Mituri false despre sănătatea mentală

Sănătatea mentală este încă un subiect tabu, motiv pentru care apar multe mituri false care se răspândesc repede. Iată adevărul despre acestea.

Mitul #1: „Sunt depresiv” înseamnă „Sunt trist”

Există o diferență majoră între cele două. Fiecare om se poate simți trist, iar acest sentiment este absolut normal și foarte comun. Depresia, în schimb, îți afectează viața de zi cu zi, iar sentimentele trăite sunt diferite: nu te simți pur și simplu trist, ci poți fi irascibil, gol în suflet, furios, nepăsător, iar lipsa energiei dispare.

Citește și: Cum știi că un prieten suferă de depresie? 

Mitul #2: Să ai anxietate nu înseamnă decât că îți faci prea multe griji

Oricine poate fi îngrijorat sau speriat de o anumită situație, însă anxietatea nu reprezintă doar atât. Persoanele care suferă de anxietate trec prin schimbări fizice precum creșterea tensiunii, transpirație sau amețeală. Deseori, se pot simți atât de îngrijorați sau tensionați încât evită situații precum mersul la un interviu sau un examen, la o întâlnire sau pur și simplu la o ieșire în oraș, cu prietenii.

Mitul #3: Toată lumea suferă de anxietate, e ceva normal

Așa cum am spus și mai sus, oricine se poate simți anxios la un moment dat – însă problema apare când asta îți afectează viața de zi cu zi. Anxietatea este o boală ce trebuie tratată, pentru că nu dispare doar dacă folosești o aplicație pentru calmare pentru smartphone.

Citește și: 5 semne că suferi de insomnie 

Mitul #4: Problemele mentale afectează doar adulții. Dacă ești adolescent, e normal să te simți anxios sau depresiv

Total greșit! De fapt, în 70% dintre cazuri, aceste probleme încep din adolescență. Din păcate, de cele mai multe ori problema nu este tratată la timp, astfel încât evoluează.

Mitul #5: Persoanele care suferă de boli mentale nu sunt destul de inteligente

Inteligența nu are nicio legătură cu sănătatea, fie ea fizică sau mentală.

Mitul #6: Bolile mentale nu sunt reale

Acest mit este unul dintre cele mai populare, dar este 100% fals! Acest boli sunt la fel de reale precum cancerul, diabetul sau o mână ruptă.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.