Depresia la bărbaţi. Semne care confirmă prezenţa bolii

Milioane de oameni, bărbaţi şi femei deopotrivă, suferă în fiecare an de depresie. Deşi statisticile abundă în cifre aferente femeilor suferinde de depresie, în privinţa bărbaţilor situaţia e un pic confuză. Sunt mulţi bărbaţi care, deşi suferă, nu consultă niciodată un specialist. Din acest motiv nu ajung niciodată în statistici. Cei mai mulţi cad pradă unui mit social care spune că „bărbaţii sunt puternici, ei nu suferă de depresie. Aceasta este boală sexului slab.” Dar adevărul este altul – şi bărbaţii suferă de depresie. Câteodată depresia se adânceşte atât de tare încât se somatizează.

Oboseala

Oboseala este o reacţie normală într-o mulţime de situaţii. Dar la bărbaţii depresivi oboseala este profundă. Este posibil ca tocmai de la oboseală (fizică sau intelectuală) să se fi ajuns la depresie. Dacă sesizezi o încetinire a reacţiilor cotidiene înseamnă că este prezentă depresia. Metaforic vorbind, boala aceasta este ca un parazit care se hrăneşte cu energia vitală a pacientului. Oricât ar dormi nu se poate odihni. La trezire este la fel de obosit ca şi la culcare. Pentru că depresivii nu mai au senzaţia de somn odihnitor, e posibil să doarmă prea mult sau prea puţin. Implicit ajung la dificultăţi de concentrare care devin evidente la muncă, dar şi în situaţii casnice puţin mai solicitante.

Disfuncţii

Atunci când se ajunge la somatizarea depresiei (atunci când boala nu mai este doar una psihologică) pacientul prezintă dureri de stomac. Are frecvent constipaţie sau diaree. Suferă de dureri de spate, de cap sau de disfuncţii sexuale. Acesta este momentul în care se pot tulbura relaţiile din familie şi chiar cele de la muncă. Dacă pacientul acuză dureri sistematice şi disconfort, nu poate munci aşa cum ar trebui şi nici nu se poate achita de îndatoririle casnice pe care le are. Dacă este necăsătorit, are tendinţa de a se izola de familia de provenienţă şi de prieteni sau colegi. Încearcă să-şi ascundă neputinţele.

Depresia şi Agresivitatea

Prin natura lor, bărbaţii au o voinţă mai puternică decât femeile. Aşa că până la un punct e explicabil că atitudinea lor să nu fie una blândă. Însă atunci când se instalează depresia, comportamentul lor devine iritat. Încearcă să iasă din orice situaţie prin mânie şi ostilitate. Atunci când situaţia nu le permite să fie ostili trec de partea cealaltă a spectrului de sentimente şi ajung să aibă gânduri suicidare.

Diverse

Tabloul acesta este foarte divers. Cuprinde totul de la indecizie de moment, stres ocazional, anxietate fără motiv şi până la abuz de alcool şi / sau droguri. Tocmai aceste simptome sunt mai greu de identificat şi de catalogat drept depresie. E posibil ca numai aceste simptome să definească o formă mai uşoară de depresie, dar dacă pacientul a ajuns la abuz de substanţe deja nu se mai poate numi depresie în formă uşoară. Devine urgent să consulte un specialist.

Dacă ai bănuiala că un bărbat drag suferă de această boală, urmăreşte cu atenţie semnele care confirmă o confirmă. Dacă răspunsul este afirmativ la 3-4 dintre ele, îţi recomandăm să-l convingi să ceară ajutorul unui specialist.

Articol furnizat de Cabinet psihologic Simona Jeles.

 

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.