(P) Depresia – cum se manifestă și cum se tratează

Depresia este o afecțiune din ce în ce mai frecventă, care poate apărea la orice vârstă. Întâlnită atât la femei, cât și la bărbați, această tulburare a stării afective se dovedește a fi mult mai serioasă decât un simplu episod de tristețe.

Cu un impact semnificativ asupra bucuriei de a trăi, tulburarea afectează în mod considerabil capacitatea de muncă, starea generală de sănătate, precum și viața socială.

Care sunt cauzele depresiei

Depresia se manifestă diferit de la o persoana la alta. În timp ce unele persoane sunt deprimate pentru o perioadă îndelungată, altele au stări depresive episodice.

Printre factorii declanșatori enumerăm:

 • Factori ce țin de genetică

Potrivit statisticilor efectuate, pentru rudele de gradul I riscul apariției depresiei este de aproximativ 10-13%.

 • Factori biochimici

În creier se produc anumite dezechilibre ale nivelurilor de neurotransmițători: serotonina, dopamina, noradrenalina etc.

 • Factori biologici

La nivelul structurilor cerebrale implicate în circuitele afectiv-emoționale pot apărea anumite modificări. Drept consecință, are loc perturbarea transmiterii informației între acestea.

De asemenea, anumite medicamente pot induce fenomene depresive. Dintre acestea se pot menționa: antihipertensivele, contraceptivele orale, analgezicele și antiinflamatoarele, antibacterienele și antimicoticele, anumite stimulante sau supresoare ale apetitului alimentar etc.

Alte cauze care favorizează apariția depresiei sunt:

 • perturbări la nivel psihic (vulnerabilitate psihologică, strategii disfuncționale de adaptare etc.);
 • factori sociali (mediu ostil, anumite dificultăți cotidiene, evenimente negative de viață etc);
 • afecțiuni medicale precum cele: neurologice (boli cerebrovasculare, epilepsia), endocrinologice (tulburările tiroidiene și ale altor glande endocrine), de natură infecțioasă (virusul HIV, mononucleoza, pneumonia virală și bacteriană, tuberculoza) etc.

La femei depresia mai poate fi cauzată și de alți factori precum: menopauza, sindromul premenstrual și nașterea recentă (cauză a depresiei postpartum).

Care sunt simptomele depresiei

Fiind o boală destul de severă, cu o incidență ridicată atât la femei, cât și la bărbați, depresia poate fi identificată printr-o serie de simptome și semne. Acestea pot fi foarte ușoare, cum sunt așa-numitele „stări proaste“, sau severe, însoțite în multe cazuri de tentative de suicid.

Nu putem vorbi de depresie decât atunci când persoana resimte o serie de simptome ale afecțiunii pentru cel puțin două săptămâni, iar consecințele acestei tulburări psihice îi afectează în mod considerabil calitatea vieții.

Iată care sunt cele mai întâlnite simptome ale depresiei:

 • probleme de concentrare;
 • dificultăți când vine vorba despre luarea unor decizii importante;
 • oboseală excesivă;
 • anhedonie;
 • tulburări la nivelul alimentației și modificări ale poftei de mâncare;
 • un nivel scăzut de energie, lentoare/încetinire a activității;
 • sentimente de vinovăție;
 • dispreț de sine;
 • gânduri de sinucidere.

Care este tratamentul depresiei

În zilele noastre, depresia, ca orice altă boală de altfel, poate beneficia de îngrijiri medicale. Dacă este urmat cu strictețe un plan de tratament întocmit de către specialiști, această afecțiune poate fi învinsă, iar persoana în cauză poate recâștiga bucuria de a trăi.

Tratamentul depresiei trebuie urmat cu strictețe, pe o perioadă lungă de timp. Astfel, se poate spune că pentru a se obține cele mai bune rezultate este nevoie de disciplină, respectarea indicațiilor primite de la medicul specialist fiind obligatorie pentru reușita tratamentului.

În ce constă tratamentul depresiei

Depresia este o afecțiune care poate îmbrăca mai multe forme și variază astfel de la individ la individ. De aceea, tratamentul ei este personalizat în funcție de nevoile pacientului și de istoricul medical.

De regulă, există trei forme prin intermediul cărora depresia poate fi tratată și anume:

 • Tratamentul medicamentos

Este prescris de către medicul psihiatru și diferă în funcție de severitatea afecțiunii. De regulă, se recomandă antidepresivele, iar în anumite situații pot fi asociate cu antipsihotice sau anxiolitice.

 • Psihoterapia

Formele mai ușoare ale depresiei pot fi tratate prin intermediul ședințelor de psihoterapie. Psihologul va opta pentru mai multe terapii dintre care menționăm: terapia cognitivă, terapia comportamentală, terapia familială etc.

 • Tratament mixt

Cele mai bune rezultate se observă, însă, prin îmbinarea celor două tratamente de mai sus. De regulă, tratamentul mixt este recomandat în depresii medii sau severe.

„Nu te mai ascunde în spatele depresiei. Această afecțiune se poate trata!”

Dacă te afli într-un impas și observi semne ale depresiei, nu trebuie să amâni. Începând din timp tratamentul, ai toate șansele să te vindeci repede și să te bucuri de frumusețea vieții.

Spitalul de recuperare Polaris Medical oferă servicii de înaltă calitate și, grație abordării multidisciplinare, garantează reușita tratamentului. Fiecare plan de tratament este conceput în funcție de nevoile specifice ale pacientului, iar în procesul de redobândire a bucuriei de a trăi participă o întreagă echipă de medici specialiști cu experiență.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.