și emoțională. Trebuie menționat faptul că alcoolul, zaharurile rafinate, nicotina și cofeină pot juca un rol în deficiența de vitamine B.

Dintre vitaminele din grupa B, tiamina (B1) este importantă pentru creier: dat fiind că acesta folosește vita-mina B1 pentru a ajuta la transformarea glucozei sau a zahărului din sânge în combustibil, fără tiamină, creierul rămâne rapid fără energie. Și deficiențele de vitamina B3 (niacină) pot produce agitație și anxietate, precum și încetinire psihică și fizică.

Un nivel scăzut de vitamina B5 (acid pantotenic) este marcat de oboseală, depresie, insomnie, iritații ale pielii și amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor. Vitamina B6 (piridoxină) este necesară pentru producerea serotoninei, melatoninei și dopaminei, deci este de înțeles că un deficit al acesteia poate induce simptome ale depresiei. Vestea bună este că mulți medici specialiști în nutriție sunt de părere că majoritatea dietelor oferă cantități suficiente din aceste vitamine, regăsite în alimentele aflate la îndemâna noastră, precum leguminoase și crucifere, lactate, ouă, carne & pește, nuci și semințe, cereale integrale, etc.

Legătura între minerale și depresie

Nu doar lipsa unor vitamine te face să te confrunți cu simptome depresive, ci și deficitul de anumite minerale precum:

Magneziu.

Acesta reprezintă al patrulea mineral cel mai abundent din corpul uman, fiind în mare parte depozitat în oase. O insuficiență a acestui mineral esențial poate explica schimbările de personalitate, apatie, depresie, agitație, confuzie, anxietate.

Calciu.

Cel mai abundent mineral din organism, regăsit masiv în oase și dinți, joacă un rol important în contracția musculară, funcția normală a sistemului nervos, coagularea sângelui,
și secreția hormonală. Cercetările arată că o dietă săracă 
în calciu crește riscul de depresie la femeile de
vârstă medie.

Seleniu.

Corpul uman are nevoie doar de o cantitate mică de seleniu, esențial pentru funcția normală a tiroidei, reproducerea și sinteza ADN-ului. Însă dezechilibrarea acestui mineral poate avea simptome
ale depresiei.

Fier.

Deficitul de fier se numără printre cele mai frecvente deficiențe nutriționale la nivel global. Un studiu cu persoane afectate de depresie a scos la iveală că 72% dintre participanți aveau anemie cu
 deficit de fier.

Potasiu.

Acest mineral susține funcțiile rinichilor, inimii și creierului, iar scăderea nivelului acestuia– un efect comun al dietelor sărace în carbohidrați sau al consumului de laxative sau diuretice — poate favoriza instalarea depresiei, în condițiile unui consum ridicat de sodiu.

Vitamina C

Vitamina C poate juca un rol în tratarea simptomelor depresiei. Un studiu efectuat pe subiecți-bărbați tineri a observat o stare de spirit generală îmbunătățită în urma administrării de vitamina C. Același studiu notează depresie adâncită, excese de furie și episoade de confuzie asociate cu un nivel scăzut al vitaminei C.

De asemenea, este important de menționat faptul că stresul, sarcina și alăptarea cresc necesitatea organismului de a primi vitamina C, respectivele situații fiind frecvent marcate de depresii.

Anemia pernicioasă, o afecțiune ale cărei simptome includ și depresia, poate fi cauzată de deficitul de vitamină B12

Dacă analizele tale indică un nivel scăzut de vitamina B1, evită să consumi scoici, midii și creveți; aceste alimente conțin enzima denumită tiaminază, ceea ce face ca tiamina să fie inactivă.

Foto: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.