De ce visăm și ce ne pot învăța visele?

Nici când dormi, nu faci doar asta sau, cum spunea Ian  Reid în cartea sa I’m Thinking of Ending Things, “You’re never just sleeping . . . Not even when you’re asleep.” Anul acesta, Netflix a ecranizat cartea lui Ian, după scenariu și regia lui Charlie Kaufman (cel care a creat și producția cinematografică Eternal Sunshine of the Spotless Mind), deja pe lista filmelor care pot fi nominalizate pentru Premiile Oscar 2021: Filmele eligibile pentru Oscar 2021 – predicții

Așadar, în primul și în primul rând, când dormi visezi, și multe minți luminate spun că nu e deloc întâmplător ce și cum visezi. Poate cel mai cunoscut interpret de vise este întemeietorul psihanalizei, Freud, care spunea, printre altele, că „în ziua de azi nu se mai îndoiește decât o foarte mică parte dintre oamenii educați că visul este propriul produs psihic al visătorului.” Asta după ce o foarte mare perioadă de timp, oamenii considerau visele drept o vestire, milostivă sau ostilă, venită din partea unor forțe mai înalte, demonice și divine. De fapt, pe parcursul analizei sale, Freud nu se dezice de teza sa princeps conform căreia visul este, în esență, realizarea unei dorințe (inconștiente). Pe de altă parte mulți dintre contemporani consideră că viziunea lui Freud despre vise este de mult depășită. Oricum ar fi, este fascinant să descoperi cât studii s-au realizat privind această misterioasă acțiune pe care oamenii o au dintotdeauna, în starea de veghe a creierului.Citește și: Ce reprezintă visele tale?

Tot în acest sens, documentarul Mintea, pe înțelesul tuturor, realizat în 2019 de Netflix, are un episod dedicat interpretării viselor care realizează un scurt istoric al percepțiilor create de-a lungul timpului, analizând de ce visăm, în ce mod o facem și ce înseamnă, de fapt visele noastre. Viziunea unuia dintre protagoniști, Robert Stickgold, profesor de psihiatrie la Școala Medicală Harvard și cercetăror în somn, a conchis că, în realitate, creierul nu încearcă să ne transmită niciun mesaj atunci când dormim, ci că, mai degrabă visul este un act creativ (în faza REM, partea creierului care se ocupă cu emoțiile se activează, în timp ce partea rațională se oprește).

Mult mai plastic, dar cumva susținând această teorie, vorbea Salvador Dali despre vise: „Când dormim în această lume”, spunea el, „suntem trezi într-o alta”. Și tot el a declarat, cu extravaganța care-l caracteriza „Dali visează în culori.” Cert este că, visele ne duc în dimensiuni ale imaginației pe care nu le putem accesa în stare de trezire. Și că poate ne spun niște adevăruri despre noi care sunt greu de digerat după ce ne trezim. 

interpretare vise

Visul este „singura limba străină pe care fiecare dintre noi trebuie să o învețe. Fie că ne amintim constant ceea ce visăm sau doar anumite experiențe onirice care au un impact emoțional mai mare, visele ne `vorbesc´ despre noi”, spunea Erich Fromm în cartea sa „Limbajul uitat”. Iată câteva cărți, ale unor analiști preocupați de această temă, care ne-ar putea ajuta să învățăm un limbaj cu totul aparte exprimat prin vise și mituri, pornind chiar de la cele mai importante întrebări despre această lume pe cât de fantastică, pe atât de reală.

visele

1. Întâlnirea cu visele. Cum să-ţi înţelegi visele şi să le foloseşti pentru dezvoltarea personală – Ruth Berry

Autoarea cărții Întâlnirea cu visele, Ruth Berry este psiholoagă cu o experienţă care cuprinde mulţi ani în practica privată. Ea răspunde la câteva întrebări esențiale despre vise, despre fascinanta călătorie interioară în care ne poartă explicând că, din păcate, rareori ne întrebăm ce-ar putea însemna visele noastre. Deși ele ne pot ajuta să intuim lucruri relevante despre relaţiile personale, să identificăm şi să rezolvăm conflicte ascunse. Își invită cititorii, cu ajutorul acestei cărţi foarte uşor de lecturat, să își îmbunătăţească capacitatea de reamintire a viselor şi să descopere ce înseamnă pentru fiecare simbolurile şi mesajele din vis.

