Noua normalitate a bărbatului modern

Pentru a putea face față tuturor provocărilor, în vocabularul bărbatului sunt de integrat noi cuvinte în baza cărora să-și ghideze comportamentele și acțiunile. Flexibilitatea, vulnerabilitatea și inteligența relațională sunt concepte în lipsa cărora greu îmi mai pot imagina succesul în viața bărbatului modern.

De Gáspár György

În secolul XXI, noi, bărbații, avem o nevoie acută de a ține pasul cu modul în care se schimbă lucrurile în jurul nostru. Pe măsură ce așteptările și normele culturale se transformă, devine tot mai evident că femeile își asumă o implicare crescută în asigurarea responsabilităților financiare, iar bărbații sunt invitați să devină parte activă (și) în procesul de parenting și în treburile casnice. La toate acestea se adaugă faptul că abilitățile de comunicare și de relaționare din mediul profesional nu mai sunt opționale; bărbatul care, în trecut, putea să fie întocmai precum tatăl, bunicul sau străbunicul, astăzi e constrâns să aibă un angajament solid față de creșterea și dezvoltarea personală. Toate acestea cer ca bărbatul să se adapteze cât mai repede și cât mai bine, să trăiască o viață conștientă (să fie mindful), să îndrăznească să împartă puterea, să învețe să-și exprime emoțiile și să descopere noi modalități de conectare cu copiii.

Citește și: De ce numai bărbații mai în vârstă oferă sex oral?

Au existat vremuri când autoritatea și duritatea masculină erau văzute drept atitudini normale și poate chiar atrăgătoare. Acest amestec de forță și inflexibilitate îl făcea pe bărbat să transmită siguranță și stabilitate, dar în 2021 lucrurile nu mai stau așa. Femeile, copiii, colegii, angajații și colaboratorii nu mai sunt dispuși să tolereze reguli impuse, să acționeze sub impulsul fricii sau să execute variate munci sub tirania puterii. Drept urmare, bărbatul are două alternative: (1) să se încăpățâneze să trăiască cu nostalgia vremurilor apuse, înțelegând că astfel va ajunge la pierzanie; (2) să accepte realitatea și să-și dea voie să-și facă un upgrade psihologic major, oferindu-și astfel șansa la o nouă „normalitate“.

Spre deosebire de majoritatea psihologilor sau a experților în abilități și stil de viață, eu nu cred că echilibrul e calea către marea reinventare masculină. Prefer să văd și să gândesc lucrurile dintr-o perspectivă a flexibilității. Adesea, echilibrul este doar un sinonim pentru perfecțiune – ca să nu-i spun clișeu fără formă și fond. Echilibrul presupune să fii în control, cu alte cuvinte să fii tot tu cel care dictează cum stau lucrurile. Flexibilitatea implică o atitudine definită de o prezență conștientă, de acceptare a imperfecțiunii umane și de recunoaștere a faptului că nu suntem cu nimic mai speciali sau mai valoroși decât femeile. O viață definită de succes implică o abordare flexibilă, una în care învățăm să acționăm altfel decât prin rigiditate, impunere sau violență. Sună destul de înfricoșător, nu-i așa?

Citește continuarea materialului în ediția de prin a revistei Cosmopolitan Man, la toate punctele de difizare presă sau descarcă ediția digitală de pe: https://www.magzter.com/ .

Gáspár György, psiholog clinician și psihoterapeut relațional, președinte membru fondator al Aosciației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, autor al cărților Copilul Invizibil, Revoluția iubirii, Mindfulness Urban, Suflete de Sticlă.

Gáspár György
Gáspár György

FOTO: Matei Buta, Unsplash

Citește și: Cosmopolitan Man iarnă 2020 este aici!

1 comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.