Dispozitivele anti-stres sunt acum un trend

Departe de a înlocui terapia sau alte forme de combatere a stresului și anxietății, dispozitivele electronice de ultimă generație exploatează o nișă cel puțin delicată, motiv întemeiat pentru a ne stârni scepticismul. Dar am asistat la progrese tehnologice uimitoare în ultimii ani, un argument suficient pentru a le acorda o șansă. Și nu trebuie să le comanzi încă, pentru că noi îți vom spune exact ce să cauți la aceste gadgeturi.

Biofeedback

Bio… ce? Sună pretențios, dar în realitate este vorba despre o tehnică bazată pe măsurarea ritmului cardiac sau respirației, pentru ca aceste informații sub formă de imagini și sunete să fie apoi utilizate pentru a te ajuta să controlezi aceste funcții automate ale corpului (biofeedback-ul fiind, de altfel, o metodă utilizată de ani de zile de către sportivii de carieră pentru optimizarea performanței, în care combaterea stresului reprezintă o componentă majoră) , având ca efect, printre altele, reducerea stresului.

Există așadar mai multe tipuri diferite de dispozitive de biofeedback, unele dintre acestea fiind utilizate doar în terapii profesionale, în timp ce altele sunt disponibile pentru folosirea la domiciliu. Și, desigur, ca în orice altă categorie de produse, există dispozitive care se țin de cuvânt, dar și multe „păcăleli”. Și pentru că există multe branduri noi, nefamiliare urechilor noastre, este destul de dificil să decizi dacă faci o investiție bună (prețurile acestor device-uri fiind destul de mari).

Greu de ales

Zeci de funcții listate de producătorii acestor aparate de mici dimensiuni par să facă din ele adevărate centre wellness portabile, secretul vieții cu adevărat sănătoase. Doar că multe dintre acestea sunt deseori dificil de utilizat și interpretat, iar sincronizarea cu smartphone-ul nu face decât să sporească numărul notificărilor, transformându-se într-o sursă suplimentară de… stres. Adică exact ce vrem să evităm. De aceea, nu numărul aplicațiilor acestor dispozitive este important, cât utilitatea lor, alături de interfața prietenoasă.

Stresul poate fi detectat cu ajutorul senzorilor speciali, iar dispozitivul te poate ajuta să-l combați, atât oferindu-ți sugestii (gen „Respiră adânc!”) sau stimulând nervul vag, care transmite creierului semnale de calmare. Alte funcții pe care ar merita să le iei în seamă? Majoritatea măsoară pulsul, tensiunea, presiunea sângelui și saturația de oxigen, calitatea somnului, funcțiile de relaxare, iar altele includ și un contor de calorii. Pedometru? Mai toate includ unul, dar dacă nu-ți atingi obiectivul, ar putea fi mai degrabă stresant. Din fericire, poți controla chiar tu notificările pentru fiecare funcție în parte.

Citește și: Stresul lasă urme pe față

La purtător

Dacă dispozitivele de biofeedback utilizate în terapiile din centrele medicale sau de wellness sunt de dimensiuni mari, cele pentru uz personal variază ca formă și dimensiuni, de la inele, brățări și ceasuri smart – cea mai populară categorie de wearables, acestea sunt folosite preponderent de cei care practică mișcarea regulată -, geode (Nuomic) și pietre muzicale (Breathing Stone) și până la ochelari, benzi pentru cap și căști desprinse parcă din filmele SF.

Inel, OURA SmartRing, 2.400 lei

Inelele OURA (2400 lei) sunt o prezență discretă în gamă (fără display luminos sau notificări sâcâitoare), dar au făcut furori încă de la lansare. Printre funcțiile acestora se numără și măsurarea variabilității ritmului cardiac (HRV) în somn, când practic nu ești expusă stresului cotidian (un nivel mai mare în timp ce dormi indică faptul că corpul tău tolerează bine stresul).

Căști, MUSE 2 pentru meditație ghidată, 2.300 lei

Ceva mai complexe, căștile MUSE 2 pentru meditație (2300 lei) folosesc tehnologii avansate – EEG (detectarea activității bioelectrice a creierului), PPG (fotopletismografia), alături de pulsoximetru și alte metode de a interpreta semnalele corpului, pentru ca apoi să te lași condusă în meditație, ghidată prin peisajele sonore captivante ale dispozitivului.

Căști, VR Oculus Go, 1.880 lei

Nu în ultimul rând, este în creștere piața aplicațiilor de Virtual Reality pentru mindfulness și relaxare, disponibile pentru ochelarii VR de proiecție, iar terapia VR prinde deja contur în tratarea unor probleme precum anxietatea, traumă, depresie, insomnie, stres sau tulburări de personalitate.

Citește și: 10 metode de a scăpa de stres

Neurostimularea, nivelul următor

Nu putem vorbi despre combaterea stresului cu ajutorul tehnologiei fără să ne referim la o categorie încă aflată sub semnul controverselor: stimularea creierului cu ajutorul unor impulsuri menite să inducă relaxarea. Dar cu creierul uman nu te poți juca, și nu orice produs din această categorie este sigur, deci trebuie să fii cu băgare de seamă.

De altfel, această procedură este rezervată doar profesioniștilor și se bazează pe două tehnologii: PEMF (impulsuri electromagnetice), care ar transmite creierului semnale similare celor pe care le simțim înainte de a adormi, și CES (electrostimulare craniană), care ar stimula producția de serotonină. Cercetările în aceste două direcții sunt încă în desfășurare, iar experții apreciază că acestea sunt promițătoare, însă nu există suficiente dovezi în ceea ce privește combaterea stresului sau efectele secundare.

Foto: iStock, PR.

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.