visele

2. Interpretarea viselor – Opere Esenţialevol. 2 –  Sigmund Freud

Prin „Interpretarea viselor”, una dintre cele mai importante cărţi ale secolului XX, Freud ne reînvaţă să apreciem visele. În calitate de „cale regală de acces la inconştient„, visul ne conduce în profunzimile sufletului nostru, dezvăluindu-ne dorinţele cele mai ascunse. „Dacă noi concepem conţinutul visului ca pe reprezentarea unei dorinţe realizate şi îi explicăm obscuritatea prin modificările operate de cenzură asupra materialului refulat, nu ne mai vine greu nici să deducem funcţiile visului. Într-o stranie opoziţie cu faptul că se spune că somnul este tulburat de către vise, noi trebuie să recunoaştem visul drept gardian al somnului”, spunea Sigmund Freud.

visele

Citește și: Spune-mi ce visezi si-ti spun ce boli ai

3. Analiza viselor. Note ale seminarului susținut între 1928 și 1930 – C.G. Jung

Alături de Freud, Jung și-a dedicat o bună parte din activitatea sa înțelegerii viselor. Această lucrare cuprinde transcrierea seminarului pe tema interpretării viselor susţinut de Jung la Zürich între 1928 (noiembrie) şi 1930 (iunie) și completează o bună parte din modalitățile prin care să ne accesăm visele. Textul pornește de la 30 de vise ale acestuia, care sunt interpretate pe rând, în cuprinsul seminarului. Un adevărat eveniment cultural, cartea este interesantă pentru toţi cei preocupaţi de modul în care lucra una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale secolului XX.

visele

4. Limbajul viselorWilhelm Stekel 

Scris la un deceniu după Interpretarea viselor a lui Freud, prezentul volum a fost apreciat de către Jung ca o binevenită „aplicaţie clinică sistematică a psihanalizei lui Freud”. Toții cititorii cărții vor găsi în ea o anumită doză de inspiraţie, pe tema descifrării propriilor vise. „Este timpul să dedicăm mai multă atenţie aspectelor ce aparţin vieţii noastre onirice. Acest domeniu ne oferă oportunitatea de a dobândi o înţelegere asupra celor mai profunde zone ale sufletului uman, permiţându-ne astfel să pătrundem adevăratul caracter al naturii umane”, afirma Stekel. Lucrările lui Stekel s-au bucurat și de aprecierea lui Freud, care preciza că „scrierile lui (Stekel) conţin cea mai bogată colecţie de dezlegări de simboluri care pot fi considerate ingenioase şi care s-au dovedit corecte după verificare… Din lucrările lui Stekel şi ale altora, am învăţat să apreciez mai corect anvergura şi importanţa simbolisticii în vis.”

visele

5. Limbajul uitat. O introducere în înțelegerea viselor, basmelor și miturilorErich Fromm

Fromm își poartă cu grijă cititorii într-o incursiune pe drumul descoperirii și înțelegerii acestui limbaj, al viselor, cu un scop esențial: acela al descifrării propriei personalități, pe drumul cunoașterii de sine. Autorul formează cadrul de a înțelege de ce preocuparea pentru vise se află în strânsă legătură cu umanitatea, încă din cele mai vechi timpuri. „Dacă visele noastre ar fi fost toate niște fantasme agreabile, în care dorințele inimilor noastre se împlinesc, poate că le-am fi privit cu mai multă simpatie. Dar multe dintre ele ne lasă într-o stare de anxietate; de multe ori avem coșmaruri teribile, iar atunci când ne trezim ne simțim ușurați când realizăm că a fost doar un vis. Altele, chiar dacă nu sunt coșmaruri, sunt deranjante din alte motive. Nu se potrivesc cu persoana care suntem convinși că suntem în timpul zilei. Dar mai rău decât toate acestea este faptul că nu ne înțelegem visele, deși, în stare de trezie, suntem siguri că putem înțelege orice dacă ne punem în minte ceva. Decât să ne confruntăm cu o asemenea dovadă clară a limitelor capacității noastre de înțelegere, preferăm să spunem că visele nu au sens.”

visele

Citește și: Cum interpretezi visele – chei care vă ajută să deblocați misterele viselor

FOTO: Unsplash

Nici un comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicata.